Campers zijn op dit moment razend populair. Nieuwe modellen vliegen als warme broodjes over de toonbank en zelfs dealers hebben moeite om een goed tweedehands aanbod te vinden. Kampeerauto’s spreken tot de verbeelding: instappen en wegwezen, de vrijheid tegemoet. Maar… kies je nou een camper of word je gelukkiger met een caravan?

VEILIG OP VAKANTIE

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat kamperen volop in de belangstelling staat. Hotel- en cruisevakanties zijn nog vrijwel onmogelijk, om over verre reizen nog maar te zwijgen. Campingvakanties vormen een veilig alternatief, ook omdat je volop afstand kunt houden. De laatste jaren is de populariteit van kamperen sowieso flink gestegen: mensen willen vrijheid, onafhankelijkheid en kunnen gaan en staan waar ze willen. Sinds de uitbraak van COVID-19 is er nog een aspect bij gekomen: veiligheid. En dat vind je op de camping: daar bepaal je zelf of je contact wilt met anderen en hoeveel afstand je wilt houden.

EIGEN TOILET EN DOUCHE

Als nieuwkomer in het kampeerwereldje kun je natuurlijk met de tent of vouwwagen op vakantie gaan, maar veel mensen vinden dat toch net te spartaans. Voor wie wat meer luxe wil, is de caravan of camper een prima keuze. Die hebben vaste bedden, een woongedeelte, een eigen keuken en ze zijn ook nog voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche. Waardoor je dus niet afhankelijk bent van het sanitairgebouw op de camping. Dat is dus ook meteen de reden waarom kamperen opeens zoveel meer in de belangstelling staat.

4x REDENEN VOOR EEN CARAVAN

Campers hebben bovendien eigen watertanks aan boord voor drinkwater en afvalwater en ze hebben een eigen elektriciteitsnet waardoor je niet eens afhankelijk bent van een 230 Volt stroompaal. Zonnepanelen op het dak druppelen de accu’s vol en met een speciale omvormer haal je daar zelf 230 Volt uit – handig om koffie te zetten met een Nespresso-apparaat, en om je laptop of de e-bikes op te laden. Met een camper kun je dus nóg onafhankelijker op pad, terwijl je met een caravan toch echt een camping moet zoeken om vakantie te vieren. Campers hebben als bijkomend voordeel dat je ook op camperplekken mag overnachten: speciale plekken bij een dorpje of een stad, bij een jachthaven of soms zelfs bij een restaurant. Waarom zou je dan toch voor een caravan kiezen? Daar hebben we 4 redenen voor:

1-De kosten

Een van de belangrijkste argumenten voor een caravan is de prijs. Reken voor een caravan uit het instapsegment op zo’n 13-14 duizend euro, terwijl je voor een nieuwe camper al snel het viervoudige betaalt. Bovendien is het waardeverlies van een caravan minder groot dan bij een camper – voor een jonge tweedehands caravan wordt nog vaak een stevige prijs gevraagd, terwijl je bij een nieuwe camper in het eerste jaar al snel 25 procent van de nieuwwaarde verliest. En daarnaast zijn de kosten voor onderhoud en verzekering ook fors voordeliger dan bij campers.

2-Voor het hele gezin

Caravans zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen. Sowieso qua prijs – welk gezin heeft er zomaar 60-70 mille ter beschikking? Bovendien hebben caravans vaak vier tot zelfs zes slaapplaatsen, als je ook de dinette ombouwt tot een bed. En bij slecht weer heb je in een caravan gewoon meer ruimte dan in een kampeerauto, zeker als je de voortent erbij rekent. En voor logés kun je zelfs in de voortent nog een slaapcabine hangen voor twee extra personen. Tel maar uit!

3-Lekker flexibel

Camperliefhebbers zijn het er helemaal over eens: de camper is het meest flexibele kampeermiddel. Maar is dat echt zo? Als je wilt aankomen en de volgende dag weer wilt vertrekken: klopt als een bus. Maar blijf je wat langer staan… Dan ben je met de caravan meer in het voordeel: je hebt immers altijd de auto bij je: handig voor uitstapjes in de omgeving, om te gaan shoppen in de stad en voor de boodschappen. En voor de kinderen is het gewoon leuker om op de camping vriendjes te maken – dan wil je gewoon niet meteen de volgende dag weer naar een andere camping.

4-Zelfs in de winter!

Als je een caravan koopt, dan is het natuurlijk zonde om ‘m alleen drie weken in de zomer te gebruiken. Op stap met de caravan kan het hele jaar. Wat dacht je van de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren? Lekker lange weekendjes weg en dat voelt meteen alsof je een hele week vakantie hebt gehad. Daarbij komt: vrijwel alle caravans zijn uitgerust met een kachel, sommige zelfs met vloerverwarming, zodat je het ook comfortabel warm hebt als het buiten nog frisjes is. Veel families kiezen voor een voorseizoenplaats op een camping, zodat je er alle weekends lekker even uit kunt. En wat dacht je van de herfstvakantie? Sommige campings organiseren Halloween-events of kampvuuravonden – zo gebruik je je caravan ook in het najaar. En zelfs naar de wintersport is mogelijk: caravans zijn door hun uitstekende isolatie 100 procent winterproof. En er zijn tientallen campings direct aan piste, met speciale droogkamers voor je wintersportspullen, verwarmd wellness-sanitair en fantastische après-ski restaurants plus kinderanimatie compleet met skilessen: ideaal voor het hele gezin!