NEDERLAND ONTDEKT KAMPEREN ALS VEILIGE VAKANTIE
Nieuw tv-programma stuurt nieuwkomers naar de camping

De coronapandemie heeft kamperen een enorme boost gegeven. Afgelopen zomer explodeerde de verkoop van kampeermiddelen, als veilig alternatief voor verre vakanties, hotel- en vliegreizen. RTL4 maakte daar een tv-programma over, dat zaterdag 28 november voor het eerst op tv verschijnt.

Nederland ontdekte kamperen als veilig alternatief voor de zomervakantie die door corona in het water dreigde te vallen. Nederlandse campings stonden overvol en in de maanden juni tot en met oktober explodeerde de verkoop van nieuwe caravans (+24 procent), vouwwagens (+50 procent) en vooral nieuwe campers (+75 procent), vergeleken met diezelfde maanden vorig jaar. Kamperen bleek het veilige alternatief in de coronazomer van 2020, vooral ook omdat caravans en campers over een eigen badkamer met toilet beschikken. Daardoor waren vakantiegangers niet afhankelijk van sanitaire voorzieningen op campings en camperplekken, die in het voorjaar zelfs dicht moesten blijven. Duizenden nieuwkomers in het kampeerwereldje boekten voor het eerst een camping en daarover verschijnt bij RTL4 een nieuw kampeer tv-programma, vanaf zaterdag 28 november.

KAMPEERDEBUTANTEN
In het nieuwe kampeer tv-programma ‘Camp to Go’ verrast tv-presentator – Mister Camping – Sander Janson drie families met een lekker lang kampeerweekend op de mooiste campings in Nederland. De kampeerdebutanten krijgen daarvoor een splinternieuwe camper, caravan of vouwwagen mee. De families vloggen zelf tijdens hun kampeervakantie waardoor een mooi inkijkje ontstaat in het camping- en camperleven tijdens de coronazomer van 2020. In de eerste aflevering gaan onder andere Emma en André met hun drie zoons van 14, 17 en 20 voor het eerst met een caravan naar Overijssel. Ze houden van luxevakanties en gingen eerder naar onder andere Amerika en Jamaica. Hoe bevalt hun kampeerdebuut op een luxe camping in Nederland?  Dat zie je op zaterdag 28 november (17 uur) bij RTL4.

55 MILJARD EURO
De coronazomer zorgde dit jaar voor fors meer interesse in kampeerproducten – ‘camper’ zat in de top-3 van zoekwoorden op Marktplaats. Ook de verkoop van tenten groeide en bij de populaire daktenten verdubbelde die zelfs. Tot en met het derde kwartaal van 2020 werden meer kampeermiddelen verkocht dan in heel 2019 – een jaar waarin overigens óók alle records werden gebroken. Met een rijdend wagenpark van 569.055 caravans en campers staat Nederland op een vierde plaats binnen Europa, gemeten naar het aantal inwoners zelfs op nummer 1. Uit recent Europees onderzoek blijkt dat het economisch belang van de Europese kampeersector goed is voor een bedrag van € 55 miljard euro per jaar. Dat bedrag behelst de verkoop van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen, onderhoud, reparatie en accessoires (€ 31,5 miljard), aangevuld met € 23,4 miljard aan bestedingen van kampeerders op en rond de camping, tijdens 416 miljoen Europese campingovernachtingen en 78 miljoen overnachtingen op onder meer camperplekken. Europa telt ruim 5,4 miljoen caravans en campers.

De eerste aflevering kampeer tv-programma ‘Camp to Go’ is te zien op zaterdag 28 november (RTL4, circa 17 uur). De herhalingen van de in totaal 8 afleveringen worden uitgezonden vanaf zondag 29 november (RTL4, circa 11 uur).