Keuring voor gasinstallaties in Duitsland weer verplicht

Na enkele jaren afwezigheid introduceren onze Oosterburen vanaf medio 2025 weer een verplichte keuring voor gasinstallaties in caravans en campers. In Duitsland bestaat sowieso de plicht om elke twee jaar de caravan aan een APK te onderwerpen, maar deze keuring specifiek voor de gasinstallatie staat daar los van. De herintroductie betekent waarschijnlijk dat nog meer Duitse campings een keuringscertificaat gaan eisen, ook van Nederlandse gasten. 

Voor Duitse eigenaren van caravans en campers (en vouwwagens) was de keuring van de gasinstallatie tot 2022 onderdeel van de tweejaarlijkse verplichte APK, oftewel ‘Hauptuntersuchung’ (kortweg HU). Nu is er echter een nieuwe paragraaf in de wegenverkeerswet opgenomen die de ‘Gasprüfung’ wel weer verplicht. Naar verwachting wordt de nieuwe regel in juni 2025 van kracht en dan moeten de Duitse kampeerders niet alleen elke twee jaar naar de APK -zoals ze al sinds jaar en dag gewend zijn-, maar apart daarvan ook tweejaarlijks de gasinstallatie laten keuren. Voor de veiligheid natuurlijk een prima plan, want je wil natuurlijk niet dat de caravan van je Duitse buurman op de camping ineens de lucht in vliegt.

Maar hoe zit het dan voor ons Nederlanders? Wij kennen immers geen APK voor caravans. Dat leggen we hieronder uit.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Ook verplicht voor Nederlanders?

Als je een camper met Nederlands kenteken hebt, dan zul je sowieso de Algemene Periodieke Keuring (APK) moeten laten uitvoeren. Anders mag je er überhaupt de weg niet mee op. Voor caravans, vouwwagens en alle andere aanhangwagens bestaat in Nederland echter geen APK. Laat staan een plicht om je gasinstallatie door een professional te laten controleren. En wanneer je met je camper naar de APK gaat, dan is er ook geen sprake van een ‘Gasprüfung’. Met je Nederlandse voertuig of kampeermiddel moet je aan de Nederlandse wetgeving voldoen en als dat allemaal in orde is, mag je in principe gaan en staan waar je wil in Europa. Dus de Duitse ‘Prüfung’ is voor de Hollandse kampeerders niet verplicht.

Niet welkom op Duitse campings

Er is echter één grote MAAR: van oudsher zijn er al best veel campinghouders in Duitsland (en ook in Zwitserland en Oostenrijk) die van hun gasten omwille van de brandveiligheid -en misschien ook omdat hun verzekeraar of de gemeente dat eist- een geldig keuringscertificaat van de gasinstallatie willen zien. Ongeacht waar je vandaan komt en ongeacht of zo’n keuring in jouw land wel of niet verplicht is. Dus dan zul je als Nederlander ook de ‘Gasprüfung’ moeten laten uitvoeren. Tenminste, als je op een van die campings wil staan. En dat zouden er na de nieuwe plicht vanaf 2025 wel eens veel meer kunnen worden dan nu het geval is. Gelukkig zijn er in ons eigen land ook heel veel caravan- en camperbedrijven die volgens de Duitse standaard de gaskeuring kunnen uitvoeren. Zij mogen dan ook het bijbehorende certificaat afgeven. Vraag ernaar bij je volgende bezoek aan je dealer!