Kampeersnufjes, e-bikes en accessoires op de Jaarbeurs!

Kampeerspullen waar je blij van wordt: ook daarvoor kom je naar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (6 t/m 10 oktober) in Utrecht. Van de hipste serviezen tot duurzame zonnepanelen en van lithium accu’s tot caravanmovers – allemaal spullen die je volgende kampeeravontuur tot een daverend succes maken. Hier zie je een greep uit de nieuwtjes!

Fietsparcours: test je favo e-bike!

Geen kampeerder die zonder z’n eigen fietsen of e-bikes op vakantie gaat! Daarom is er tijdens de beurs is er een extra groot fietsparcours waar je zelf je favoriete e-bike kunt testen. Een Flyer bijvoorbeeld. Dit  Zwitserse kwaliteitsmerk was al in 1993 bezig met elektrische fietsen. Flyer maakt elektrisch aangedreven mountainbikes, stads- en toerfietsen maar ook de compact gebouwde GoTour-1 met krachtige Bosch-motor en extra grote accu. De GoTour 1 heeft kleinere wielen en dat maakt ‘m lekker compact. Zodat hij makkelijk op de fietsendrager past of in de garage van de camper. En als het nog compacter moet? De GoTour 2 – met dezelfde specificaties maar dan opvouwbaar! Andere merken op het fietsparcours zijn: Kwiggle, Shinga en fietsen van Urban Bike Concept.

Thetford en Isabella

Twee andere nieuwtjes komen van Thetford, bekend van de toiletvloeistoffen, en van Isabella: het Deense merk dat we kennen van de kwaliteitsvoortenten. Thetford komt met de PowerPods: doorzichtige capsules met exact de juiste hoeveelheid toiletvloeistof. Nooit meer te veel of te weinig, nooit meer morsen. Begin volgend jaar in de winkels, zowel in de bekende blauwe variant als in de groene bio-versie. Isabella heeft ook een leuk nieuwtje: een windscherm ontwikkeld voor… de hond. Zo hoeft-ie niet aan de lijn en hou je ‘m toch bij je caravan. Ook handig voor kleine ontdekkingsreizigers!

Camper-alarm

Een inbraakbeveiliging, gas-alarm en een alarmcentrale die via een peilzender in de gaten houdt of je camper ongewenst wordt verplaatst: dat komt van MEA. Je kunt het beveiligingsysteem verder uitbreiden met een module die ook de e-bikes op de fietsendrager beveiligt. Handig zijn ook de draadloze magneetcontacten op de dakluiken: via de MEA-app op je telefoon krijg je een seintje dat die nog open staan voordat je gaat rijden.

Lithiumaccu zonder ruimteverlies

Lithiumaccu’s zijn de ideale huishoudaccu’s voor campers. Ze wegen nog niet de helft van traditionele accu’s, ze leveren de dubbele capaciteit en gaan zomaar tien jaar mee. Emergoplus introduceert de X210: een lithiumaccu die precies past onder de bijrijdersstoel van de Fiat Ducato. Daardoor gaat er geen bagageruimte verloren en door de enorme capaciteit (210Ah) kun je zomaar een week vrij staan. De Emergoplus X210 weegt 18,4 kilo – dezelfde capaciteit in conventionele loodzuuraccu’s weegt meer dan 100 kilo!

E-trailer

Het is een echte trend: alle informatie beschikbaar op je telefoon. Dat heeft ook E-trailer, een handige app voor de smartphone, geschikt voor campers én caravans. Op de app zie je het gewicht van je caravan (of camper), de kogeldruk, de bandenspanning, de temperatuur van je caravanbanden – handig na een afdaling in de bergen – maar ook het niveau van je gasflessen, watervoorraad, dakluik open of dicht…. Op dé kampeerbeurs van Nederland zie je demonstraties! Ook bij ALKO, overigens, want die hebben een vergelijkbaar systeem.

Luchtvering voor campers

Omdat campers, ook de busjes, veel meer wegen dan de doorsnee bestelwagen, krijgt de standaard-vering het flink voor z’n kiezen. Tel maar mee: in een camper zit een compleet interieur, installaties, watertanks en ga zo maar door. Samen met de vakantiebagage en inzeittenden zit zo’n camper al gauw aan z’n max. Door het hoge zwaartepunt hellen campers over altijd een beetje over in bochten en zijn ze gevoelig voor zijwind. Als je de vering laat vervangen door zwaardere veren, of luchtvering, krijg je een veel beter weggedrag. En hou je de camper onder controle bij noodstops. ALKO en VB Airsuspension staan ook op de beurs – wip er eens langs voor meer info!

Zonnepanelen en Lithium

Met zonnepanelen zet je daglicht om in elektriciteit. Dat maakt je onafhankelijk van de stroompaal en het is nog duurzaam ook: je maakt immers je eigen energie. Onder meer NDS staat op de Jaarbeurs met een hele collectie zonnepanelen. Die opgewekte elektriciteit sla je op in de boordaccu van je camper. De slimste oplossing is de lithiumaccu: prijzig, maar hij gaat járen mee, zelfs de kleine lithiumaccu’s hebben al de dubbele capaciteit van de normale accu en ze wegen de helft minder. De trend bij lithiumaccu’s is dat er steeds mee modellen komen met een extra grote capaciteit. We noemden net al EmergoPlus, maar ook NDS en het Nederlandse SuperB hebben accu’s tot maar liefst 210 Ah. De populaire SuperB Epsilon is nu ook beschikbaar in een 150 Ah zware variant. Met bluetooth: op je telefoon kun je exact de status zien van je huishoudbatterij!

Overal internet

Als je met kinderen onderweg bent, dan wordt je kampeervakantie pas een succes als je goeie wifi hebt. En zelf vinden we dat ook wel fijn als we naar Max Verstappen willen kijken. De 4G Wifi Connect van het Nederlandse Travelvision is een systeem waarmee je je eigen hotspot maakt, geschikt voor 10 devices. Hij bestaat uit twee apparaatjes’: een ‘dome’ met daarin vier hypergevoelige antennes die het mobiele 3G/4G telefoonsignaal óf de campingwifi oppikken, en een router met een plek voor een data simkaart. Die laatste maakt van dat opgepikte signaal een ijzersterke hotspot. Exclusief voor jou en je reisgezelschap!

Meer weten over de Jaarbeurs: www.kampeerencaravanjaarbeurs.nl