Leuke evenementen in Tsjechië

Dit jaar staan er in Tsjechië weer mooie plannen op de agenda. Van sportieve evenementen, muzikale festivals tot nieuwe attracties. Van langlaufwedstrijden, festivals, paasmarkten tot culinaire events. Camp to Go selecteert de leukste!

Marianske-Lazne. Foto: Ladislav-Renner

Mei – Een buitengewone feestelijke sfeer met alomtegenwoordige Amerikaanse vlaggen, historische uniformen en voertuigen: dat zie je tijdens het Liberation Festival in de stad Pilsen. Het is een jaarlijks terugkerende evenement waarbij de bevrijding wordt gevierd met een konvooi van historische voertuigen. In Praag kun je de hele maand terecht voor het Prague Spring International Music Festival, met jonge talenten en grote namen van de klassieke muziek. Ook leuk is het Museumnachtfestival van 19 mei tot 16 juni. En in het voorjaar wordt in Praag de ‘Pilsner Urquell Original Beer Experience’ geopend. De nieuwe attractie is gewijd aan het Urquell bier, het allereerste pilsner met een lage gisting. Als  bezoeker kom je door een interactieve tentoonstelling meer te weten over de biercultuur van Tsjechië.

Juni – Iedereen die een kijkje wil nemen in het leven van parochies en gemeenschappen kan op 2 juni naar de Nacht van de Kerken. Een dag later kan in České Budějovice aan de halve marathon worden deelgenomen. Een groots evenement in Litomyšl is het muziekfestival Smetanova ter ere van de componist Bedřich Smetana. Dit jaar vindt de 65e editie plaats van 15 juni tot en met 2 juli. Spetterende shows zijn er vanaf 10 juni in Brno tijdens het internationale vuurwerkspektakel Ignis Brunensis. In het laatste weekend van juni wordt de geschiedenis van Kutná Hora herbeleeft tijdens Royal Silvering. Het programma omvat een historische parade, riddertoernooien en een markt met kraampjes waar handgemaakte producten worden verkocht.

Karlovy-Vary – foto: Ladislav-Renner

Juli – Van 30 juni tot 8 juli wordt Karlovy Vary overspoeld door een festivalsfeer vanwege het bekende Karlovy Vary International Film Festival. Er zijn concerten, feesten, ceremonies, persconferenties en natuurlijk filmvoorstellingen. Een van de grootste zomerfestivals in Tsjechië vindt tevens plaats in juli. Het voormalige industrieterrein Dolní Vitkovice is van 19 tot 22 juli het decor van het internationale muziekfestival Colours of Ostrava met optredens van o.a. OneRepublic.

Augustus – de snelheid van wielen, de kracht van smeden en de schoonheid van kastelen… In de Oost-Moravische stad Zlín wordt ook in 2023 weer het Barum Czech Rally georganiseerd. Een spektakel van hoog niveau wordt verwacht van 18 tot en met 20 augustus met toppers uit het Europees kampioenschap. In de avond van 25 en 26 augustus openen kastelen hun deuren tijdens Kastelennacht.

Pilsen – foto: Ladislav-Renner

September – Dit is de maand van wijnfestivals. De grootste vinden plaats in Zuid-Moravië, zoals in het weekend van 8-10 september in de stad Mikulov, Znojmo en Uherské Hradiště. Een week later wordt in Bohemen met wijn geproost in Mělník en zijn in Ostrava de NAVO-dagen. Het is de grootste veiligheidsshow in Midden-Europa. Op 23 en 24 september wordt het kasteelterrein van Karlštejn gereed gemaakt voor de aanwezigheid van de Tsjechische koning Karel IV die arriveert tijdens een historische parade.

Oktober – De tweede zondag van oktober staat in Pardubice in het teken van paarden. De Velká Pardubická race wordt in 2023 voor de 133e keer georganiseerd. De paarden moeten 31 hindernissen overwinnen, waarvan de bekendste de Taxis Ditch is. Van 12 tot 15 oktober worden de straten, beroemdste historische monumenten en openbare ruimtes van de Tsjechische metropool verlicht met niet-traditionele vormen tijdens het Signal-festival.

Meer evenementen vind je hier