Van Natuurlijke Paradijsjes tot Waterparadijzen

Winnaars anwb Camping van het jaar 2024 verkiezing

Ze zijn bekend: de winnaars van de ANWB Camping van het jaar 2024 verkiezing! Tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht werden de zes campings die in de prijzen vielen bekend gemaakt. De award is een hoogtepunt voor de inzet van de eigenaren en teams van campings. De winnende campings zijn gekozen door ruim 23.000 kampeerders uit 58 genomineerde campings, verdeeld over drie categorieën:

Het ANWB-magazine KampeerKampioen (voorheen KCK) organiseert de jaarlijkse campingverkiezing als sinds 1987. Elk jaar worden de categorieën aangepast, en vanaf vorig jaar is er een vernieuwde aanpak met zowel een vak- als een publieksjury. De internationale vakjury maakt een zorgvuldige voorselectie per categorie, waarbij criteria zoals service, gastvrijheid en prijs-kwaliteitverhouding worden meegenomen. Voor de categorie ‘campings met de meest bijzondere huuraccommodatie’ – ideaal voor mensen zonder eigen kampeermiddel – zijn de vakantieonderkomens beoordeeld op hun originaliteit. Deze vakjury selecteerde zestig genomineerde campings, waarvan dertig in Nederland en dertig in het buitenland. ANWB-leden kregen vervolgens de mogelijkheid om te stemmen op één van deze genomineerde campings. Voor de verkiezing van dit jaar namen meer dan 23.000 kampeerders deel, en uiteindelijk werden er zes winnaars gekozen: twee per categorie, met één winnaar in Nederland en één over de grens.

Categorie #1: De fijnste familiecamping met zwembad en waterpret

In de categorie ‘De fijnste familiecamping’ heeft de vakjury dit jaar gekozen voor het thema ‘met zwembad en waterpret’. De genomineerde campings hebben minimaal 4,5 ANWB-sterren, een restaurant, huuraccommodaties (voor gasten zonder eigen tent, vouwwagen, camper of caravan) en speelgelegenheid en animatie voor kinderen.

De winnaars in deze categorie zijn:

Nederland: Camping De Kleine Wolf, Stegeren, Overijssel
Buitenland: Camping Piani di Clodia, Lazise, Italië

Camping De Kleine Wolf
Camping Piani di Clodia

Categorie #2: de beste kleine camping

Klein, maar toch verrassend: dit geldt voor campings met minder dan zestig plaatsen. Deze campings onderscheiden zich door hun natuurlijke omgeving en de persoonlijke aandacht en service van de eigenaren. Ze blinken doorgaans niet uit in overvloedige luxe faciliteiten, maar bieden wel hoogwaardige kwaliteit. Vaak zijn deze campings te vinden op unieke en onverwachte locaties.

De winnaars in deze categorie zijn:

Nederland: Minicamping Munnikenhof, Terheijden, Noord-Brabant
Buitenland: Camping Domaine La Libaudié, La Bastide-Solages Frankrijk

Minicamping Munnikenhof
Camping Domaine La Libaudié

Categorie #3: de meest bijzondere huuraccommodatie

Safaritenten, tipi’s, tenten op palen en luxe chalets; de tijd van gewone huisjes is voorbij, want huuraccommodaties evolueren naar steeds elegantere en duurzamere vormen. Sommige accommodaties bieden zelfs badkamers en keukens waarvan je stiekem zou wensen dat je ze ook thuis had!

De winnaars in deze categorie zijn:

Nederland: Zeeuwse dijksuite op camping De Paardekreek, Kortgene, Zeeland
Buitenland: Chalet op Camping Catinaccio Rosengarten, Pozza di Fassa, Italië

Zeeuwse dijksuite op camping De Paardekreek
Chalet op Camping Catinaccio Rosengarten

De 60 beste campings van Europa

In totaal streden 60 campings mee in de competitie voor de titel Camping van het Jaar 2024. Deze campings zijn het net niet geworden, maar staan wel in de top 60 campings van beste campings van Europa:

Genomineerde campings in Nederland
Genomineerde campings in Europa

In de nieuwste editie van de KampeerKampioen, momenteel verkrijgbaar in de winkel, vind je de resultaten van de ANWB-verkiezing ‘Camping van het Jaar 2024’, inclusief gedetailleerde beschrijving van de winnende campings.