Kamperen bij de Boer

Samen met je kinderen – of kleinkinderen – de kalfjes voeren, een ritje te paard of meekijken hoe de boer geitenkaas maakt: dat kan op de kleinschalige campings van de Vekabo. En als je dan denkt dat je ergens achteraf op een boerenerf staat, of dat je met kaplaarzen door de modder naar een tochtig wc-hokje moet banjeren… Dan heb je het grondig mis.

Vekabo staat voor vereniging van kampeerboeren en werd begin jaren ‘70 opgericht. Maar het zijn tegenwoordig niet alleen boerencampings, maar ook bed&breakfasts, vakantiehuizen en groepsaccommodaties. Bij elkaar zijn dat er zo’n 1.200, stuk voor stuk op het platteland, heerlijk in het groen.

CAMPING GROENSTRAAT
Plekken van 150 vierkante meter, 12 meter breed op gras dat op een golfbaan niet zou misstaan: we kijken rond op Vekabo camping de Groenstraat,  in het Brabantse Dongen. Met een verwarmd sanitairgebouw, een gezellige orangerie met planten, kruiden en glanzende tomaten. Iets verderop kun je een lekker kopje koffie drinken onder de veranda en een beetje bladeren in de tijdschriften die in flinke stapels op de gastvrije tafels liggen. Met uitzicht op de twee ezels die genieten van de zon, en twee hangbuikvarkens die tevreden in de rulle grond wroeten. Op verzoek steekt eigenaresse Wendy van den Ouwelandnog even een paar verse asperges uit de grond…

CAMPING OOSTERZICHT
Nog zo’n kleinschalige camping vinden we een uurtje verderop, waar veehouders Gerhard en Susan de Visser samen met de kleinste campinggastjes de pasgeboren kalfjes te drinken geven. Hun Vekabo minicamping Oosterzicht ligt in het Zeeuwse Aagtekerke, midden op het platteland. Met twee gezellige kampeerveldjes op twintig meter afstand van de wei, waar 120 tevreden zwart-witte dames tevreden in het gras liggen te herkauwen. Aan het eind van de middag kuieren ze op het dooie gemak in een meterslange file naar de stallen, om gemelkt te worden – een belevenis voor de kinderen én hun ouders, want het dagelijkse ritueel wordt gadegeslagen door een groot deel van de kampeergasten.

PERSOONLIJKE AANDACHT
Het leuke van die kleinschalige campings is dat ze uitblinken op het gebied van gastvrijheid, rust en ruimte en persoonlijke aandacht. En je staat dus met je caravan, vouwwagen, tent of camper op het echte platteland, in een boomgaard vol kersenbloesems, bijvoorbeeld, tussen de asperges, of vlakbij een veehouderij: tussen de koeien, geiten of soms zelfs paarden. En da’s natuurlijk helemáál leuk als de kinderen – of kleinkinderen – meegaan: kaplaarsjes en overall aan, en lekker meehelpen in de stallen; dat vergeten ze nooit meer! En zelf kun je uren luisteren naar het geluid van vogeltjes of het tevreden geloei van koeien die ’s avonds weer de stal in mogen. En ’s morgens genieten van een vers eitje, zo onder de kip vandaan. Gewoon ‘ns proberen, dat kamperen bij de boer!
Meer informatie: www.vekabo.nl

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.