Kamperen in Italië, het land van de duizend meren

Lago di Caldonazzo, het Levico-meer, het lago di Ledro en zelfs een stukje Gardameer: je vindt het in Trentino, een prachtige regio in Noord-Italië. Als je op zoek bent naar La Dolce Vita, dan draai je hier de pootjes van je caravan uit!

kamperen Italie lago di Toblino
Lago di Toblino

DOORNROOSJE

‘Het land van de duizend meren’ – zo wordt Trentino ook wel liefkozend genoemd en behalve de grote jongens zoals het hierboven genoemde Caldonazzo-, Levico- en Ledromeer komen er nog talloze meren bij. Grote en kleintjes, van het imposante Gardameer – het noordelijke deel hoort bij Trentino – tot aan het mini-meertje van Toblino. Met middenin een Doornroosje-kasteel waar miniconcertjes worden gegeven en waar vaak trouwerijen zijn. Bijzonder aan Trentino is de Oostenrijkse invloed in deze regio. Met name in de bergdorpjes zie je geveltjes die je ook in Oostenrijk tegenkomt, met houtsnijwerk en muurschilderingen. Ook in de eetcultuur zien we invloeden vanuit het buurland, zoals pastagerechten waar veel spek in is verwerkt en bijna elk restaurant heeft apfelstrudel op de kaart. Met appels uit de regio, want hoewel je bij het woord ‘Italië’ meteen denkt aan olijf- en wijngaarden telt Trentino juist weer ontelbare appelboomgaarden.

kamperen Italiaanse kust Ponale Garda
Uitzicht op het Gardameer, vanaf de ‘Ponale’

LEKKER ETEN

Culinair kun je je hart ophalen in Trentino. Typische streekgerechten zijn ‘carne salata’ (een soort carpaccio) en ‘canederli’: soep met een grote deegbal in het midden van je bord. Zulke gerechten vind je op de kaart van het campingrestaurant, zoals op camping Vidor, in het bergdorpje Pozza di Fassa. Hier worden uitsluitend lokale producten gebruikt in de keuken, maar bijvoorbeeld ook vlees van de ‘jak’, een bergrund dat in het achterland van de camping wordt gefokt op de berghellingen. Maar ook hun pasta carbonara is legendarisch. Camping Vidor is sowieso een aanrader: prachtig uitzicht op de Dolomieten, uitgebreide wellnessmogelijkheden en een verwarmd buiten- en binnenzwembad!

camping Italië Canyon Adventures
Canyon Adventures – aanrader!

SPORTIEF AAN DE SLAG

De regio staat bekend om z’n fietspaden, bijvoorbeeld langs het noordelijke deel van het Gardameer en de regio rond Val Rendena. De gelijknamige camping bij het dorpje Daré, is dan een mooie uitvalsbasis voor fietstochten in de omgeving. Een fietsroute van een heel wat uitdagender soort is de Ponale, waar je behalve een mountianbike ook een stevige conditie moet hebben. De route voert over een hobbelig verbindingsweggetje tussen het Ledromeer en Riva del Garda. Het is een oude handelsroute, die gedeeltelijk langs de steile rotsen voert, met een geweldig uitzicht over het Gardameer. Vanaf het Ledromeer is downhill goed te doen voor onze Nederlandse kfietskuiten, maar bergje-op is voor de echte bikkels… Een sportieve activiteit om te doen met kinderen (vanaf 10 jaar) is canyoning. Daarbij volg je rivierbeddingen, inclusief klimpartijen, abseilen en zelfs sprongen tot 10 meter diepte waarbij professionele instructeurs je exacte aanwijzingen geven. Het bedrijfje Canyon Adventures verzorgt een wetsuit, helm en klimgordels en een tocht met deze club is een echte aanrader! De regio iets ten noorden van het Gardameer is ook in trek bij andere topsporters: bij het dorpje Arco worden de steile rotsen gebruikt door zogenaamde ‘freeclimbers’ die de rotsmuur beklimmen met niets meer dan hun blote handen. Vanaf onder andere camping Zoo in Arco kun je hun activiteiten met een verrekijker volgen.

Camping Italië museo aeronautica Caproni
Het vliegtuigmuseum van Trento

LEUKE UITSTAPJES

Bijzonder aan de Trentino-regio is het grote aantal kastelen, forten en burchten. Ruim driehonderd (!) stuks en het kasteelspotten begint al als je vanaf de Brennerpas richting Gardameer rijdt. Dan kom je er al tientallen tegen, gewoon langs de snelweg en sommige zien eruit alsof je tegen de bergen zijn geplakt. Een bekend kasteel in de hoofdstad Trento is het Castello del Buonconsiglio waar al vanaf de 13e eeuw bisschoppen residentie houden. En als je toch in de provinciehoofdstad bent: hier kun je veel kunstgalerieën bezoeken en als moeders met hun dochters gaan shoppen in de kledingwinkeltjes hebben we ook nog een tip voor een perfect vader-zoon-uitje: het vliegtuigmuseum!

kamperen Italië Cascata Varone
Cascate del Varone – ondergrondse watervallen

ONDERGRONDSE WATERVALLEN

Nog een extra tip: vlakbij Trento ligt het dorpje Canale di Tenno, met kleine steegjes en een romantische loopbrug – heerlijk om doorheen te slenteren op een lome dag. Pak dan ook meteen de ondergrondse watervallen mee: Cascate del Varone. Die vind je op drie kilometer van Riva del Garda in het binnenland. Doordat de watervallen zich in de rotsen bevinden is dat een heerlijk verkoelende ervaring op hete dagen. Bijna net zo verkoelend als een glaasje TrentoDoc op een terrasje: een sprankelend wit bubbelwijntje – La Dolce Vita in Trentino!
Meer over Italië vind je hier. Wil je nog meer vakantietips? Abonneer je dan op onze kampeertips-nieuwsbrief. Dan krijg je ook suggesties voor leuke campings. Abonneren doe je hier!