Van stad naar stad in Italië

Hou je van cultuur, lekker eten en een bruisend stadsleven? Dan is Italië ongetwijfeld jouw favoriet. Het is vrij eenvoudig om in de mooiste steden op een steenworp van het centrum te kamperen en om tijdens één reis meerdere prachtige plaatsen te bezoeken. Vanaf de camping wandelen of fietsen naar hartje Rome, Pisa, Siena en Lucca of direct met het veerpontje naar Venetië! We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Siena

Zoals vele Italiaanse steden fungeerde ook Siena als decor voor menig internationale film. De stad is vooral bekend van het schitterende plein Piazza del Campo, waar jaarlijks in hartje zomer een spectaculaire historische paardenrace wordt georganiseerd. Deze ‘Palio’ is een strijd tussen de inwoners van de stadswijken en is onlosmakelijk met Siena verbonden. Daarnaast biedt deze Toscaanse parel natuurlijk ook een overdaad aan mooie kerken, torens en andere historische architectuur. Siena telt overigens maar zo’n 54.000 inwoners en is dus vrij compact en overzichtelijk. Prima om een paar daagjes te vertoeven, of om vanuit hier uitstapjes te maken naar al het andere moois dat Toscane te bieden heeft; redelijk dichtbij zijn bijvoorbeeld Arezzo, Volterra, San Gimigniano en Florence.

Wat kamperen betreft, val je hier eigenlijk met je neus in de Italiaanse boter. Iets ten noorden van het centrum vind je Camping Colleverde, vanwaar je zelfs zicht hebt op de oude stad. De bus stopt voor de deur en met de fiets sta je binnen een minuut of 20 op de ‘Campo’. In de zomermaanden kun je ook nog eens afkoelen in het zwembad en er is een restaurant. Maar eten in de hartje Siena is natuurlijk veel leuker.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Pisa

Kamperen op loopafstand van de wereldberoemde scheve toren en daar ’s ochtends ruim voor de busladingen internationale toeristen je eerste ristretto nuttigen: het kan! Pisa is natuurlijk bekend van de toren en minder bekend van de bijbehorende kathedraal, maar heeft nog veel meer te bieden. Pleinen, tuinen, musea en vooral een hele relaxte sfeer. En natuurlijk de lokale voetbalclub, waar de Nederlanders Mario Been en Wim Kieft ooit nog speelden. In de fanshop laten ze je trots een foto zien van aanvoerder Been die de hand schudt van de grote Diego Maradona. Er wonen nog geen 100.000 mensen in Pisa en het centrum is goed te voet te doorkruisen. Omdat er vrijwel geen hoogteverschil is kun je er ook prima fietsen.

Terug naar dat kamperen: op slechts 800 meter van de scheve toren kun je terecht op Camping Torre Pendente. Niet al te groot en vooral populair bij mensen op doorreis en stedentrippers. In de zomer is het zwembad open, er is een winkeltje en een restaurant, terwijl je voor grote boodschappen een kleine kilometer verderop naar de Lidl kunt. Om in het centrum te komen steek je buiten de poort de straat over, loopt of fietst onder het viaduct door en dé toren staart je al bijna aan. Vanuit Pisa kun je ook eenvoudig dagtrips maken naar Florence, Lucca, Volterra en naar de badplaats Viareggio.

Venetië

De stad van de liefde wordt vrijwel dagelijks overspoeld door toeristen, maar je moet er natuurlijk echt een keer geweest zijn. Ga je hier aan de wandel en weg van alleen het San Marcoplein, dan tik je zomaar binnen een paar uurtjes de 20.000 stappen aan. Overal grachten, bruggetjes, gondola’s, pleintjes, steegjes, restaurants, kunstgalerijen, modewinkels, terrasjes en natuurlijk gelateria’s. Tegenwoordig heb je op de drukste dagen zelfs een entreebewijs nodig, maar dat krijg je gratis als je binnen de gemeente ook daadwerkelijk verblijft. De meeste Nederlanders zullen op de grote en bekende campings verblijven op het schiereiland richting Lido di Jesolo en dan vanaf de punt met een veerbootje voor een dag de oversteek naar Venetië maken.

Maar dat kan ook anders. Sterker nog: er is een camping in de lagune van Venetië met uitzicht op de stad. Camping Fusina heeft ook nog eens een veerdienst pal naast het kampeerterrein. De aanrijroute door het industriegebied voorspelt weinig goeds, maar eenmaal binnen is het een groene oase die van alle gemakken is voorzien. Restaurant, pizzeria, zwembad, speeltuinen. De overtocht naar Venetië duurt 20 minuten, de boot vertrekt elk uur, voor volwassenen kost het 13 euro retour en voor kinderen 6 euro. Je uitzicht op de stad kan soms wel ontnomen worden door een gigantisch vrachtschip dat ineens vlak langs de camping voorbij vaart. Maak je ook niet elke dag mee!

Lucca

Misschien wel de leukste Toscaanse stad van allemaal. Lucca voelt heerlijk ongedwongen aan en staat vooral bekend vanwege zijn compacte centrum binnen de imposante oude stadswal. Daar kun je trouwens ook overheen wandelen. Verder: pleinen en pleintjes, kerken en kerkjes, terrassen, mooie winkeltjes en natuurlijk geweldige restaurants. Het mooiste plein van allemaal is misschien wel het ovale Piazza dell’Anfiteatro; dat moet je echt gezien hebben. Daar een hapje eten en een ijsje eten, beter wordt het niet.

Op slechts een paar minuten fietsen, of een half uurtje wandelen van het oude centrum kun je kamperen bij Al Bersaglio, of er tegenover bij Il Serchio. Die staan beide voornamelijk bekend als camperplaats, maar je kunt er ook met tent en caravan terecht. Ze hebben eigen restaurants en zijn een perfecte uitvalsbasis om je even helemaal in de pure Italiaanse sfeer van Lucca onder te dompelen.

Rome

Last but not least: de hoofdstad en het archeologische hoogtepunt van Europa. We hoeven verder niet uit te wijden over wat je allemaal kan zien en beleven in Rome. Je zou denken dat kamperen binnen de bebouwde kom in deze metropool uitgesloten is, maar niets is minder waar. Noordelijk van het centrum ligt Flaminio Village Camping en vanaf daar kun je langs de Tiber fietsen over een pad dat 10 kilometer verderop eindigt óp het Sint Pietersplein in Vaticaanstad! Op je stalen ros doe je er ongeveer drie kwartier over en als je dat teveel van het goede vindt: geen nood, want de camping heeft z’n eigen bushalte en de lokale trein stopt praktisch aan de overkant van de straat. Op het netjes aangelegde terrein vind je een restaurant met groot terras, prima sanitair en een zwembad (geopend in de zomermaanden). Voor de boodschappen kun je naar de Carrefour tegenover de receptie. De meeste kampeerplaatsen zijn een beetje krap, maar hey: je bent hier om Rome te zien, nietwaar?