Checklist en tips

Onderhoud van je kampeermiddel na een vakantie

Een onvergetelijke kampeervakantie zit erop en je bent weer thuis. Je hebt genoten van de natuur, de vrijheid en de avonturen die kamperen met zich meebrengt. Maar voordat je je kampeermiddel op stal zet en de herinneringen koestert, is het belangrijk om te zorgen voor het juiste onderhoud. Dit zorgt ervoor dat je caravan, camper, vouwwagen, of tent in topconditie blijft voor je volgende avontuur. In deze blogpost delen we een uitgebreide checklist en waardevolle tips voor het onderhoud van je kampeermiddel na je vakantie.

Overweeg professionele service

Regelmatige deskundige inspectie

Overweeg om je kampeermiddel periodiek te laten inspecteren door een professioneel en BOVAG-gecertificeerd servicecentrum of monteur, zelfs als je zelf onderhoud kunt doen. Een deskundige kan verborgen problemen identificeren voordat ze ernstig worden en je gemoedsrust bieden voor je volgende avontuur. Het advies is deze BOVAG Onderhoudsbeurt elke twee jaar te doen. Gecertificeerde keurmeesters controleren jouw kampeermiddel op meer dan 60 punten zodat jouw caravan, camper of vouwwagen aan alle wettelijke eisen, maar ook aan de strenge comfort- en kwaliteitseisen van de BOVAG voldoet.

Tip!
Plan je beurt vóórdat je kampeermiddel weer de stalling in gaat. Dan zijn er nauwelijks wachttijden en kun je in het voorjaar meteen weer op pad.

Jaarlijkse APK-keuring (indien van toepassing)

Als je een caravan of camper hebt, kan een jaarlijkse APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring) verplicht zijn, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het voertuig. Dit is essentieel om de veiligheid en naleving van de voertuigwetgeving te waarborgen.

Zelf onderhoud plegen

Als je handig bent, kun je veel van het onderhoud zelf uitvoeren. Ongeacht het type kampeermiddel dat je hebt gebruikt, zijn er enkele algemene onderhoudsmaatregelen die je moet nemen. Dit omvat het controleren en smeren van alle bewegende delen, zoals scharnieren, sloten en luifels. Controleer ook alle afdichtingen en kitnaden op lekken en repareer ze indien nodig. Het is ook een goed moment om je kampeermiddel te inspecteren op eventuele schade die tijdens je vakantie is opgetreden. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en reserveonderdelen bij de hand hebt. Volg altijd de handleidingen en instructies van de fabrikant.

Gebruikshandleiding

Lees en volg de gebruikshandleiding van je kampeermiddel zorgvuldig. Het bevat belangrijke informatie over onderhoudsschema’s en specifieke aanbevelingen voor je voertuig.

Schoonmaken van je kampeermiddel

Begin met een grondige schoonmaakbeurt. Verwijder alle vuil, modder, bladeren en insecten van zowel het binnen- als het buitenoppervlak van je caravan, camper, vouwwagen, of tent. Gebruik hiervoor de juiste reinigingsmiddelen om de oppervlakken niet te beschadigen. Vergeet ook het interieur niet. Stofzuig, dweil en maak alle oppervlakken schoon.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Onderhoud van de tent

Als je een tent hebt gebruikt tijdens je kampeervakantie, is het cruciaal om deze grondig te laten drogen voordat je hem opbergt om schimmel en geurtjes te voorkomen. Controleer op scheuren en slijtage aan het doek, de ritsen, de tentstokken en scheerlijnen op eventuele schade en repareer deze indien nodig.

Onderhoud van de caravan of camper

Als je met een caravan of camper hebt gereisd, zijn er verschillende onderhoudsmaatregelen die je moet nemen. Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat alle verlichting goed werkt. Reinig het interieur grondig, inclusief de keuken, badkamer en slaapruimtes. Controleer de gasleidingen en -systemen om ervoor te zorgen dat er geen lekken zijn. Vergeet ook niet de water- en afvaltanks schoon te maken en te legen. Voor campers en caravans is een uitgebreide caravan- of camperonderhoudsbeurt aan te raden.

Vouwwagen Onderhoud

Vouwwagens vereisen speciale aandacht na je kampeervakantie. Laat het canvas na reiniging zorgvuldig en volledig drogen om schimmelgroei te voorkomen. Controleer de tentstokken en scharnieren op eventuele slijtage en smeer ze indien nodig. Vergeet niet de remmen en banden te inspecteren en de vouwwagen goed af te sluiten om bescherming tegen de elementen te bieden.

Onderhoudsdocumentatie

Houd nauwkeurige gegevens bij van al het uitgevoerde onderhoud en reparaties, inclusief datums en details. Dit helpt je om onderhoudstaken op schema te houden en kan waardevol zijn als je je kampeermiddel verkoopt.

Opbergen in de stalling

Na het voltooien van al het nodige onderhoud, is het tijd om je kampeermiddel op de juiste manier op te bergen. Bewaar je kampeermiddel op een geschikte locatie wanneer je het niet gebruikt. Dit kan een garage, carport of opslagfaciliteit zijn. Zorg ervoor dat het droog en goed geventileerd is om schimmel en roestvorming te voorkomen. Bedek je kampeermiddel indien mogelijk om het te beschermen tegen de elementen.

Bekijk ook de video waar Sander Janson aan de BOVAG Vakman vraagt: “Wat moet ik wel en niet doen als mijn kampeermiddel de stalling in gaat?”

Download de gratis checklist

Naast een periodieke onderhoudsinspectie door een BOVAG gecertificeerd bedrijf is het verstandig om tussentijds zelf je tent, vouwwagen, caravan of camper te inspecteren. Deze uitgebreide checklist zal je helpen om je kampeermiddel in topconditie te houden, ongeacht het type dat je bezit. Als je deze onderhoudstaken regelmatig uitvoert, dan zorg je ervoor dat je kampeermiddel klaar is voor het volgende avontuur.