Winterkamperen: zó doe je dat!

Verse voetstappen in de sneeuw, wolkjes blazen onder een staalblauwe lucht: winterkamperen. We horen je al denken: brrr. Toch kan het prima, met de caravan of camper. Die zijn uitstekend geïsoleerd en uitgerust met een kachel die het binnen lekker warm en comfortabel maakt. Met deze tips kun je goed voorbereid naar de sneeuw.

foto: Tabbert

Waarom winterkamperen? Daarom!

Belangrijkste vraag is misschien wel: waaróm zou je überhaupt gaan winterkamperen? ‘Omdat het kan’ is niet direct voor iedereen een goeie reden, maar genieten van de rust misschien wel. De wereld ziet er compleet anders uit in de winter. Mooie wandelingen maken in de sneeuw, onder die staalblauwe hemel. Misschien wat langlaufen, om ‘ns te proberen. Genieten van een kampvuur, apfelstrudel eten met een mok warme chocola, opstaan in een wondere witte winterwereld, de eerste voetstappen zetten in verse sneeuw. En daarnaast zijn er honderden skifanaten die hun caravan een aantal maanden op een wintersportcamping zetten om er de hele winterperiode steeds weer naartoe te gaan. De caravan kan het tenslotte moeiteloos aan en met wat voorbereidingen heb je de tijd van je leven.
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

foto: Carado

Voorpret en voorbereiden

Als je gaat winterkamperen moet je met een paar zaken rekening houden. Natuurlijk zorg je dat er winterbanden onder de auto of camper zitten; voor de caravan is dat niet nodig. Belangrijk is ook om sneeuwkettingen mee te nemen en handig is om thuis al even te oefenen met het omleggen. Neem ook een vloermatje mee, als bescherming voor je knieën tijdens het omleggen. Slim is om extra ruitensproeiervloeistof bij je te hebben: onderweg naar de wintersportgebieden sproei je de autoramen namelijk best vaak. Daarom is het ook belangrijk dat je ruitenwissers dik in orde zijn. Omdat de handrem van de auto of camper ’s nachts kan vastvriezen, zet je ze in de versnelling en blokkeer je de wielen indien nodig met keggen. Slotontdooier, ontdooispray voor de ramen, een ijskrabber, sneeuwschep en startkabels: het behoort allemaal tot de standaarduitrusting van de winterkampeerder. Inclusief een zachte bezem om elke ochtend even dat verse pak sneeuw van je dak af te vegen. Voor vertrek heb je natuurlijk ook alle deur- en raamrubbers schoongemaakt en in de siliconenspray (of vaselinestick) gezet – zo vriest de boel niet vast. Tip: een föhn is de redder in nood als er per ongeluk toch nog een deurslot, een raam of een stroomkabel (aan de grond) vastvriest…
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

foto: Carado

Op de camping: 24/7 kachel aan!

In de winter gebruik je elke 2-3 dagen een nieuwe 5kg-gasfles – de kachel staat immers dag en nacht aan. Niet alleen om het comfortabel warm te hebben, maar ook om bevriezing van water en waterleidingen te voorkomen. Daarom staan ook alle uitstroomopeningen open. Zo stroomt de warme lucht door de hele caravan of camper, tot in de kleinste hoekjes. Omdat butaangas bevriest is het essentieel dat de gasflessen met propaan gevuld zijn. Handige accessoires voor de gasinstallatie zijn de Truma Duocontrol waarmee je twee gasflessen aan elkaar koppelt en de Truma Eisex die voorkomt dat de drukregelaar bevriest. In plaats van je eigen 5kg-flesssen kun je op de camping vaak ook grotere gasflessen huren, of is er zelfs een gasaansluiting op de staanplaats – dat scheelt veel gedoe. Handig is ook om een elektrisch kacheltje bij je te hebben. Als bijverwarming, als verwarming van de voortent of voor noodgevallen. Omdat campers veel warmte verliezen via de ramen in de cabine zijn er speciale isolatiematten beschikbaar – met name voor buscampers en halfintegraals waarvan de cabine niet geïsoleerd is. De meeste hebben een afneembaar deel voor het voorraam – zo kun je nog naar buiten kijken en is het niet meteen aardedonker in de camper.
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

foto: Carado

Elke dag even ventileren

Natte schoenen, natte kleding en je eigen adem zorgen ervoor dat er veel vocht in de camper of caravan terechtkomt. Die vochtige lucht raak je kwijt door te ventileren. Zet de camper of caravan elke dag een paar keer helemaal open: dakluiken op een kier, deur een kwartiertje open. Overdag zet de bankkasten op een kier en de bovenkastjes open zodat de lucht ook daar kan opwarmen; dat kan prima als je een dagje weg bent. Na het ventileren maak je deur- en raamrubbers weer droog om vastvriezen te voorkomen. Natte kleding droog je het liefst in speciale droogkamers op de camping. Andere tips zijn om de koelkastroosters af te dekken met speciale winterroosters. Ben je een fervent wintersporter: overweeg dan een caravan of camper met Alde-vloeistofverwarming. De warmte daarvan is comfortabeler dan de heteluchtverwarming die doorgaans af-fabriek in campers of caravans wordt gemonteerd.
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

foto: Kabe

Zo voorkom je bevroren waterleidingen

De drinkwatertank van de caravan staat vaak in de niet-geïsoleerde disselbak – die bevriest dus snel. Daarom kun je beter een aparte jerrycan in de caravan gebruiken, bijvoorbeeld in een van de bankkasten. Vaak zit daar al een aansluiting voor de tank en de waterpomp en anders kan je dealer dat verzorgen. Daarmee voorkom je ook dat eventuele waterleidingen onder de caravan bevriezen. Als je ze loskoppelt, kan er geen stilstaand water bevriezen. De afvalwatertank van de caravan kun je niet gebruiken – die bevriest. Daarom plaats je – lekker ouderwets – een emmer onder de afvoer en die leeg je elke keer na gebruik. Zo voorkom je ook dat de emmer vastvriest aan de grond, al kun je ‘m natuurlijk ook op een stuk karton zetten. De waterafvoer van de caravan hou je vorstvrij door elke keer even na te spoelen met wat zout water. Campers hebben vaak een verwarmbare afvalwatertank of je kunt dat bij de dealer laten aanpassen. De drinkwatertank van de camper is meestal af-fabriek al geïsoleerd of staat in de verwarmde dubbele bodem van de camper – daar heb je dan geen omkijken naar. Nog iets om rekening mee te houden: de stroomkabel. Die wordt altijd een beetje warm en zakt daardoor gemakkelijk weg in de sneeuw. Haal ‘m elke dag even los van de grond zodat vastvriezen geen kans krijgt. Ook de uitdraaipoten van de caravan kunnen vastvriezen aan de grond. Dat voorkom je door de houten blokjes te verpakken in een plastic zakje.
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

foto: Isabella

Lang leve de winter-voortent

Een prima investering als je gaat winterkamperen is een wintervoortent. Die zijn een stuk smaller dan een normale voortent en hebben een schuin dak waar de sneeuw gemakkelijk van af glijdt. Ze zijn er voor caravans en campers en ze leveren extra ruimte op voor schoenen, ski’s en kleding. Daarnaast is het meteen een luchtsluis zodat je niet alle warme lucht kwijtraakt als je naar binnen of buiten gaat. Met een tentflap dicht je de ruimte af onder de caravan of camper en speciale schuimkussens zorgen voor een tochtvrije verbinding met de camper- of caravanwand. Wintertenten hebben vaak dikkere tentstokken en meer dakliggers zodat ze een pak sneeuw kunnen dragen. Verwijder die sneeuw wel dagelijks – met een zachte bezem. Zorg voor goede stalen haringen – aluminium exemplaren sla je dubbel in de bevroren grond. Verwijder ook elke dag het dikke pak sneeuw op het dak van de camper of caravan zodat er geen smeltwater naar binnen lekt en zorg dat het schoorsteentje van de kachel altijd boven de sneeuw uitsteekt- in de kampeerwinkel zijn daar speciale verlengstukken voor te koop. Condens op de ramen (en raamrubbers) verwijderen en dat doekje laat je niet binnen drogen, want dat is water naar de zee dragen.
<tekst gaat verder onder de afbeelding>

Camping Vidor: direct aan de piste, in de Italiaanse Dolomieten.

Comfortabele wintercampings

Er zijn volop campings die zich hebben gespecialiseerd in winterkamperen. Je vindt ze in de bekende wintersportgebieden maar ook in Nederland zijn er campings die de hele winter open zijn. Een goede wintercamping herken je aan een aantal zaken, zoals de capaciteit van de stroompaal – op wintercampings is dat bijna standaard 16 ampère. Vaak hebben zulke campings ook grote gasflessen te huur of zelfs een gasaansluiting op de kampeerplek. Soms is het zelfs goedkoper om op gas te stoken dan op elektra – check altijd een het stroomtarief van de camping. Andere voorzieningen waar je niet zonder kunt: verwarmd sanitair en een speciale droogkamer voor kleding en skispullen. En je wordt natuurlijk helemaal gelukkig als de camping ook nog beschikt over goed restaurant, sauna of wellness. Voorbeelden van uitstekende wintercampings zijn camping Sexten, camping Vidor, camping Seeblick Toni en Alpencamping Nensing.

Meer wintercampings in het buitenland vind je hier en hierIn Nederland kun je winterkamperen op deze campings.