Tolvignetten en milieustickers

Voor veel vakantielanden heb je een milieusticker of tolvignet nodig. Wacht je daarmee tot het laatste moment, als we massaal op vakantie gaan, of… pak je dat misschien wat slimmer aan?

Milieuzones, tolvignetten: het is een mooie melkkoe voor de regeringen om ons heen. We kunnen er sip van worden, maar dat verandert er niets aan. Voor sommige steden in Frankrijk heb je er eentje nodig, voor veel Duitse steden en voor Oostenrijk en Zwitserland mag je ook je voorruit versieren…

Zwitserland en Oostenrijk
Kies je straks voor Zwitserland of Oostenrijk als vakantiebestemming, of reis je via die landen door naar campings in bijvoorbeeld Italië, dan heb je in de meeste gevallen een tolvignet nodig. Die koop je heel simpel bij de benzinestations in Zuid-Duitsland, maar zeker in de vakantietijd sluit je dan vaak achteraan in de file voor de pomp. Om zo’n situatie te voorkomen, kun je je vignet heel eenvoudig online bestellen: via deze link voor Zwitserland. En deze voor Oostenrijk. Je bestellingen lopen lopen dan via vignetbestellen.nl – dat bedrijf berekent wel een kleine meerprijs voor het uit handen nemen, uitzoeken en indienen van de aanvraag.

Frankrijk
Ook in Frankrijk is een milieusticker verplicht op bepaalde plekken. Maar waar precies? Dat is niet heel overzichtelijk – daarom heeft de ANWB een handige webpagina met actuele informatie over de regelgeving per stad en departement. Als je een milieusticker nodig hebt, bijvoorbeeld voor Frankrijk, dan is online bestellen eigenlijk de enige optie, want zo’n Vignette Crit’Air is bijvoorbeeld niet te koop bij de ANWB, bij het GWK-vestiging, bij tankstation of tolwegkantoren. Zelf online bestellen kan, op certificat-air.gouv.fr, maar: die site is in de Franse taal en dat is niet altijd even gemakkelijk. Vignetbestellen.nl neemt je alle rompslomp uit handen. Na je aanvraag verzamelen zij de benodigde voertuiginformatie en vragen op jouw naam (en onder vermelding van je kenteken) de Franse milieusticker aan. Vervolgens ontvang je je ecovignet rechtstreeks van het Ministère de la Transition Ecologique et Solidaire. Vraag ‘m wel op tijd aan want de procedure bij de Franse overheid kan tot maximaal 6 weken duren.

Duitsland
Net als Frankrijk kent ook Duitsland zogenaamde Umweltzonen (milieuzones). Als je met de auto, motor of camper door het centrum van steden als Aken, Keulen, Dortmund of bijvorbeeld München rijdt, dan heb je dus ook zo’n milieusticker nodig. Die wordt toegewezen aan de hand van de vervuilingsgraad van je voertuig – vaak is dat de groene sticker en kun je dus gewoon door Duitse steden rijden. Zo’n sticker kun je ook via Vignetbestellen.nl aanvragen; je hebt ‘m dan binnen drie dagen in huis.

Aanvullende eisen
Veel landen stellen aanvullende eisen aan automobilisten. In Oostenrijk heb je bijvoorbeeld ook een veiligheidshesje nodig voor elke inzittende, een verbandtrommel en een gevarendriehoek. In Frankrijk heb je behalve een veiligheidshesje en een gevarendriehoek ook een alcoholtester nodig. En nog een tip: in Zwitserland heb je ook voor de aanhanger een apart vignet nodig. De vignetplicht kún je overigens vermijden door de snelwegen te vermijden, maar dat is nog best een gepuzzel.

Duizelt het je? Dan kun je hier alles nog ‘ns rustig nalezen.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.