Tenttrailer perfect voor elektrische en hybride trekauto’s

Branchevereniging KCI, van de Kampeer en Caravan Industrie, signaleert een verkooprecord bij de vouwwagens. In 2020 steeg de verkoop nog met 10 procent, in 2021 was die stijging maar liefst 24 procent. Daarmee ontstaat een vouwwagenpark van meer dan 100.000 ’tenttrailers’ in Nederland.

“Kamperen was nog nooit zo populair”, meldt Hans Louwers van KCI. “Samen met 425.000 geregistreerde caravans en ruim 165.000 campers zijn er bijna 700.000 kampeermiddelen in het bezit van Nederlandse kampeerders. En dan tellen we de tenten en daktenten nog niet eens mee. Een absoluut record”, aldus Louwers.

GROEN EN DUURZAAM

Hans Louwers verklaart de populariteit van vouwwagens door een link te leggen met de vergroening van het wagenpark: “Bij de personenauto’s zien we dat kleine, hybride en elektrische auto’s een opmars maken in de verkoopstatistieken. Dat soort auto’s mag minder gewicht trekken dan de doorsnee middenklasser van tien jaar geleden en daardoor valt een caravan vaak af voor deze categorie autobezitters. Voor elektrische en hybride trekauto’s is zo’n lichte vouwwagen juist perfect. Ze wegen slechts een fractie van een caravan en door zijn stroomlijn vangt zo’n vouwwagen ook nog eens weinig wind. Dat scheelt brandstof, of, in het geval van een elektrische auto, actieradius. Daarmee is de vouwwagen ideaal voor het steeds groener wordende wagenpark”, aldus Louwers.

TENTTRAILER

In de media worden vouwwagens steeds vaker tenttrailers genoemd: “Dat signaleren wij ook. De vouwwagen van ooit is niet meer te vergelijken met de moderne varianten – we zien veel innovaties bij deze vorm van kamperen. In het verleden was je nog wel eens een middag bezig om alles op te bouwen en alle haringen in de grond te timmeren. Terwijl je nu al vouwwagens hebt die je in vijf minuten opzet. Daarnaast zie je steeds meer goed slaapcomfort, gewichtsbesparing en mooie designs. Kortom, bij zoveel innovatie binnen korte tijd past ook een trendy naam. Die tenttrailers zijn gewoon echt hip en happening!”