Met een caravan rijden: feiten en fabels

Het is zo’n beetje het grootste misverstand in kamperend Nederland: dat je speciaal voor de caravan weer naar de rijschool moet. Onzin. Met je gewone B-rijbewijs mag je echt op pad met de caravan. Camp-to-Go legt ’t uit…

Het is een populair verjaardagspraatje en op de camping hoor je ’t ook nog wel ‘ns rondzingen: dat je rijbewijs B-E nodig hebt om een caravan te trekken. Laat je niks wijsmaken: dat was vroeger.

TWEE SIMPELE REGELS
Vanaf 2013 is de wetgeving versoepeld en kun je dus ook gewoon met je B-rijbewijs een caravan achter de auto hangen. Daar zitten nog maar twee regeltjes aan vast. Regel-1: het maximum gewicht van de auto plús het maximum gewicht van de caravan mogen bij elkaar niet meer zijn dan 3.500 kilo. Zolang je daar onder blijft, is er niets aan de hand. Met andere woorden: heb je plannen voor een gemiddelde caravan (vaak met een maximaal toelaatbaar gewicht van 1.300 kg), dan heb je maar liefst 2.200 kilo beschikbaar voor je auto, voordat de wetgever je naar de rijschool stuurt. En die maximaal toegestane massa van de auto? Die staat gewoon op je kentekenbewijs. Of je vult even je kenteken in op www.rdw.nl: daar zie je meteen wat je auto maximaal mag wegen. En als je dan toch op de website van het RDW bent: als je je kenteken invult zie je  ook meteen wat je auto mag trekken. Want je moet ónder die 3.500 kg blijven en vervolgens – regel-2 – mag je (beladen) caravan mag nooit meer wegen dan wat je auto mag trekken.

VOORBEELDEN
We nemen een Volvo V40 T2. Die mag maximaal 1.965 kilo wegen. Lees: volgeladen met passagiers, krentenbollen voor onderweg, helemaal afgetankt en inclusief de vakantiebagage. We hangen er een volgepropte Dethleffs c’joy 410 QL achter, met een maximaal toegestaan gewicht van 1100 kilo. Rijbewijs-B volstaat, ook omdat de Volvo max 1.500 mag trekken: daar komt de Dethleffs bij lange na niet aan.
Nog eentje: een Mazda CX-3 mag maximaal 1.690 kilo wegen. Met een Adria Action 361LH aan de haak (max toelaatbaar gewicht 1.100 kg) is dat geen probleem qua rijbewijs-B. Bovendien mag de Mazda 1.200 kg trekken en de Adria komt niet boven de 1.100 kg.

Klik hier als je meer wilt weten over de verschillende soorten caravans. En hier vind je alle caravanmerken.
Namens Camp-to-Go: fijne vakantie!

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.