Tom van Heun ontwerpt DeltaFlate: multifunctionele tent wint publieksprijs én vakjuryprijs

Tom van Heun (20) is de winnaar van de Caravana Designwedstrijd 2021. Bijzonder is dat hij zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs binnensleepte met zijn DeltaFlate: een multifunctionele tent die je als daktent, als susptension-tent en als traditionele tent kunt gebruiken.

Tom studeert HBO Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor zijn minor ‘allround design’ deed hij mee aan de ontwerpwedstrijd die de beursorganisatie van de Caravana kampeerbeurs uitschreef: ‘ontwerp het kampeermiddel van de toekomst’.

“Een leuke opdracht, omdat ik zelf ook kampeer. Als kind al, maar ook wel met vrienden. In heb gekampeerd in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland. En ik vond het erg leuk om na te denken over nieuwe manieren om te kamperen.” Tom bedacht de DeltaFlate, een driehoekige tent die je op verschillende manieren kunt gebruiken.

Waarom koos je een tent? “Dat vind ik het meest bij kamperen passen. Lekker basic, in contact met de natuur. Maar wat ik er niet leuk aan vond is het opzetten – dat gedoe met tentstokken. Daarom ontwierp ik mijn tent met luchtslangen. Een paar keer pompen en hij staat. Voor de tent van de toekomst had ik twee ideeën: een tent voor op het dak van de auto en een zogenaamde suspension tent, die je met spanbanden tussen de bomen spant, waarbij de tent de grond dus niet raakt. Dan veert zo’n tent een beetje en dat geeft een heel ontspannen gevoel. Uiteindelijk heb ik die ideeën met elkaar gecombineerd, waarbij je de tent ook nog ‘gewoon’ op de grond kunt gebruiken – drie manieren dus.”

Wat maakt de DeltaFlate bijzonder? “Wat mijn tent bijzonder maakt is de bodem: die is opblaasbaar, net zoals bij de supboards ziet, van Stand Up Paddling. De bodem is oprolbaar en dus heel compact. En zodra je ‘m opblaast, is die bodem zo stijf als een plank. Daarmee ontstaat een stevige vlonder die als basis dient voor de DeltaFlate. Je plaatst ‘m op de dakdragers van een auto. Door vervolgens de tent op te blazen, ontstaat je een daktent voor twee personen, waarbij het uitstekende deel van de tent gedragen wordt door een laddertje. En als diezelfde bodem kun je dus met spanbanden tussen de bomen spannen waardoor een suspension tent ontstaat. En natuurlijk kun je ‘m ook in het gras gebruiken, gewoon op de camping.”

En nu? “Nou, ik hoop natuurlijk dat de DeltaFlate een vervolg krijgt, maar ik wil dit jaar eerst afstuderen. En met het winnen van de ontwerpwedstrijd heb ik een geldbedrag van 900 euro gewonnen, beschikbaar gesteld door de Caravana, de kampeerbeurs in Leeuwarden. Van dat geld heb ik een systeemcamera van gekocht, een grote wens. En een ander onderdeel van de prijs is dat ik een rondleiding krijg in een grote caravanfabriek in Duitsland, spannend. En misschien dat ik na mijn afstuderen nog iets kan met de DeltaFlate – ik zou het zonde vinden als dat idee alleen maar een idee zou blijven.

Over de Caravana Designwedstrijd
Elk jaar vindt tijdens Caravana Designwedstrijd plaats. Dit jaar namen 21 studenten deel, van opleidingen Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Automotive, Engineering of Product Design. Uit de inzendingen werden vijf  studenten genomineerd door de vakjury die vervolgens een 3D-model hebben gemaakt van hun ontwerp. De vakjury beoordeelt de inzendingen en ook het publiek – de bezoekers van de Caravana kampeerbeurs – kan een stem uitbrengen; dat laatste is dit jaar (door corona) online gebeurd. Filmpjes van alle inzendingen vind je hier.