Kamperen in de Champagne streek

Elk jaar is er wel iemand die me vraagt of ik nog een leuke bestemming weet voor de meivakantie. Nou, wat dacht je van de Champagnestreek? Kamperen tussen de bubbels van Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Perignon en Piper Heidsieck!

De regio Champagne-Ardennes – zo heet ’t officieel. Da’s nog best bereisbaar voor een weekje meivakantie: vanaf Utrecht tik je de 450 kilometer aan. Met een camper, of met een caravan aan de haak is dat dus een relaxed dagje rijden. En dan zit je dus gewoon écht in Frankrijk, met leuke dorpjes, schattige vakwerkwerkhuizen en tussen de beroemdste wijngaarden ter wereld. In die wijngaarden groeien de druiven van de Pinot Meunier, de Pinot Noir en Chardonnay – dat drietal vormt de basis voor de Koningin van de Wijn.

ALTIJD TIJD VOOR EEN FEESTJE
Champagne mag overigens pas Champagne heten als die druiven afkomstig zijn uit een nauwkeurig omschreven gebied tussen de steden Reims en Épernay – honderd meter buiten dat gebied? Dan mag zo’n flesje hooguit ‘methode champagnoise’ heten; dat zijn nou eenmaal de regels. Bijzonder aan het fabricageproces van Champagne is de tweede gisting op de fles, waarbij de bubbels ontstaan. Minstens vijftien maanden moet de Champagne rijpen. Daarna gaan de flessen ondersteboven, worden de flessenhalzen bevroren waarna het bezinksel – samen met die bevroren prop – wordt verwijderd. Dan wordt de fles bijgevuld met een scheutje likeur en kan de kurk er definitief op. En wat ons betreft mag die kurk er weer rap af, want we verzinnen altijd wel een reden voor een feestje.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief met leuke campaings, kampeertips, vakantieregio’s en de laatste nieuwtjes over kamperen.

[mk_button dimension=”flat” size=”medium” url=”https://www.camp-to-go.nl/inschrijven-nieuwsbrief/” align=”center” bg_color=”#9fc937″ btn_hover_bg=”#252525″]INSCHRIJVEN[/mk_button]

33 KONINGEN
In het gebied zijn diverse Champagneroutes uitgezet langs kleine en grote wijnboeren, een kwestie van bordjes volgen. En net onder de stad Epernay kun je de gigantische opslagplaatsen van de grote merken bezoeken – een rondleiding wordt altijd afgesloten met een proeverij. Behalve Champagne is de regio ook bekend door de schilderijen van Renoir. Leuke plek om te bezoeken: Essoyes, een beroemd kunstenaarsdorpje waar Renoir veel van zijn beroemde werken schilderde. Volg de wandelroutes langs plekken waar hij inspiratie opdeed – je herkent vast een paar schilderijen. En natuurlijk ga je lekker shoppen of slenteren in Reims, met z’n wereldberoemde kathedraal. Weetje van de dag: in 8 eeuwen tijd zien hier maar liefst 33 koningen gekroond.
Nog ’n eettip, als je toch in Reims bent? Café du Palais, zo’n typisch Franse brasserie. Maakt niet uit wat je bestelt, maar drink er in elk geval een lekker glaasje bubbels bij. En leuke campings? Die vind je hier. Fijne meivakantie!

(foto’s: Atout France/Olivier Roux en Michel Angot)

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.