“Kamperen met een vouwwagen is echt top!”

Kampeerder in beeld: interview Rob en Mieke

Maak kennis met kampeerders Rob en Mieke, bezitters van een Camp-Let vouwwagen. Voor deze zomer hebben ze een tienercamping geboekt in Frankrijk om samen met hun twee kinderen te gaan kamperen. Lees in een nieuwe Kampeerder in Beeld hoe Rob en Mieke kamperen met hun vouwwagen en hoe zij inspiratie en tips vinden via Facebook-groepen.

Kampeerder in beeld: Rob & Mieke

1. Wie ben je? Met wie ga je graag kamperen?

Ik ben Rob, getrouwd met Mieke en we hebben een dochter van 15 -Suus- en een zoon van 10 -Bob-. We wonen in Hoogland, bij Amersfoort. Wij zijn nu al zo’n 25 jaar bij elkaar en vroeger gingen we dan met zijn tweën altijd lekker luxe op vakantie, vliegtuigje pakken en natuurlijk buiten de schoolvakanties om.

Ik vind camperen nu ook geweldig, want op de camping is er zoveel voor jezelf, maar ook voor de kinderen te doen. En uiteindelijk hebben we ook wel bedacht en ontdekt dat het voor de kinderen inderdaad wel leuker is.

2. Hoe lang kampeer je al?

We kamperen ongeveer sinds Suus is geboren. Ik ben er niet mee opgegroeid, maar Mieke is altijd van huis uit met de caravan op vakantie gegaan. Destijds vaak naar Spanje voor 3 weken. Samen verbleven we eerst meestal in zo’n luxe safaritent. Vaak ook met eigen sanitair, want dat idee om met de wc-rol over de camping te lopen, dat leek ons niks. Die glampingtenten werden alleen alsmaar duurder en dat was op een gegeven moment niet meer leuk.

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Wij hebben in 2020 een spiksplinternieuwe vouwwagen aangeschaft. Ik ben echt geen kampeerder voor wat betreft zelf een tentje opzetten en op een luchtbedje moeten slapen. Met die Camp-Let is het eenvoudig, die trek je zo open en vouw je uit. Hooguit zet je de haringen erin. Bij een goede vriend van ons hebben we de vouwwagen gekocht, die werkt bij een kampeerzaak in Amersfoort. Die heeft ons een beetje enthousiast gemaakt voor de vouwwagen. Erg goed advies gehad.

Wij kamperen graag voor dat gevoel van vrijheid in de nautuur en op de camping. En veel meer keuze, want je hebt alle keuze tussen campings.  Zelf iets koken of uit eten, het kan allemaal.

Je hebt ook veel meer keuzevrijheid om met je eigen vouwwagen ergens heen te gaan. Je kan ook beslissen om dit jaar niet zo heel ver weg van Nederland te gaan, bijvoorbeeld een camping op maximaal 700 of 800 km afstand.

4. Hoelang per jaar ben je aan het kamperen?

In de zomer proberen we ruim twee weken echt op de camping te zitten. Als we naar Frankrijk gaan, overnachten we in een chambre d’hotes en op de terugweg doorgaans ook. Dan eten we ook vaak mee. Dat vinden de kinderen ook fantastisch. Meestal erg gezellig, aan tafel met vreemde mensen en lekker avontuurlijk. Al met al zijn we dan bijna drie weken van huis.

Met de vouwwagen zijn we ook een keer in de meivakantie op pad gegaan. Dan hadden we ’s nachts wel een kacheltje nodig, maar overdag was het gewoon weer lekker 20 graden en tijd voor de korte broek.

Kampeerder in Beeld: Rob en gezin

5. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?

De eerste twee jaar dat we de vouwwagen hadden, was er natuurlijk de coronaperiode en konden we eigenlijk alleen maar in Nederland op vakantie. Nu gaan we voor het derde jaar op rij naar Frankrijk, maar we zouden ook wel eens door willen rijden richting Spanje. Dan weet je dat je er met een paar tussenstops heen moet gaan, maar ook dat vinden wij altijd leuk hoor.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

6. Waar kunnen we jullie dit jaar vinden in de zomer, en wat voor soort camping?

Deze zomer zijn wij dus weer in Frankrijk te vinden, dit keer op een tienercamping. De camping in Frankrijk voor deze zomer hebben we speciaal uitgezocht op activiteiten voor tieners. Eigenlijk kiezen we nog steeds de vakanties uit voor de kinderen, want als zij het naar de zin hebben, heb jij het ook naar je zin, toch? Intussen gaan zij de hort op en zitten wij ’s avonds lekker voor de tent te wachten tot ze terugkomen, of we zoeken zelf ook eens de bar op.

7. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? In welke boeken, bladen, blogs, programma’s?

Ik zoek tegenwoordig heel veel campings uit op Facebook, want daar heb je allemaal van die groepen. Ik zit nu in de Facebook groepen ‘Kamperen met tieners’ en ‘Met pubers op vakantie in Frankrijk’.  Dat werkt hartstikke goed. Mensen delen daar hun ervaringen en zo krijg ik genoeg inspiratie binnen. In die groepen of op forums heb je ook hele recente antwoorden, want er zijn genoeg mensen in het afgelopen jaar geweest. Zo kan je ook uitgebreide ervaringen van mensen lezen en zo krijg ik genoeg inspiratie binnen.

We gaan sowieso ook elk jaar naar de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. En verder heb je nog social media en de televisieprogrammas over kamperen, die wel leuk zijn.

8. Wanneer komt bij jullie de vouwwagen uit de stalling?

De vouwwagen staat bij een familielid op de boerderij. Die heeft een grote opslag. Dus daar staat die mooi droog met een zeil eroverheen. Hij gaat er altijd schoon in, omdat ik hem liever niet meer wil uitklappen als we weer in Nederland zijn. Dus dat vergt nog wel wat schoonmaakwerk op de camping.

Meestal komt ‘ie daar pas net voor de zomer weer uit. We willen er ook wel eens wat eerder mee op pad, in de meivakantie, aangezien we nog gebonden zijn aan de schoolvakanties. Hopelijk deze aanstaande meivakantie al.

9. Wat zijn de favoriete kampeertools op vakantie? Naast de geliefde vouwwagen dan.

Mieke heeft één ding dat altijd mee gaat en dat is het koffieapparaat van Dolce Gusto. Thuis hebben we een machine met verse bonen en op de camping willen we toch iets wat enigszins vergelijkbaar is.

10. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent?

Mijn kampeernachtmerrie was altijd dat ik op een luchtbedje zou moeten slapen en dat hield mij altijd tegen om te gaan kamperen. Ik moet gewoon echt een goed bed hebben. En uiteindelijk hadden we in die vouwwagen eerst een lattenbodem, maar de verkoper van de kampeerzaak adviseerde het Froli-systeem. Daar zitten grote, blauwe, vierkante schelpen in die je gewicht verdelen en dat kan je helemaal zelf instellen. Met dat systeem slapen wij heerlijk en we nemen ook altijd onze eigen dekbedden mee in plaats van de slaapzak.

11. Wat was jullie mooiste kampeervakantie tot nu toe?

De mooiste vakantie hadden we bij het meer van Annecy, mede vanwege de vele watersporten die we daar konden beoefenen. We willen altijd in de buurt van water zijn, dus bij een meer, rivier of de zee. Liefst ook nog een zwembad erbij. Vroeger kon je mij altijd wel twee weken plat leggen op een strandbedje. Zo was mijn vakantie altijd vroeger. Maar sinds de kinderen ging dat anders.

Nu gaan we ook kamperen aan zo’n groot meer, Lac De Grand Lieu. Daar kunnen natuurlijk de jongens lekker aan de gang en wij vinden dat ook heerlijk. Je bent er net wat vrijer dan in zo’n zwembad.

12. Hebben jullie nog grote kampeer irritaties?

Dat gaat dan meestal over het sanitair en of het schoon is. Vorig jaar bleek ook alle sanitair gemengd voor vrouwen en mannen; dat vonden we wel opmerkelijk, vooral voor een 4-sterrencamping. Maar het was in elk geval wel schoon. Soms kan ik me ook wel irriteren aan luidruchtige mensen op de camping, hoewel er natuurlijk altijd een beetje reuring moet zijn.

13. Heb je wellicht enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Ja, deels wat we al zeiden, dat je alle informatie gewoon online kan vinden, ook van iedere camping. Wij gebruiken met name Facebookgroepen en soms van die online forums. En daarbij, ga toch niet altijd af op de meningen van anderen, denk vooral aan je eigen prioriteiten, keuzes en belangen. En vaak is ook de tip om via de camping zelf te boeken in plaats van via een organisatie. Als je weet wat je wil, dan kan je geld besparen.

Voor het kiezen van het perfecte kampeermiddel moet je je goed oriënteren! Voor ons was de vouwwagen een mooie keuze, een soort tussenstap. Dus als je bedenkt dat je ooit wil gaan kamperen, bedenk goed of je met een tent, caravan of een vouwwagen wil gaan. De vouwwagen zoals wij hebben, kun je in principe met één persoon uitklappen. Hij gaat makkelijk mee achter de auto en je hebt er geen speciaal rijbewijs voor nodig. Daarnaast kun je over het algemeen net wat sneller dan met de caravan. Ik zie dus op dit moment het voordeel van een caravan niet ten opzichte van een vouwwagen. Er zijn onder de vouwwagens wel veel modellen, dus je moet je ook daarbij goed oriënteren.

14. Wat is jullie ultieme kampeerdroom?

Aangezien de kinderen straks niet meer meegaan, gaat de vouwwagen ook niet meer mee. Dan hoop ik toch met een camper lekker naar Ierland, Schotland, Zweden of Noorwegen te gaan. Iets wat je nu eigenlijk niet doet, omdat je met de zomervakantie toch het warme weer opzoekt. Met een camper in alle vrijheid wat meer naar het noorden, dat is wel echt een droom ja.

Met een camper kan je veel meer zien en veel meer ontdekken. Wat ook een inspiratie geweest is, zijn de programma’s van de VPRO, ‘Rond de Noordzee’ en ‘Dwars door de Middellandse Zee’. Dan komen ze op plekken waarvan je echt denkt: oh wauw, daar wil ik ook wel een keer heen. Het is natuurlijk wel even sparen en vervolgens plannen, maar het is een mooi vooruitzicht!

Kampeerder in Beeld - geef je ook op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’.

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.