Nederland kiest massaal voor kamperen

De eerste groene blaadjes zitten alweer aan de bomen en het voorjaarszonnetje warmt de vakantieplannen op. Vorig jaar kozen opmerkelijk veel landgenoten voor kamperen in eigen land, als veilig alternatief tijdens de coronapandemie. Ook dit jaar gaan veel Nederlanders met een rijdend vakantiehuisje op stap. Coronaproof, veilig op vakantie met je eigen kampeerspullen.

Veilig op vakantie, zonder afhankelijk te zijn van voorzieningen.

Je eigen bed, je eigen keuken, je eigen toilet met douche: met een caravan of camper kun je onafhankelijk op pad. Je bent je niet aangewezen op hotels die in ‘oranje’ gebieden hun deuren moeten sluiten en met de caravan achter de auto zit je in een mum van tijd in een nieuwe, veiliger vakantieregio.

Trend: kamperen op het dak van je auto

‘Vrijheid’: ruim drie miljoen Nederlandse kampeerders noemen dat woord als je vraagt wat ze zo leuk vinden aan kamperen. En dat kan al met een tentje van een paar honderd euro of een vouwwagen van – nieuw – net boven de vijf mille. Voor een nieuwe caravan, met toilet en douche, tik je rond de 14 duizend euro af bij de dealer en een camper start bij een kleine 60 mille. De prijzen van gebruikte caravans of campers liggen daar natuurlijk nog ver onder. Een opmerkelijke trend in 2020 was de opmars van de daktent: kamperen op het dak van de auto was jarenlang het voorbehouden aan avonturiers die op die manier de stilste plekjes van Europa ontdekten. In 2020 verdubbelde de verkoop van daktenten zelfs.

Dé trend van 2020 zet door: kamperen op het dak van je auto.

Eropuit, ook in voor- en najaar

Het voordeel van een eigen kampeermiddel is dat je die ook in voor- en najaar kunt gebruiken. Ook tijdens de wat frissere dagen, omdat caravans en campers zijn uitgerust met verwarming en meestal een boiler. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, de meivakantie, weekendjes-weg en familiebezoek aan de andere kant van het land: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook qua overnachtingsplekken want campings zijn er immers volop en met de camper komen daar nog zomaar tweeduizend ‘camperplaatsen’ bij: speciaal ingerichte kampeerplekken waar je soms zelfs gratis kunt overnachten met de camper.

Kamperen met een tent: de goedkoopste vorm van vakantievieren.

Coronaveilig op vakantie

Nederland telt een trouwe schare kampeerliefhebbers en de laatste jaren kwamen daar veel nieuwe kampeerders bij. De coronapandemie heeft kamperen in 2020 een extra boost gegeven: afgelopen zomer explodeerde de verkoop van kampeerproducten, als veilig alternatief voor de zomervakantie die door corona in het water dreigde te vallen. Nederlandse campings stonden overvol en in de maanden juni tot en met oktober pluste de verkoop van nieuwe caravans (+24 procent), vouwwagens (+50 procent) en vooral nieuwe campers (+75 procent), vergeleken met diezelfde maanden vorig jaar.

Veel caravans beschikken over een badkamer met toilet en douche.

Eigen badkamer met toilet

Kamperen was het veilige alternatief in de coronazomer van 2020, vooral ook omdat caravans en campers over een eigen badkamer met toilet beschikken. Daardoor waren vakantiegangers niet afhankelijk van sanitaire voorzieningen op campings en camperplekken, die in het voorjaar van 2020 zelfs even dicht moesten blijven. Met als gevolg dat duizenden nieuwkomers in het kampeerwereldje voor het eerst een camping boekten. Daarover verscheen zelfs een tv-programma dat nog tot half april wordt herhaald (Camp to Go, iedere zondag bij RTL4).

Een huurcaravan is een prima manier om kennis te maken met kamperen.

Kennismaken met kamperen: huren

Een camper, caravan of vouwwagen hoef je niet meteen te kopen; huren is ook een optie. Voor wat betreft de papierwinkel is rijbewijs-B voldoende voor een vouwwagen of camper. Voor een caravan meestal ook, als het maximum toegestaan gewicht van de auto plús dat van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) maar onder de 3.500 kg blijft. Let wel op wat je auto mag trekken: dat maximum aanhangergewicht vind je op het kentekenbewijs, of je tikt even je kenteken in op www.rdw.nl

Wacht niet te lang met reserveren

Als je huurplannen hebt, wacht dan niet te lang met boeken. Vooral in het hoogseizoen zijn huurcampers, -vouwwagens en -caravans zeer gewild. Reken voor een weekje vakantie met de vouwwagen op € 350-450 euro exclusief campingovernachtingen. Voor een caravan betaal je € 450-650 per week en voor een camper tussen de 800 en 1200 euro. Er zijn huurcampers die geschikt zijn voor vijf tot zelfs zeven personen – ideaal voor grote of samengestelde gezinnen. Huuradressen vind je op www.camp-to-go.nl/huren