Kamperen in Frankrijk: de Atlantische kust

Eindeloze strandwandelingen, rondstruinen in leuke dorpjes, genieten op een terras of zelf schelpen zoeken. En wat dacht je van lekker eten ? De grote verschillen tussen eb en vloed zorgen voor een enorme rijkdom aan lekkernijen zoals oesters en andere schaal- en schelpdieren. We hebben het over… de Atlantische kust van Frankrijk.

kamperen Franse kust - la Rochelle
De haven van la Rochelle

LEUKE DORPJES EN STEDEN

Wandelen, surfen of schelpen zoeken: hier kan hier allemaal. Maar ook de dorpjes en steden aan de Atlantische kust variëren enorm. Neem La Rochelle, een prachtige badplaats in het noorden. Hoogtepunten zijn de oude haven, de torens en de winkelstraten waar je onder de arcadebogen leuke souvenirs bij elkaar kunt shoppen. Het andere uiterste is het mondaine Biarritz, dat ooit de thuishaven was van walvisvaarders. In tientallen jaren groeide het stadje uit tot een van de meest chique badplaatsen aan de Franse kust. Langs de boulevard staan luxe hotels schouder aan schouder en je kunt lekker mensen kijken op een van de vele terrasjes – die zijn er in overvloed. Vaak zie je hier zeehonden die lekker lui in het zonnetje liggen en een bijzondere plek is het art-deco casino waar tientallen toeristen dagelijks een gokje wagen. De belangrijkste stad van de regio is natuurlijk Bordeaux – de perfecte plek voor een adembenemende citytrip. En niet alleen om z’n wijnhistorie, waarbij je op bijna elke hoek van de straat een bistrootje vindt voor een proeverij, maar bezoek dan ook ‘ns het het prachtige 18e eeuwse stadsdeel Port de la Lune – die hele wijk is beschermd werelderfgoed en staat op de Unesco-lijst.

Kamperen Franse kust - Arcachon
Duingebied bij Arcachon

GENIETEN VAN DE RUST

Het binnenland van de Atlantische kust is een heerlijke plek voor rustzoekers. In Les Landes kun je fantastisch fietsen en wandelen en ook vogelaars komen hier ruimschoots aan hun trekken. Les Landes was ooit een moerasgebied maar nu biedt het uitgestrekte achterland plaats aan het grootste pijnbomenbos van Europa. En daar zie je vogeltjes die we in ons koude kikkerland zelden aantreffen. Nog zo’n bijzondere plek is de Vézère vallei, een ongerept stuk natuur met overblijfselen uit het Palaeolitische tijdperk – de prehistoprie dus. En inderdaad: ze liepen er echt, die dinosaurussen! Wie tot rustkuren kan ook aan de kust terecht, voor een heerlijke wandeling door de duinen – de hoogste vindt je bij Arcachon.

Kamperen Frankrijk - Ile d'Oleron
Vissershuisjes op Ile d’Oleron

EILANDHOPPEN

De Atlantische kust is daarnaast een paradijs voor eilandhoppers. Île de Ré, Île d’Aix en Île d’Oleron zijn stuk voor stuk eilanden met hun eigen charme. Île de Ré staat bekend om z’n leuke vissershavens met witte huisjes die rijkelijk zijn begroeid met stokrozen. De dorpjes hebben nauwe straatjes en hier en daar hangen netten en fuiken te drogen in de zon. In deze regio kun je ook de zoutpannen bezoeken, waar nog steeds zout wordt geoogst door zeewater te laten verdampen door de zon. Neem dan meteen een potje zeezout mee: ‘Fleur de Sel’, met ragfijne kristallen. Als je in deze regio op vakantie bent is het eiland l’Île d’Aix een leuke dagtrip. Doe dat op de fiets, want in een paar uur fiets je het hele eiland rond, langs mooie baaitjes, ruïnes en oude forten. Nog zo’n bijzonder eiland is Île d’Oléron, dat helemaal vol staat met pijnbomen die een verkoelende schaduw werpen op de fietspaden. En waar je met de hele families schelpdiertjes kunt zoeken op de uitgestrekte stranden.

Kamperen Frankrijk - fruits de mer
Genieten van Fruits de Mer

PAARDRIJDEN EN LEKKER ETEN

Ben je met kinderen op vakantie, dan is Mimizan-Plage een avontuurlijke plek om te bezoeken. Bij het Centre Equestre Marina kun je bijvoorbeeld met het hele gezin gaan paardrijden op het strand – onder begeleiding! Voor de levensgenieters onder ons noemen we nog even een lokale specialiteit: Fruits de Mer. Als je dat bestelt op een van de vele terrasjes aan de kust, dan staat er binnen een mum van tijd een hele schaal zeevruchten voor je op tafel. Dat levert je een avondvullend culinair programma op, om die schelpjes allemaal te kraken, maar zo’n gerecht met schaal- en schelpdieren is ook perfect voor een lunch met zeezicht. Probeer als aperitief dan een glaasje ‘Pineau des Charentes’: een zoet drankje van druivenmost en cognac. À votre santé!

Wil je nog meer vakantietips over Frankrijk? Abonneer je dan op onze Franse kampeertips-nieuwsbrief. Dan krijg je ook suggesties voor leuke campings.