Waar gaan jullie heen, op vakantie?

Al enig idee waar je deze zomer naartoe gaat? Dat is een vraag die je als kampeerder niet hoeft te stellen. Met je eigen tent, vouwwagen, gezinscaravan of camper kun je op de dag van vertrek nog bepalen waar je heen gaat. Op pad met je eigen spullen, de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt: dat kan alleen als je gaat kamperen.

Ultieme vrijheid

Kamperen geeft je de ultieme vrijheid. En een campingvakantie: dat kan met elk budget – een leuk tentje voor twee personen scoor je al voor een paar tientjes – prima om uit te proberen of zo’n lifestyle bij je past. En als dat zo is, dan kun je altijd nog investeren in een kwaliteitstent van een paar honderd euro. Zo’n tent gaat zomaar tien, vijftien jaar mee en er zijn zelfs voorbeelden van tenten die al generaties lang op campings worden gebruikt. Om een voorbeeld te noemen: een De Waard-tent van dertig jaar oud is echt geen uitzondering. Da’s een kwestie van goed onderhoud en – nog belangrijker – goed drogen voor je ‘m weer opbergt op zolder.

Tweedehands of nieuw?

Veel mensen kiezen voor de vouwwagen. De ontwikkeling daarvan heeft de laatste jaren niet stil gestaan en door de handige opzetsystemen is het opzetten van zo’n tenttrailer een fluitje van een cent. Bovendien: door de comfortabele lattenbodems en meerzône-matrassen doet het slaapcomfort in een vouwwagen niet onder voor dat in een caravan. De nieuwprijs van een vouwwagen start bij zo’n 6.000 euro – een bedrag waarvoor je tegenwoordig alleen nog maar met goed zoeken een leuk tweedehands caravannetje kunt vinden. Want de populariteit van de caravan is de laatste paar jaar enorm gegroeid en dat merk je dus aan de tweedehandsprijzen: schaarste drijft de prijzen immers op. En dan is het misschien niet eens zo’n gek idee om een caravan nieuw te kopen. Een gemiddelde caravan kost 17.000 euro en dan komt er nog een voortent – of luifel bij.

Samen kopen…

Dat bedrag is niet voor iedereen weggelegd, maar de afschrijving is minimaal én je kunt overwegen om de caravan met meer personen aan te schaffen. Met broers of zussen, ouders, of goeie vrienden. Met een niet al te ingewikkelde planning heb je dan ’s zomers de beschikking over een heerlijk nieuwe caravan terwijl bijvoorbeeld ook de kosten van stalling en onderhoud kunnen worden gedeeld. Zo is ook het initiatief van de ‘deelcamper’ ontstaan: met drie of vier stellen deel je de kosten van een nieuwe camper en daarin is dan meteen onderhoud en stalling inbegrepen. Op die manier komt die droomcamper toch heel dichtbij.
Met de negatieve spaarrente die banken hanteren en de inflatie van tegen de 5 procent wordt je spaargeld alleen maar minder waard. Dan kun je beter investeren in het nú: genieten van mooie dagen, van zonnige vakantieregio’s, van lekker eten, van qualitytime met elkaar.

Kopen of huren

Hoewel er veel argumenten zijn voor kopen hoéft dat natuurlijk niet. Want dat is ook de vrijheid van kamperen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het huren van een caravan, vouwwagen of kampeerauto. Dat is een prima manier om kennis te maken met kamperen, om uit te proberen of het bij je past. Er zijn verschillende deelplatforms actief, waarbij je het kampeermiddel huurt van particulieren, zoals bij Camptoo, GoBoony en bijvoorbeeld Paulcamper. Het is wel goed je te realiseren dat je dus inderdaad van particulieren huurt. En daar zitten mensen bij die hun kampeermiddel elk jaar keurig laten onderhouden, die versleten onderdelen op tijd vervangen en die niet bezuinigen op bijvoorbeeld de bandjes. Zodat je niet bij de eerste bergpas in de problemen komt. Maar een garantie daarvoor heb je niet. Dat heb je wel bij de huurvloot van dealerbedrijven: dat zijn caravans, vouwwagens en campers die nieuwe uit de doos komen, tot hooguit twee jaar oud. Stuk voor stuk tot in de puntjes onderhouden. En als er ‘ns wat is, dan heb je de ondersteuning van het dealerbedrijf (mensen die weten waarover ze praten) én van de verzekering. Want dat gehuurde kampeermiddel is tot in de puntjes verzekerd terwijl je, als je van een particulier huurt, dat vooraf eerst goed moet uitzoeken. Veel verzekeringen sluiten namelijk verhuur uit en op dat soort problemen zit niemand te wachten tijdens de mooiste tijd van het jaar. Wacht overigens niet te lang met het reserveren van een huurcaravan, huurvouwwagen of huurcamper, want met name in de populaire vakantieperiodes is er een flinke toeloop op de huurvloot bij de dealer. Betrouwbare huuradressen? Die vind je hier, en nog meer tips over het huren van een kampeermiddel? Daarvoor kun je hier terecht. Fijne vakantie!