“Gewoon heerlijk dat je je eigen huisje achter je aansleept.”

Kampeerder in beeld: interview Winnie

Laat je inspireren door Winnie (42 jaar) en haar gezin, waaronder Robbert (49 jaar), Olivia (7 jaar), Joep (5 jaar) en Annabelle (2 jaar) en haar liefde voor kamperen die al 41 jaar teruggaat! Van basic tenten tot haar luxe Bürstner premio caravan: zij heeft haar ultieme kampeermiddel gevonden. Kamperen betekent voor haar vrijheid, buitenleven en minimalistisch genieten. Lees het interview en ontdek waarom Frankrijk hun favoriete kampeerland is en welke handige kampeertips ze voor je heeft.

1. Wie ben je? En met wie ga je graag kamperen?

Ik ben Winnie (42 jaar) en ik ga kamperen met Robbert (49 jaar), Olivia (7 jaar), Joep (5 jaar) en Annabelle (2 jaar).

2. Hoe lang kampeer je al?

Mijn hele leven! Echt, ik kampeer al 41 jaar. Ik was één jaar oud was toen mijn ouders mij meenamen naar het buitenland. Naar Spanje. Mijn ouders zijn namelijk trouwe Spanje-gangers. Eerst gingen we met het gezin (vader, moeder en mijn broertje) naar wisselende campings. Altijd in een caravan die eigenlijk steeds groter werd. Op een gegeven moment hadden mijn ouders dé camping gevonden: een unieke combinatie tussen een kleinschalige camping op loopafstand van het strand en het dorp San Antoni de Calonge. Mijn ouders gaan er nog altijd naar toe. 

3. Wat voor soort kampeerder ben je? Met welk materiaal ga je op vakantie?

Inmiddels zijn we na heel veel jaren basic kamperen nu echte luxe kampeerders en gaan we op pad met een caravan. Vroeger, toen we nog echt met z’n tweeën waren sliepen we in een heel kleine tentje. Je kon erin slapen en in het’ voortentje’ konden we onze schoenen neerzetten.

We hebben alles gehuurd en geleend wat we maar konden bedenken

Na een aantal jaren zijn we op zoek gegaan naar hét ultieme kampeermiddel. Voor ons dan. We hebben alles gehuurd en geleend wat we maar konden bedenken. Met Olivia (toen net 8 maanden) hebben we als eerst een camper gehuurd. We vonden het beiden heel leuk, maar het was het toch niet. We misten de vrijheid om makkelijk ergens naar toe te gaan. Daarna hebben we een vouwwagen geleend. Een hele mooie twee-persoons Holtkamper, waarbij het campingbedje van Olivia naast ons bed kon staan. Maar dat was het ook niet. Op vakantie met een vouwwagen was ook heel leuk, maar niet voor ons. Je hoort werkelijk alles! Een caravan is bijvoorbeeld toch meer geluiddicht. En toch ook wel het praktische. Het reizen is voor ons ook vakantie. En dan moet je iedere keer dat ding opzetten als je besluit om er drie of vier dagen over te doen naar de plek van bestemming.

Onze Bürstner premio caravan is voor nu hét summum

Toen hebben we twee of drie jaar een caravan gehuurd. Steeds met een andere indeling zodat we konden proeven wat wij daar dan van vonden. We hebben heel bewust aangegeven wat we dan wilden – waar de keuken, waar de bedden – en er kwamen natuurlijk ook steeds meer kinderen bij. Uiteindelijk is het een zo goed als nieuwe Bürstner premio caravan geworden. Met een stapelbed achterin en een treinzit die je ook tot bed kunt maken. Voor nu is dit hét summum! Je blijft altijd weer dromen, maar deze caravan is gewoon heel comfortabel. Met een vast matras. Iedereen zijn eigen plekje.

4. Waarom ga je graag kamperen?

Voor ons heeft het alles wat een vakantie een vakantie maakt. Buitenleven met stip op nummer 1! Buiten spelen, buiten koken, alles buiten doen… Je hebt heel snel al heel hecht contact met andere mensen en andere kindjes voor onze kinderen. De vrijheid. Gewoon heerlijk dat je je eigen huisje achter je aan sleept. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Dat vind ik heel bijzonder. Meer heb je blijkbaar niet nodig. Het leven is veel minimalistischer. Op vakantie kom je erachter dat je kunt leven met veel minder spullen en dat maakt mijn hoofd ook leger en rustiger.

5. Hoeveel weken per jaar gaan jullie kamperen?

We hebben nu sinds twee jaar een caravan voor ons zelf en gaan nu in het voorjaar en in de ‘grote’ vakantie weg. In totaal ruim vier weken. Het doel is wel om de caravan vanaf het voorjaar vaker te pakken. Dan hopen we bijvoorbeeld spontaan een keer in het weekend te gaan. De stalling waar onze caravan staat ligt op 20 – 25 min rijden. Dat is niet naast de deur, maar het is wel te overzien. Het is een vrij grote stalling en ze zijn heel makkelijk. Ze zetten hem keurig voor je klaar als je aangeeft wanneer je hem nodig hebt. Echt, het ophalen, maar ook het wegbrengen is heel simpel daar.

6. Wat is je favoriete land voor een kampeervakantie en waarom?

Op dit moment is dat voor ons Frankrijk. We vinden het allebei heel mooi, er is nog veel te ontdekken, we spreken de taal, dat is een pré en het is heel divers. Binnenland, bergen, rivieren, de zee… daar houden we van. We gaan graag naar de kust. En we houden ook wel van het Franse leven: broodjes en croissantjes bij het ontbijt. Op de markt halen we eigenlijk altijd olijven, kaasjes, tapenades, saucissons – van die harde worstjes – wijntje erbij Heerlijk! Olivia wil heel graag naar Italië. Dus misschien gaan we het aankomend jaar combineren: bijvoorbeeld de helft van de vakantie naar Italië en de helft Frankrijk. En ik wil toch ook graag een keer met de kinderen naar Spanje waar mijn ouders zitten. Om ze dat te laten zien.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

7. Wat voor soort camping heeft jouw voorkeur?

Het hoeft geen hele grote toeristische camping te zijn met allerlei animatie teams en weet ik het wat. Liever een kleinere charme camping met de kindjes. De camping waar we dit jaar zaten was wel weer heel groot, maar dat had je niet zo in de gaten omdat het over een enorm gebied ligt uitgestrekt.  Op de camping kijken we wel altijd of er water in de buurt is. Dat mag in alle vormen zijn: een rivier, een meer, een zwembad, de zee. Robbert en ik zijn gek op de zee, maar de kinderen vinden een rivier of een zwembad het fijnste.

9. Waar haal jij je kampeer inspiratie vandaan? Welke mensen, boeken, bladen, blogs?

Veel van vrienden toch wel. Robberts beste vriend is ook echt wel een Frankrijk liefhebber. Die heeft heel veel kennis van leuke kleine campings. Op Facebook groepen met kleine campings, charme campings per land. En voor de rest zetten we onderweg ook Google maps aan en kijken we naar de foto’s en de reviews. Wij vinden het fijner om gewoon te rijden tot wanneer je het zat bent, maar dat was dit jaar niet zo’n succes. Dat moeten we volgend jaar echt anders doen. We hebben in de zwarte weekenden van Frankrijk gereisd. Tja, dan houdt het snel op. Als heel Frankrijk ook een camping zoekt. Echt alles was vol!

11. Wat zijn jouw favoriete kampeermerken?

We hebben niet echt een favoriet merk. We hebben veel spullen van Bardani en dat bevalt heel goed. Dit jaar hadden we voor Annabelle zo’n opvouwbare Bo-camp kinderstoel. Dat was echt een gouden greep! Hoefden we de Ikea kinderstoel niet meer mee te nemen. En wat ik dus helemaal te gek vind zijn “opvouwdingen”: een opvouwbare emmer, een opvouwbare afwasteil, een opvouwbare vergiet, een opvouwbare slabak. Je hebt echt alles in opvouwbare vorm! En ik ben helemaal blij met mijn nieuwe waterkoker van Mestic. Leuk om te zien en heel snel!

12. Wat was jouw mooiste kampeervakantie tot nu toe?

Dat is wel een hele andere categorie kampeervakantie, maar ik heb ooit een aantal maanden in Afrika gereisd, en toen zijn we ook een safari gaan doen waarbij ik een week heb gekampeerd midden op de Serengeti. In een minuscuul tentje, met alleen een matje. En als je dan probeert te slapen, maar je hoort om je tent heen allerlei gesnuffel… Dat is spannend, eng en heel gaaf tegelijk. Toch wel de meest ultieme kampeervakantie ooit!

13. Heb je wellicht enkele tips en tricks voor andere kampeerders?

Probeer in het hoogseizoen – zeker op zwarte zaterdagen – jezelf voor te bereiden welke camping je ‘denkt te willen bereiken’. Zeker met kinderen op de achterbank is dat wel handig. Misschien is de beste tip eigenlijk wel: vermijd zwarte zaterdag! Er is een speciale app genaamd Vinci Autoroutes die het verkeer kan voorspellen aan de hand van de verkeersbewegingen van voorgaande jaren. Zeker in augustus was de voorspelling heel accuraat wat dat betreft. We zijn op vrijdag gaan rijden, maar met dat kleine stukje op zaterdag zit je toch met het feit dat je geen camping kan vinden. Als het dus niet hoeft, probeer het dan te vermijden en anders: boek op tijd.

14. Wat is jouw ultieme kampeerdroom?

Moet het met de kinderen zijn? Nee? Oh, dan is het met Robbert. Een soort Europa-tour doen. Dat je echt zegt: we gaan twee of drie maanden weg door heel Europa heen. Met een caravan of tegen die tijd misschien wel met een camper. Nu is het toch ook veel nadenken over wat er leuk is voor de kinderen. Het cliché is waar: als je kinderen het goed hebben dan hebben wij het ook goed, maar het idee dat we ook weer kunnen gaan kijken naar wat we zelf allemaal nog willen zien en doen. Dat is toch wel een droom. Ik hoop dat we op een gegeven moment meer tijd kunnen vrijmaken voor vakantie in plaats van drie weken per jaar in de zomer.

15. Is er nog iets anders dat je met ons wil delen?

Ga het gewoon proberen. Ga het doen! Dan zie je hoe leuk het is. Onze buurman was echt anti-kamperen en we hebben hem helemaal enthousiast gemaakt door elk jaar met een ander kampeermiddel op de oprit te staan. En de laatste jaren dus met onze eigen caravan. Wij kwamen iedere vakantie helemaal bruin en vol mooie verhalen thuis, dus nu gaat hij het volgend jaar ook met een caravan proberen om toch te kijken of het wat voor hem is.

Geef je op!

We zijn benieuwd hoe jij er bij zit tijdens je kampeeravontuur. Wil jij graag je verhaal vertellen en anderen inspireren? Dan is dit je kans! Geef je nu op voor de rubriek ‘Kampeerder in beeld’. Of je nu een kampeerexpert bent of iemand die gewoon lekker geniet van het kamperen: onze razende reporter komt graag bij je langs!

Word jij geselecteerd dan ontvang jij van ons twee heerlijke Isabella regisseursstoelen t.w.v. € 79,- met hierop het Camp to Go logo.