Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven presenteerde in 2013 de Stella – de eerste gezinsauto op zonne-energie en in de jaren erna volgden steeds nieuwe versies. Dit jaar verscheen de Stella Vita: de eerste camper op zonne-energie. Daaraan werkten verschillende bedrijven mee uit de caravan- en camperbranche.

18 vierkante meter zonnepanelen
De Stella Vita is heet eerste ‘Self-sustaining House on Wheels (SHOW)’, een volledig zon-aangedreven camper waarmee je niet alleen kunt rijden, maar ook leven, door gebruik te maken van zonne-energie. De camper heeft alles aan boord voor een comfortabel verblijf: sanitair, koken, je kunt tv kijken en natuurlijk is er de mogelijkheid om je mobiele apparaten op te laden – allemaal mogelijk met zonne-energie. Als de Stella Vita een plek heeft gevonden, kan het dak omhoog en uitgeklapt worden. Op deze manier verdubbelt het oppervlak aan zonnepalen tot een totaal van bijna 18 vierkante meter. Op een zonnige dag kan de Stella Vita daarmee 730 kilometer rijden. Daarna duurt het 2-3 dagen voor de accu’s weer 100 procent zijn opgeladen: perfect om de omgeving te verkennen. En als je haast hebt? Dan kan de Stella Vita gewoon aan de laadpaal, net zoals ‘gewone’ elektrische auto’s.

Polyplastics en Thetford
Een deel van het karakteristieke uiterlijk van Stella Vita komt voort uit het grote oppervlak aan ramen. Glazen ramen zouden nogal wat gewicht hebben toegevoegd en daarom kozen de studenten voor gegoten acrylaat, dat aanzienlijk minder weegt. Polyplastics uit Rotterdam, een bedrijf dat onder meer ramen produceert voor een groot aantal Europese caravan- en campermerken, adviseerde Solar Team tijdens het ontwerpproces en hielp de studenten bij het maken van mallen en het produceren van alle op maat gemaakte ramen van de Stella Vita. Een andere bekende speler uit de kampeerbranche is Thetford uit Etten-Leur, dat betrokken was bij sanitaire oplossingen en producten om te koken en te koelen in de revolutionaire camper. Daarbij waren een aantal punten cruciaal voor het Solar Team: minimaal gewicht, volledig elektrisch met minimaal energieverbruik en een optimale gebruikerservaring.

In de afgelopen maanden was de Stella Vita onderweg van Eindhoven naar Tarifa, het meest zuidelijke puntje van Spanje. Tijdens deze 3.000 kilometer lange roadtrip heeft Solar Team Eindhoven veel ervaring aangedaan met de elektrische camper en hebben ze veel mensen kunnen inspireren met vernieuwende technische toepassingen. Met hun project hopen de 22 studenten van Solar Team Eindhoven de transitie naar een duurzame toekomst te versnellen.