Veelbelovende toekomst kampeerindustrie

 

Positieve sfeer bij jaarlijkse ECF-bijeenkomst

Op vrijdag 12 mei vond de 45e Algemene Ledenvergadering van de European Caravan Federation (ECF) en de 28e Meeting van European Leisure Vehicle Industry Meeting (MELVI) plaats in het bruisende Utrecht. Op uitnodiging van de KCI, de Nederlandse branchevereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie, gaven diverse sprekers uit heel Europa – en zelfs uit de Verenigde Staten – hun visie op het huidige en toekomstige kampeerlandschap. Hoewel 2022 een moeilijk jaar was voor de industrie, vanwege de uitdagingen in de toeleveringsketen, heerste er een positieve sfeer onder de 140 aanwezigen.

Een groeiende industrie

 

Tijdens de Algemene Ledenvergadering benadrukte de ECF dat de problemen in de toeleveringsketen geleidelijk aan het verdwijnen zijn in het eerste kwartaal van 2023. De productiecijfers tonen nu een duidelijke stijging, waardoor de industrie weer terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. Ander positief nieuws was dat Denemarken en Roemenië als nieuwe leden zijn toegetreden tot de ECF, wat het totaal aantal aangesloten landen op 16 brengt.

Internationale samenwerking

 

Duurzaamheid staat hoog op de agenda voor fabrikanten van kampeervoertuigen, met name met de opkomst van de Euro7-emissienormen en de groeiende interesse in alternatieve brandstoffen. De ECF-leden bespraken hun inspanningen om invloed uit te oefenen op het besluitvormingsproces van de EU. Daarnaast werd er gediscussieerd over het voorstel om het maximale gewicht voor motorhomes te verhogen naar 4.250 kilogram voor bestuurders met een B-rijbewijs.

Duurzaamheid en Innovatie

Tijdens de bijeenkomst deelden Troy James, senior vice-president bij Thor Industries, en Alexander Leopold, CEO van de Erwin Hymer Group (een dochteronderneming van Thor), hun inzichten over de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese kampeer- en caravanmarkt. Ze bespraken ook de huidige samenwerking tussen fabrikanten op beide continenten en keken vooruit naar toekomstige mogelijkheden.

Innovaties en trends

Verschillende sprekers deelden hun visie op technische innovaties voor caravans en motorhomes, evenals de impact van EU-wetgeving op deze ontwikkelingen. Ook werd er aandacht besteed aan de promotie van de kampeerindustrie, waarbij zowel de KCI – als Nederlandse branchevereniging – en trendonderzoekers hun inzichten deelden.

Eventlocatie Jaarbeurs in Utrecht

 

De bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De locatie waar de KCI jaarlijks in oktober de Kampeer & Caravan Jaarbeurs organiseert voor gemiddeld zo’n 40.000 bezoekers gedurende 5 beursdagen. Vlak naast het historische stadscentrum van Utrecht, een stad vol geschiedenis en moderne architectuur, bood het de deelnemers de kans om naast het zakelijke programma ook de stad te verkennen en te genieten van de bruisende sfeer.

We kijken terug op een succesvol event waarbij duidelijk werd dat de kampeerwereld klaar is voor een veelbelovende toekomst!

Nieuwste blogs