“Wild kamperen is een fantastische ervaring”

Kampeerder in beeld: interview Tom

Kamperen is in Nederland een populaire vorm van vakantie vieren en je komt ze dan ook overal tegen: de Nederlandse (mede)kampeerder. Leuk om eens in beeld te brengen wie dit nou precies zijn, wat hun favoriete kampeermiddel is, waar ze hun reisinspiratie vandaan halen en of ze misschien nog tips en tricks voor ons hebben. Deze maand in beeld: Tom die samen met zijn gezin het liefst de bossen van Zweden intrekt op een wildcamping met een Bell-tent.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Hi! Ik ben Tom, 39 jaar en ik ga graag kamperen met mijn gezin: Wendy (41 jaar), Rover (7 jaar) en Flint (4 jaar).

2. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Zelf ben ik een “ligh-weight-camper” dus zo simpel en licht mogelijk, maar met het gezin kamperen we in iets meer stijl en met meer comfort. We hebben een Sibley Bell-tent van CanvasCamp in een aanhangertje (Saris grande campioni) met daarop een dakkoffer en uiteraard alle spullen die bij een standaard kampeeruitrusting horen: een luifel, tafel, stoelen en twee lounge stoelen van Lafuma. Op slapen hebben we niet bespaard. We slapen op een Exped MegaMat: een zelfopblaasbare en duurzame slaapmat waar je bijna net zo lekker op ligt als in je eigen bed.

3. Waarom kamperen?

We zijn niet zo van het plannen, dus het is heerlijk om met je tent de vrijheid in de natuur op te zoeken en te gaan wanneer en waar je maar wilt. Het is ook fijn om dit vrije gevoel te delen met andere kampeerders.

4. Hoeveel weken per jaar?

Wij kamperen zo’n vijf, zes weken per jaar. De eerste vakantie begint in de lente. In de zomer gaan we vaak 3 weken weg. Dan nog een weekje in de nazomer en in de weekenden als het mooi weer is.

5. Wat is je favoriete vakantieland voor een kampeervakantie en waarom?

Zweden is echt een fantastisch land om te kamperen! Het biedt veel verschillende landschappen en kampeermogelijkheden, van campings aan de kust tot afgelegen wilderniskampen. In Zweden bestaat het allemansrecht, wat inhoudt dat je bijna overal kunt wildkamperen, zolang je maar rekening houdt met de natuur en anderen niet stoort. Dat geeft enorm veel vrijheid en zo kun je mooie en rustige plekjes ontdekken.

6. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Een camping als Hätteboda Vildmarkscamping vind ik fantastisch! Een soort wildkamperen+. Het biedt vrijheid en eenvoud met grote plaatsen in de natuur. ‘Douchen’ doe je ‘s ochtends lekker in het koude meer, want er is geen stromend water, maar er is genoeg te doen (kanoën, bessen plukken, struinen in de bossen, vlotten varen) zodat de kinderen zich goed kunnen vermaken.

7. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? In welke boeken, bladen, blogs?

Vooral van blogs en reisverhalen van anderen op internet, maar we gebruiken ook apps als Vindskyddskartan waar je off-the-grid wildkampeerplekken kunt vinden voor zowel tent als camper.

8. Wanneer komt bij jullie de tent, caravan, camper uit de stalling?

Een dag voor vertrek halen we de aanhanger uit de stalling. Het voordeel van een aanhanger is dat eigenlijk alles kant-en-klaar staat. Als je aan het einde van het seizoen, maar netjes je spullen opbergt en controleert!

9. Wat zijn jouw favoriete kampeertools op vakantie?

We hebben Petromax met een Dutch Oven gekocht waarop we koken, bbq’en, maar ook ‘s avonds een vuurtje op stoken. Super fijn ding. We gebruiken zonnepaneeltjes om wat stroom op te wekken. In de zomer, als er heel veel insecten zijn, gebruiken we weleens de Thermacell. Dit is een apparaat dat heel effectief insecten op afstand houdt.

10. Is er nog iets anders dat je met ons willen delen?

Probeer in landen waar het is toegestaan echt eens off-the-grid te gaan en wild te kamperen. Het is een fantastische ervaring en heerlijk om helemaal tot jezelf te komen.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.