Van dino’s tot wellness!

Na Frankrijk noemen we Duitsland steeds vaker als favoriete vakantiebestemming. En dat is ook niet zo gek, want wat dacht je van slingerende riviertjes, eeuwenoude bossen en… dinosaurussen! Waar? In het Osnabrücker Land: op drie uurtjes rijden vanaf Utrecht is dat zelfs voor een lang weekend goed te doen!

DINOSAURUSSEN OP DRIE UUR VAN HUIS

Dino’s, echt waar, en dan zo vlakbij huis! Op ruim drie uur rijden vanaf Utrecht woonden ze, 150 miljoen jaar geleden. Vlakbij Bad Essen kun je de enorme dinovoetsporen zelfs nog terugvinden. Leuk met kinderen: een rondleiding met gids om alles te horen over deze joekels. Er zijn zelfs een paar replica’s te bewonderen in het stadje. Bad Essen ligt midden in het Osnabrücker Land en dat gebied staat ook nog ‘ns bekend om 2.800 kilometer fietsspaden die hier kriskras zijn aangelegd. Je kunt leuke themaroutes fietsen, zoals die langs elf monumentale molens waarvan er ook nog een paar in bedrijf zijn. Om graan tot meel te vermalen, bijvoorbeeld – leuk is dat je dan meteen een vers gebakken molenbrood kunt kopen. Bij andere molens kun je weer zien hoe bomen worden verwerkt tot planken.

HERMANNS DENKMAL: VRIJHEIDSBEELD IN DE BOSSEN

Leuke andere routes om te fietsen zijn die langs de Hase-rivier, of helemaal naar Paderborn. Of naar de stad Melle, waar je vijf waterburchten kunt bezoeken. Enne, wandelaars opgelet: bij de uitkijktoren op de Beutlingberg start een van de mooiste wandelroutes uit de regio, over het Wiehengebergte en dwars door het Teutoburgerwald. Nog zo’n leuke wandeling is de DiVa-route, waarbij die afkorting staat voor dinosaurussen en de Varus-veldslag, waarbij aanvoerder Hermannus de Romeinen uit het gebied verdreef. ‘Der Hermann’ wordt tot op de dag van vandaag geëerd met een 53 meter hoog standbeeld in Detmold – een soort Vrijheidsbeeld in de donkere bossen van het Osnabrücker Land. Bijna elk schoolreisje heeft deze plek op de whishlist – want zonder Hermann had iedereen hier Italiaans gesproken…

GEZOND RELAXEN BIJ DE ZOUTMUUR

Lekker relaxen kan natuurlijk ook in het Osnabrücker Land. Het stikt hier van de kuuroorden in plaatsen als Bad Essen, Bad Laer of Bad Iburg – die laatste is zelfs één van de bekendste kuuroorden in Duitsland. Je kunt ook zoutwaterbronnen bezoeken in Bad Rothenfelde. Dat stadje is een officieel erkend geneeskrachtig kuuroord met koolzuurhoudend zoutwater. Verder kun je als wellnessliefhebber terecht in zoutgrotten en bezoek dan ook even de ‘Gradierwerke’: een meterhoge muur waar door middel van stro zout wordt gewonnen – het inademen van de lucht zou goed zijn voor je gezondheid.

EVEN EEN HEIDEN OFFEREN OP EEN HUNEBED…

Ronduit bijzonder zijn de zeventig hunebedden in deze regio – sommige zijn nog ouder dan de piramides in Egypte. De hunebedden hebben namen als de Glaner Braut, Kleinenkneter Steine en de meeste steenstapels werden gebruikt als graven voor belangrijke bewoners van dit gebied. Maar dat het ook anders kan bewijst het hunebed met de naam  ‘Heidenopfertisch’ – inderdaad, deze werd gebruikt als offerplaats waarbij heidenen ter dood werden gebracht om de goden gunstig te stemmen. Het is maar dat je het weet.

CITYTRIP OSNABRUCK – INCLUSIEF RONDLEIDING!

Als je kampeert in deze regio, bezoek je natuurlijk ook de stad Osnabrück. Leuk om te shoppen, om lekker rond te struinen door de smalle straatjes of om een terrasje te pakken op een van de pleinen. Nog leuker is het om met de nachtwaker door de donkere straten van Osnabrück te zwerven, precies zoals dat 250 jaar lang werd gedaan, tot 1913. Zo’n rondleiding boek je hier. En als je met kinderen vakantieviert: Kletterwald Ibbenbüren, een klimpark met 10 routes tussen de boomtoppen. De hoogste zelfs op 14 meter… Daar zijn ze wel even zoet mee!

Meer over vakantieland Duitsland lees je hier.