“met de trein naar Saint-Tropez: écht een unieke ervaring”

Kampeerder in beeld: interview Ron

 
 
 
 

Maak kennis met Ron, een 72-jarige camperkampeerder, die samen met zijn echtgenote Mia en hun twee honden Macy en Kyro de wereld van het camperen verkent. Vanaf zijn tiende jaar is hij al gepassioneerd over kamperen en heeft hij al vele kampeeravonturen beleefd. Van tenten en caravans tot hun huidige Adria camper. Denemarken is hun favoriete kampeerland vanwege de rust en ruimte. Vijf tot zeven weken per jaar genieten ze van de vrijheid, gezelligheid en de natuurlijke schoonheid van kamperen. Laat je inspireren door een nieuwe ‘Kampeerder in Beeld’!

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Ron, 72 jaar jong en ik kampeer met mijn echtgenote Mia, 70 jaar en onze twee honden Macy en Kyro (moeder en zoon).

2. Hoe lang kampeer je al?

Ik kampeer als sinds mijn tiende jaar. Wij gingen voor de eerste keer met ons gezin (vader, moeder en twee oudere zussen en een hond) in een Volkswagen-transportbusje naar de camping in Valkenburg. Mijn vader had toen nog geen rijbewijs, dus we huurden iemand in die ons met dat busje naar de camping bracht. Mijn ouders hadden een hele grote 6-persoons villa-tent gekocht. Deze werd in 6 grote zakken vervoerd.

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Vroeger gingen we op vakantie met de tent. We hebben een aantal jaren gekampeerd in Nederland, in Italië aan het Gardameer – o.a. in Malcesine en op camping Cisano in Bardolino en in Saint-Tropez, Frankrijk. Die tent was eigenlijk veel te groot voor ons om te vervoeren. Hij paste niet in de auto toen mijn vader zijn rijbewijs eenmaal had. We gingen daarna dan ook niet meer kamperen, maar op vakantie naar B&B en hotels.

Die tent heb ik later nog wel een paar keer gebruikt met vrienden en op een gegeven moment ging Mia ook mee.

Na enige tijd in een kleinere tent, die wat makkelijker in de auto paste, zijn we een aantal keren met een gehuurde caravan op pad geweest. Dat was toen we inmiddels kinderen hadden. Dat beviel niet heel goed, want Mia wilde elke keer dat ik andere auto’s ging inhalen en ik kwam amper vooruit. Dus huurden we een camper en zijn we door Frankrijk en Zwitserland getrokken.

Toen de kinderen wat ouder werden zijn we uitgeweken naar sta-caravans en hotels. Vier jaar geleden hebben we een Adria camper gekocht.

4. Waarom ga je graag camperen?

De camper is er vooral zodat we de honden kunnen meenemen op vakantie. In de meeste hotels zijn honden niet toegestaan. Daarnaast vinden we de gezelligheid en de contacten op een camping fijn. Ook het feit dat je meer vrijheid hebt en vaak midden is de natuur bent spreekt ons aan.

5. Hoeveel weken per jaar gaan jullie camperen?

Vijf tot zeven weken per jaar trekken we er in verschillende periodes op uit. Vaak in het voorjaar, in de nazomer en soms nog in de herfst. We zijn één keer in de winter gaan camperen, maar het nadeel vonden wij dat er dan vele campings en camperplaatsen zijn gesloten en er dan weinig tot geen voorzieningen zijn

6. Wat is je favoriete vakantieland voor een campervakantie en waarom?

Denemarken, omdat het er rustig en netjes is. Het is er ruim. Soms kun je een halve dag rijden zonder dat je een andere auto tegenkomt. Dat geeft rust. Denemarken doet denken aan Nederland in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Ze hebben fantastische, goed uitgeruste campings, heel modern sanitair en prachtige gemeenschappelijke ruimtes waar je allerlei apparatuur vindt om een lekkere maaltijd te koken.

7. Wat is jouw favoriete camperseizoen en waarom?

De lente, omdat alles dan nog fris en groen is. Het is meestal nog niet zo warm en de natuur is op haar best.

8. En waar kunnen we jullie dit jaar vinden in de zomer?

Dit jaar waren we al in Denemarken op een camping aan het strand. Daarna zijn we doorgereden naar Noord- Duitsland op de Lüneburger Heide in het noordoosten van Nedersaksen aan de Elbe. Waarschijnlijk gaan we in het najaar nog een keer met de camper naar Frankrijk.

9. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Een niet te grote of drukke camping, met een restaurant op óf dicht bij de camping. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de camping goede sanitaire voorzieningen heeft zoals warme douches en schone toiletten.

10. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Wij zijn lid van diverse Facebook groepen zoals Campervrienden of Campers onder elkaar en kijken ter inspiratie op Facebook pagina’s als we naar een bepaald land toegaan. Daarnaast zijn we lid van de NKC dus halen onze inspiratie over landen, routes en belevenissen ook uit de gidsen van de NKC.

10. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

Lekkere luie stoelen waarbij je toch geriefelijk aan tafel kunt eten. We hadden heerlijke ligstoelen met een voetenbed die je omhoog kan zetten, maar als je daarmee probeert aan een tafel te zitten… dat is niet te doen!

11. Wat is de beste kampeeruitvinding die je kent (of wat zouden ze echt nog uit moeten vinden)?

Een camper met een automatische versnellingsbak. Zeker als je veel binnenwegen neemt en veel moet schakelen, dan voel je na verloop je knieën. Er zijn wel een aantal modellen campers met automaat op de markt, maar deze zijn erg prijzig.

12. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

Naast de eerste vakantie met mijn vriendin (nu al 48 jaar mijn echtgenote) de derde vakantie in mijn jeugd, toen ik een jaar of 14 was. We gingen toen met het hele gezin en aanhang in de trein naar Saint Tropez. Met een trolley werden op het station alle 6 de tentzakken én de bagage op een goederenwagon geladen en halverwege Frankrijk werden deze rijtuigen gekoppeld aan een stoomlocomotief. Écht een unieke ervaring!

13. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Als we jonger zouden zijn dan zou ik met een Wrangler camper nog eens naar Zuid-Afrika gaan om in de wildernis te kamperen. Lijkt me geweldig om dit mee te maken.

14. Heb je wellicht nog enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Wees vriendelijk, groet elkaar en ben behulpzaam, dan is voor iedereen het kamperen plezierig.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Het is leuk om met een camper rond te trekken. Het voordeel is dat je alle luxe, zoals verwarming, airco, tv aan boord hebt. Is het slecht weer of bevalt de camping niet, dan kun je zo verder rijden. Het nadeel is echter wel dat je een ander vervoermiddel nodig hebt om de stad in te kunnen. Ook omdat de meeste campers de stad niet in kunnen of mogen vanwege milieueisen.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.