NKC maakt Campers van het Jaar 2022 bekend

Een vakjury maakte een shortlist van interessante nieuwkomers op de campermarkt voor 2022, in de categorieën buscamper, halfintegraal en integraal. Vervolgens kon het publiek stemmen op hun favoriete model. Winnaars bij de campervans werd Pössl, bij de halfintegraalcampers ging de prijs naar LMC en bij de integraalcampers zegevierde het Sloveense merk Adria.

CAMPERVAN

De winnaar in de categorie buscampers is de vernieuwde Pössl Summit 540 Shine die opvalt door het ruimtegevoel in de 5,40 meter lange campervan, zonder daarbij aan praktisch comfort in te leveren. Voorbeelden daarvan zijn het flexibele multiroof, de koelkast met een inhoud van 100 liter en de vier zitplaatsen (op losse stoelen) met veiligheidsgordels. De twee andere genomineerde buscampers waren de Adria Twin Sport 640 SGX en Knaus Boxdrive 600 XL.

HALFINTEGRAAL

In de categorie halfintegraalcampers haalt de LMC Tourer Lift H 730 G de meeste stemmen binnen. De jury prijst het ruimtelijke karakter van de halfintegraal en roemt onder meer het verhoogde dak waarin het hefbed schuilgaat en de hoekopstelling van de keuken die een optimale werkruimte oplevert. De jury roemt ook het relatief lage leeggewicht van slechts 2.900 kilogram: dat levert voldoende beladingsmogelijkheden op voor vier personen en hun bagage – de camper mag beladen worden tot 3.500 kg. De twee andere genomineerde halfintegralen waren de Chausson X550 en Laika Kreos L5009.

INTEGRAAL

De Adria Sonic Supreme 700 SL zegeviert in de categorie integraalcampers. Het interieur van de vernieuwde Sonic-serie heeft een upgrade gekregen en aan de buitenkant valt de licht hellende achterwand op. Binnen zorgt de panoramavoorruit voor veel daglicht, terwijl ’s avonds de gewenste sfeer wordt gecreëerd met slimme ledverlichting. Andere features zijn het geïntegreerde hefbed boven de cabinestoelen, een luxe badkamer met aparte douche en de garage met aansluitingen voor 230 en 12 volt om elektrische fietsen op te laden. De twee andere genomineerde integralen waren de Itineo Nomad CS660 en Sunlight I68 Adventure Edition.

VAKJURY

Voor de NKC publieksverkiezing wordt jaarlijks een voorselectie gemaakt door een vakjury. Die bestond dit jaar uit Steven Durnez van het Belgische magazine Campertijd, freelance kampeerjournalist Willem Laros van onder meer Autoweek Campers, Jos Mark van Campingtrend en hoofdredacteur Mieke Scharloo van het NKC-magazine  Kampeerauto. In totaal werden bijna zesduizend stemmen uitgebracht.
Van de winnende campermodellen zijn aparte video’s gemaakt door de NKC:  hier zie je ‘m van de categorie buscampers, van de categorie halfintegraals en hier zie je de winnaar in de categorie integraalcampers.