Met een caravan op de veerboot: wat kost dat?

Kamperen op een eiland: heerlijk! Maar je moet er wel zien te komen natuurlijk. En dan ben je aangewezen op een veerdienst. We doken in de prijzen voor retourtje met de caravan tijdens het hoogseizoen, van het hoge noorden tot het diepe zuiden van Europa. Van en naar Texel kost je zo’n 100 euro, maar op meer exotische routes kan het flink in de papieren lopen.

De enige veerdiensten naar Nederlandse eilanden varen over de Waddenzee en daar ben je dus van afhankelijk als je met de caravan op vakantie wil. Vooral in het hoogseizoen is dan een reservering vaak vereist. Om de prijzen zo goed mogelijk te kunnen vergelijken gaan we uit van twee volwassenen met een auto van maximaal 5 meter lang en dito lengte voor de caravan, maximaal 2,5 meter hoog en breed. We hebben zoveel als mogelijk een periode gehanteerd met heenreis op de laatste zaterdag van juli (2024) en terug op de eerste zaterdag van augustus. Voor de buitenlandse veerdiensten gaan we -waar mogelijk- uit van een vaart overdag, zonder een hut bij te hoeven boeken. Sommige tochten duren echter zo lang, dat het verplicht is om een slaapplek te reserveren. Daar kom je dan dus niet onderuit; je mag om veiligheidsredenen uiteraard niet in je eigen caravan op het autodek slapen en je mag ook niet de hele nacht op een stoeltje buiten of in het restaurant gaan zitten. Onvermijdbare extra kosten dus.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Naar de Waddeneilanden

Als je op vakantie in eigen land gaat en dan specifiek naar de Waddeneilanden, blijken de veerdiensten verschillend te opereren. Zo gelden er voor de veerboot naar Texel vanuit Den Helder geen specifieke tarieven voor het hoog- en laagseizoen. Er gelden alleen kortingen op de dagen aan het begin van de week ten opzichte van weekenddagen of voor een lang weekend. Een retourtje inclusief caravan kost voor de geselecteerde periode 106 euro. Je moet een dag selecteren als je vooraf wil reserveren, maar geen specifieke tijd voor de tocht die een half uurtje duurt voor de enkele reis. Je sluit gewoon aan achter in de rij. Voor de terugweg ben je helemaal vrij om te bepalen op welke dag en tijd je wil gaan, daar hoef je niet voor te reserveren. Naar Terschelling vanuit Harlingen is echter een ander verhaal: een reservering is voor het hoogseizoen echt wel nodig en je moet ook het tijdstip vooraf boeken. In vergelijking met de reis naar Texel ligt de prijs fiks hoger: op zaterdag eind juli heen en een week later terug kost je met de caravan 460 euro. Ook voor de overtocht naar Ameland vanuit Holwert is vooraf boeken aanbevolen en een retourtje kost dan 345 euro.

Veerboot naar Scandinavië

Kamperen in Zweden en Noorwegen wordt alsmaar populairder en om daar te komen heb je ook veerboot nodig. De meest gebruikte route is dan via Denemarken en je kunt daar bijvoorbeeld de veerdienst gebruiken tussen Frederikshavn en de Zweedse stad Göteborg. Als je eind mei boekt voor een retourtje twee maanden later, dan bedraagt de prijs 668 euro. Ga je op weg naar Noorwegen, dan is de haven van Hirtshals in het noorden van Denemarken een logische plek om in te schepen. Voor het traject van Hirtshals naar Kristiansand mag je bij de kassa voor de heen- en terugreis met je caravan 1.342 euro afrekenen. Je kunt vanuit Hirtshals ook voor een heel groot avontuur kiezen en je auto en caravan op de boot naar IJsland zetten, maar die trip kost je dan wel de lieve som van 3.434 euro! Dat is dan wel inclusief een hut voor 2 personen, want deze reis duurt al gauw 2,5 dag en dan doorgaans met een tussenstop op de Faröer Eilanden.

Over de Noordzee en het Kanaal

Je kunt al heel wat jaren onder het Kanaal via de tunnel naar Engeland en dat mag ook met een caravan achter de auto. De traditionele overtocht van Calais naar Dover met een veerboot duurt ongeveer anderhalf uur en een retourtje kost 621 euro. Vanuit Nederland is het uiteraard ook mogelijk om de oversteek te maken, bijvoorbeeld van Hoek van Holland naar Harwich en de prijs daarvan voor heen en terug in het hoogseizoen bedraagt 483 euro. Kies je voor een kampeervakantie in het noorden van Engeland of misschien zelfs Schotland, dan is het traject van IJmuiden naar Newcastle een optie. Daarvoor dien je te reserveren inclusief een hut aan boord en kosten voor deze route zijn 2.920 euro retour. Ben je eenmaal het Kanaal of de Noordzee overgestoken, wellicht is kamperen in Ierland dan ook een idee. Voor de overtocht van Holyhead naar Dublin (en terug) betaal je eind juli en begin augustus 764 euro.

Veerdiensten in Zuid-Europa

Corsica en Sardinië zijn natuurlijk prachtige vakantiebestemmingen en deze eilanden staan garant voor een heerlijke kampeervakantie. Er zijn legio mogelijkheden om er te komen, met bijvoorbeeld de havens van Marseille, Toulon en Livorno als vertrekplaats. En er zijn ook diverse maatschappijen die de overtocht verzorgen, zoals de welbekende Corsica Ferries en Grimaldi. Richting Corsica nemen we de kortste route vanuit Nice erbij en dan kost een retourtje inclusief de caravan 1.085 euro. Kies je voor de Italiaanse havenstad Livorno voor de vaart naar Bastia in het noordoosten van Corsica, dan mag je 586 euro afrekenen. Ongeveer de helft dus.

Naar Sardinië is het doorgaans het meest logisch om vanaf het Italiaanse vasteland te vertrekken. Van Genua naar Olbia kost de retourreis 657 euro. Dichterbij de kust ligt ook nog het fabelachtige Elba en om daar te komen moet je een relatief kort boottochtje vanuit Piombino maken. De prijs daarvan bedraagt inclusief de caravan 368 euro, hoewel sterk afhankelijk van tijdstip en plek van aankomst op het eiland. Aan de andere kant van Italië is het ook mogelijk om de Adriatische Zee over te steken richting Kroatië en Griekenland. Een retourtje Ancona – Zadar kost 747 euro en van Brindisi naar het Griekse Igoumenitsa en terug kost het 633 euro.

Heb je het plan om te gaan kamperen op Mallorca? Vanuit Barcelona gaan er talloze veerboten van en naar het vakantie-eiland en een retour met de caravan is in de geselecteerde periode geprijsd op 273 euro. Rij je door naar het zuidelijkste puntje van Europa om van Spanje over te steken naar Marokko, dan is er veel keuze aan vaarroutes. Van Algeciras nabij Gibraltar naar Tanger kost een retour 402 euro. Het zelfs mogelijk om met de veerboot helemaal naar de Canarische Eilanden te gaan! Het traject van Cadiz naar Las Palmas op Gran Canaria kost 2.170 euro.

Alle routes op een rijtje

We hebben voor twintigtal routes in Nederland en heel Europa de kosten geïnventariseerd voor een retour in het hoogseizoen voor 2 volwassenen met auto en caravan, met een totale lengte van 12 meter. Heenreis op zaterdag 27 juli 2024 en terug op zaterdag 3 augustus 2024, op basis van dagvaarten. Onderstaand het complete overzicht op basis van het prijspeil eind mei 2024:

Den Helder – Texel €106 ongeacht seizoen

Harlingen – Terschelling €460

Holwert – Ameland €345

Hoek van Holland – Harwich (UK) €483

IJmuiden – Newcastle (UK) €2.920 inclusief hut

Calais (FR) – Dover (UK) €621

Holyhead (UK) – Dublin (IER) €764

Frederikshavn (DK) – Göteborg (ZWE) €668

Hirtshals (DK) – Kristiansand (NO) €1.342

Hirtshals (DK) – IJsland €3.434 inclusief hut

Nice (FR) – Corsica (Ile de Rousse / Bastia) €1.085

Livorno (ITA) – Corsica, Bastia €586

Genua (ITA) – Sardnië, Olbia €657

Piombino (ITA) – Elba €368

Brindisi (ITA) – Igoumenitsa (GR) €633

Acona (ITA) – Zadar (KRO) €747

Barcelona (SPA) – Mallorca €273

Cadiz (SPA) – Las Palmas (Gran Canaria) €2.170

Algeciras (SPA) – Marokko, Tanger €402