Vakantiegangers zoeken goedkopere en koelere bestemming

Ruim 1 op de 6 vakantiegangers zegt door de extreme temperaturen in Zuid-Europa van de afgelopen jaren deze zomer voor een andere, koelere bestemming te kiezen. En meer dan een derde geeft aan een goedkopere vakantiebestemming te kiezen, zoals Albanië of Slovenië. Dat blijkt allemaal uit een groot onderzoek van de ANWB. 

Vorig jaar gaf 65 procent van de respondenten aan op reis te gaan in de zomer en dit jaar is dat gegroeid naar 73 procent. 1 op de 5 vakantiegangers heeft zijn reis voor komend hoogseizoen zelfs al in 2023 vastgelegd. Desondanks vindt een derde dat het te duur is geworden om op vakantie te gaan en daardoor kiest 37 procent voor een goedkopere bestemming. Een vakantie in Slovenïe of in Albanië wordt daarbij als alternatief genoemd, maar uiteraard ook kamperen in eigen land. Nederland is voor de deelnemers aan het onderzoek zelfs de favoriete plek om op vakantie te gaan, gevolgd door een vakantie in Duitsland en pas op de derde plek komt Frankrijk. De top-5 wordt gecompleteerd door Spanje en België.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Opvallend is overigens dat niet alleen 17 procent zegt een koelere bestemming te kiezen deze zomer, want eenzelfde percentage geeft aan juist wél voor Zuid-Europa te kiezen, vanwege de garantie op mooi weer. Feit is natuurlijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om te kamperen in Zweden of vakantie te vieren in Noorwegen of Denemarken. Ook de Alpenlanden zijn uiteraard een populair alternatief. Tussen de bergen kan de temperatuur in de zomer ook fors oplopen, maar doorgaans is het in de zomermaanden heerlijk aangenaam in Oostenrijk of Zwitserland.

Duurzaamheid minder belangrijk

Duurzaamheid is volgens de respondenten voor de aanstaande vakantie minder belangrijk dan voorheen. 26 procent zegt: ‘Gedurende het jaar maken we voldoende duurzame, op vakantie even niet en dan is het tijd voor ontspanning’. Vorig jaar was dat nog 23 procent. De groep mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en daar ook voor wil betalen, is geslonken van 17 naar 13 procent. Verder gaat de helft een of twee weken op vakantie, 28 procent gaat langer dan twee weken en 1 op de 5 heeft al een vakantie voor in het najaar geboekt.

Wil je meer lezen over dit onderzoek, bezoek dan de website van de ANWB.