Trekauto van het Jaar is elektrisch en vereist extra rijbewijs

In 2022 was de vol-elektrische Hyundai Ioniq 5 door de experts van de ANWB uitgeroepen tot Trekauto van het Jaar en dit jaar is het wederom een elektrische auto die er met de titel vandoor gaat. De winnaar komt in de praktijk 220 kilometer ver met een caravan van 1.350 kg aan de haak, heeft een stabiel weggedrag en biedt veel binnenruimte. Maar let op: wil je een doorsnee caravan trekken met deze elektrische auto, dan komt het totale gewicht boven de 3.500 kg en dan heb je dus een aanhangerrijbewijs nodig.

De Trekauto van het Jaar 2024 is de Kia EV6, waarvan de versie met een batterij van 77,4 kWh en achterwielaandrijving werd getest voor deze verkiezing, met een prijs van bijna €52.000,-. De jury zegt over de winnaar: “De wegligging is onovertroffen. De stabiliteit is buitengewoon goed; de caravan lijkt geen enkele invloed te hebben op het rijgedrag en het comfort. Zijn elektromotor is goed voor 229 pk vermogen en 350 Nm trekkracht, ruim voldoende om de beladen testauto van 2.300 kg met beladen caravan van 1.350 kg moeiteloos kilometers te laten vreten. Een groot voordeel is dat rijhulpsystemen, zoals de adaptieve cruise control en blinde hoek waarschuwing, actief blijven zodra een caravan is aangekoppeld. Dat zorgt voor een comfortabele rit en verhoogt de verkeersveiligheid. Tel daarbij de riante binnenruimte, een bagageruimte van dik 500 liter en het intuïtieve bedieningsgemak en je hebt een dijk van een auto.”

Rijbewijs B volstaat niet bij veel elektrische auto's

Zoals je hierboven al kunt lezen, was de Kia inclusief belading 2.300 kg zwaar en de caravan 1.350 kg. Bij elkaar is dat dus meer dan 3.500 kg en dan is het rijbewijs BE, oftewel het aanhangerrijbewijs, vereist. Om met een combinatie tot een totaal van 4.250 kg te mogen rijden, volstaat rijbewijs B+ (tevens bekend als ‘Code 96′) ook. Dat is een veelvoorkomend probleem bij elektrische auto’s, aangezien deze in de basis al heel zwaar zijn door de vele accu’s aan boord. Wil je dan ook nog een doorsnee caravan trekken, dan komt het totaalgewicht van de combinatie al gauw boven de grens van 3,5 ton. Hou daar dus goed rekening mee wanneer je een nieuwe auto gaat aanschaffen (of leasen), waar je ook de caravan mee wil blijven trekken. Lees hier meer over de rijbewijzen en gewichten.

De andere genomineerde trekauto’s waren de Ford Kuga, Hyundai Ioniq 6, Mercedes EQA, Smart #1 en Volkswagen Tiguan. Wil je tips over het beladen van een caravan en het rijden daarmee? Kijk dan op deze pagina.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!