Waar ga jij dit jaar eigenlijk naar toe?

Poll: op de bonnefooi of reserveren

Kamperen is een populaire manier van reizen, vooral voor diegenen die op zoek zijn naar een avontuurlijke en onconventionele vakantie-ervaring. Door het buitenleven met minimale middelen ontdekken kampeerders de ultieme vorm van vrijheid. Kamperen biedt je de mogelijkheid om je eigen pad te kiezen en zelf te beslissen hoe en waar jij je tijd doorbrengt. Logisch dan ook dat kamperen de laatste jaren steeds populairder is geworden. Vooral in het hoogseizoen is, wanneer de campings druk bezocht zijn, kan het moeilijk zijn op het laatste moment een plek te vinden. Maar hoe vrij ben je nog als je de camping een jaar van tevoren moet boeken? En kun je überhaupt nog wel op de bonnefooi richting Frankrijk rijden? We zetten de voordelen en de nadelen van beide opties voor je op een rijtje, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw volgende kampeertrip.

Voordelen van vooraf boeken

 

Zekerheid en keuzevrijheid

 

Het vooraf boeken van je kampeerplaats heeft enkele belangrijke voordelen. Ten eerste heb je de zekerheid dat je een plaats hebt om te overnachten en kun je de beschikbaarheid van de camping controleren voordat je vertrekt. Dit is vooral belangrijk als je tijdens het hoogseizoen reist of als je naar een populaire camping gaat. Bovendien kun je, door vooraf te boeken, vaak de beste plaatsen reserveren, zoals plaatsen dicht bij het strand, de rivier of met een mooi uitzicht.

Bespaar tijd en moeite bij aankomst

 

Een ander voordeel van vooraf boeken is dat je tijd en moeite bespaart bij aankomst op de camping. Je hoeft niet op zoek te gaan naar een vrije plek en te onderhandelen met andere kampeerders over wie waar gaat staan. Dit kan vooral handig zijn als je met kinderen reist of als je geen zin hebt in de last minute keuzestress van het vinden van een goede plek.

Nadelen van vooraf boeken

 

Datum en locatie liggen vast

 

Als je ervoor kiest om je kampeerplaats vooraf te boeken, heb je misschien de garantie dat je een plek hebt om te overnachten, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Ten eerste kan het zijn dat je vastzit aan een bepaalde datum en locatie, waardoor het lastig kan zijn om plannen aan te passen als er iets onverwachts gebeurt. Bijvoorbeeld als het weer omslaat of als je liever ergens anders wil kamperen.

Niet de plek die je zelf zou kiezen

 

Een ander nadeel van vooraf boeken is dat je mogelijk niet de beste kampeerplaatsen kunt boeken als je te laat bent. Populaire campings zijn vaak al weken of maanden van tevoren volgeboekt, vooral tijdens het hoogseizoen. Dit betekent dat je misschien genoegen moet nemen met een minder aantrekkelijke locatie.

Hoge aanbetaling- of reserveringskosten 

Bovendien kan het boeken van een kampeerplaats vooraf resulteren in hogere kosten. Vaak moeten er aanbetalingen of reserveringskosten worden betaald, wat kan oplopen tot een flink bedrag. Als je vervolgens besluit om je reis te annuleren, dan kan het zijn dat je deze kosten niet terugkrijgt.

Voordelen op de bonnefooi

 

Flexibiliteit en geld besparen

 

Het op de bonnefooi kamperen heeft ook zo zijn voordelen. Eén van de belangrijkste is de flexibiliteit die het biedt. Als je op de bonnefooi reist, kun je de plannen onderweg wijzigen, afhankelijk van wat je onderweg tegenkomt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een dag langer op een bepaalde plek te blijven als het weer perfect is of als je een geweldige plek hebt ontdekt om te kamperen. Of als de plek die je in gedachten had juist enorm tegenvalt. Bovendien kun je door op de bonnefooi te kamperen vaak geld besparen, omdat je de mogelijkheid hebt om te onderhandelen over de prijs van je kampeerplaats.

Een authentieke kampeerervaring

Een ander voordeel van op de bonnefooi kamperen is dat je de mogelijkheid hebt om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Als je praat met andere kampeerders op de camping krijg je vaak goede tips en ideeën voor interessante plaatsen waar zij net zijn geweest. Als je niets hebt vast gelegd dan heb je de mogelijkheid om deze plaatsen te bezoeken of extra tijd vrij te maken om deze activiteiten te doen. Dit kan trouwens ook een geweldige manier zijn om nieuwe vrienden te maken en een authentieke kampeerervaring op te doen.

Nadelen op de bonnefooi

 

De camping is overboekt

 

Als je ervoor kiest om op de bonnefooi te gaan kamperen, dan zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kan het moeilijk zijn om een geschikte kampeerplaats te vinden als je op het laatste moment besluit te gaan kamperen. Vooral als je dus reist tijdens het hoogseizoen of op drukke weekenden. Als je er bijvoorbeeld na een lange reisdag achterkomt dat die ene camping waar jij graag wilde staan helemaal overboekt is, dan kan het zijn dat je op dat moment nog op zoek moet naar een andere geschikte plek om te overnachten.

Niet je hele wensenlijstje wordt vervuld

 

Een ander nadeel van op de bonnefooi kamperen is dat je misschien niet kunt vinden waar je naar op zoek was. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar specifieke faciliteiten, zoals een camping met een zwembad of een speeltuin voor de kinderen, dan bestaat de mogelijkheid dat deze niet beschikbaar is op de camping waar je uiteindelijk terechtkomt.

Onvoorzienen hoge kosten

 

Tot slot kan ook op de bonnefooi gaan kamperen leiden tot hogere kosten. Omdat je niet van tevoren hebt kunnen onderhandelen over de prijs, kan het zijn dat je meer betaalt dan je zou doen als je de kampeerplaats van tevoren had geboekt.

Conclusie?

 

Doe vooral lekker wat bij jou en je reisgezelschap past. Of dat nou vooraf boeken is of op de bonnefooi gaan kamperen. Het heeft beide zo zijn voor- en nadelen. Leg de keuzes naast elkaar en kijk naar jullie wensen en behoeften. Wat je keuze ook is, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en geniet van je kampeeravontuur!

Poll: Ben jij team boeken of team bonnefooi?

Heb jij de zomervakantie al geboekt? Of vertrek jij deze zomer toch zonder reservering naar de zon, waar die dan ook maar schijnt? We zijn eigenlijk wel heel benieuwd. Laat je het ons weten? 

Op de bonnefooi of reserveren? Wat voor kampeerder ben jij?