Wetenschappelijk bewezen:

Kamperen is goed voor je!

Kamperen is niet alleen een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie, het is wetenschappelijk bewezen dat het ook een grote impact kan hebben op je gezondheid en welzijn. Door deel te nemen aan buitenactiviteiten en tijd door te brengen in de natuur kan je je fysieke en mentale gezondheid verbeteren.

Lichaamsbeweging bevorderen

Onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan het voorkomen van ziekten als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Kamperen is vaak gerelateerd aan buitenactiviteiten. Wandelen, fietsen, zwemmen en kanoën zijn slechts enkele van de activiteiten die je kunt ondernemen tijdens een kampeertrip. Deze activiteiten zorgen voor een verhoogde lichaamsbeweging en dragen bij een aan een betere fysieke gezondheid. (Bron: American Journal of Preventive Medicine, 2008)

Stress reductie

Studie toont aan dat door te ontsnappen aan de dagelijkse stressfactoren van het stadsleven en tijd door te brengen in de natuur, bij kan dragen aan stressvermindering en verbetering van stemming. Even ontspannen en genieten van de omgeving zorgt ervoor dat cortisolspiegels in het lichaam verlagen, waardoor het stressniveau vermindert. Het ontbreken van een overvolle agenda en de natuurlijke setting resulteert automatisch in een verbeterde mentale gezondheid. (Bron: Frontiers in Psychology, 2015)

Beter slapen door frisse lucht

Door de fysieke activiteiten tijdens het kamperen en het buitenleven kan je slaapkwaliteit flink verbeteren. De blootstelling aan natuurlijk licht en frisse lucht draagt bij aan een betere nachtrust waardoor je uitgeruster wakker wordt. Een studie gepubliceerd in Current Biology in 2013 toonde aan dat bij deelnemers die een week in de natuur kampeerden de slaapkwaliteit aanzienlijk was verbeterd en dat hun biologische klok beter reguleerde.

Sociale relaties versterken

Een van de beste en belangrijkste aspecten van kamperen is dat het een uitstekende gelegenheid biedt om relaties op te bouwen en te versterken. Echt even tijd doorbrengen met familie of vrienden, tot diep in de nacht mooie gesprekken voeren zonder afleiding van wat er speelt in je dagelijkse leven. Samen activiteiten ondernemen en een kampvuur maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit bijdraagt aan het versterken van sociale relaties en een gevoel van verbondenheid creëert. (Bron: Journal of Leisure Research, 2011)

Vrijheid en avontuur

Het nemen van risico’s en het ervaren van nieuwe dingen dragen bij aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Kamperen is bij uitstek geschikt om nieuwe plaatsen te verkennen, uitdagingen aan te gaan en nieuwe activiteiten uit te proberen. Hierdoor ontstaat een gevoel van avontuur en exploratie. De vrijheid die je ervaart, geeft je het gevoel dat je leeft! (Bron: Journal of Environmental Psychology, 2012)

Conclusie

Door tijd door te brengen in de natuur en deel te nemen aan buitenactiviteiten kan je je gezondheid en welzijn een flinke boost geven. Dus wat houdt je tegen? Pak je tas en ga eropuit!