Zwarte zaterdagen worden zwarte weekends

Elke kampeerder weet het en iedereen probeert eraan te ontkomen. Maar soms is het nu eenmaal onvermijdelijk: Zwarte Zaterdag. Half Europa gaat tegelijkertijd op vakantie of naar huis en de snelwegen staan vol. Vooral nu kamperen alsmaar populairder wordt, kunnen we ook spreken van zwarte weekends. Dit jaar doen de Olympische Spelen in Frankrijk nog een extra duit in het zakje qua drukte, evenals weggespoelde snelwegen in Zwitserland. Waar en wanneer moet je er rekening mee houden?

De échte zwarte zaterdagen vallen in de zomer van 2024 op 27 juli en 3 augustus. Dat zijn de dagen waarop vrijwel iedereen op weg naar vakantie (of naar huis) lijkt te zijn. De doorgewinterde kampeerder weet daar natuurlijk handig omheen te manoeuvreren en boekt zijn camping juist niet met een aankomstdag op zaterdag. Of je gaat al een of enkele dagen van tevoren op pad en kiest richting je Italiaanse, Spaanse, Franse of Kroatische eindbestemming een mooie tussenstop voor een nachtje (of twee). Soms is het echter onvermijdelijk -om welke reden dan ook- dat je toch midden op de ergste dag van het jaar vast komt te staan op de Route du Soleil, op de Périphérique, voor de Gotthardtunnel of op de Brennerpas.

Olympische Spelen en Gotthardtunnel

Deze zomer zijn er twee gebeurtenissen van grote invloed op de drukte op populaire routes. Ten eerste de Olympische Spelen in Parijs die van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus in het hart van het vakantieseizoen plaatsvinden. Op (stukken van) de Périphérique zal een rijstrook permanent gereserveerd zijn voor het vervoer van atleten en officials en dat heeft voor het overige verkeer natuurlijk negatieve consequenties. Je kunt kiezen voor een omweg via de snelweg A86, maar bedenk dat daar een tunnel ligt met een maximale doorrijhoogte van slechts 2 meter. Daardoor kun je er met de caravan of camper niet doorheen. Ruim voor aanvang en ook nog daags na het sluiten van de Olympische Spelen zal de drukte ook merkbaar zijn.

In Zwitserland rijzen problemen van een heel andere orde. Door overmatige regenval is daar onlangs een deel van snelweg A13 weggespoeld ten noorden van de San Bernardinopas (en de gelijknamige tunnel). Daardoor komt er extra druk op de andere Noord-Zuid-route via de welbekende Gotthardtunnel. Daar is het op een zwarte zaterdag sowieso al geen pretje qua wachttijden, dus hou er rekening mee dat het op de drukste dagen nu echt een regelrechte puinhoop wordt. Linksom of rechtsom zul je richting Italië sowieso over een bergpas of door een tunnel moeten, bijvoorbeeld de Fréjustunnel, Mont Blanctunnel of de Brennerpas in Oostenrijk.

Wanneer en waar?

Richting Duitsland kun je tot half juli nog geconfronteerd worden met grenscontroles vanwege het EK voetbal, bij de Oostenrijkse grens vinden extra controles van vrachtwagens plaats en uiteraard zijn er overal de nodige wegwerkzaamheden. De Oostenrijkers verbieden de hele zomer overigens sluipverkeer dat de drukte op doorgaande snelwegen probeert te ontduiken.

De ANWB heeft een handige verkeersdruktekalender waarop je kunt zien op welke dagen en in welk land de meeste files te verwachten zijn. Vrijwel alle zaterdagen en in vrijwel alle landen zal het ‘zeer druk’ worden en op vrijdagen en zondagen in juli en augustus ‘druk’, waardoor zwarte zaterdagen onderhand in zwarte weekends veranderen. Voornamelijk in Frankrijk wordt op zaterdag 27 juli en op zaterdag 3 augustus zowel in zuidelijke als noordelijke richting ’topdrukte’ voorspeld. Op de andere zaterdagen en op veel zondagen gaat het ‘zeer druk’ worden. In Duitsland wordt het zelfs op vrijdag 6 en zaterdag 7 september nog ‘zeer druk’ en in Italië staat zondag 8 september nog gemarkeerd als ‘druk’.

Onze tip is dan ook heel simpel: rij niet in het weekend. Probeer je zomervakantieplannen zo te plooien dat je op een doordeweekse dag kunt vertrekken en onderweg een mooie plek kiest om te overnachten. Laat je welverdiende vakantie in elk geval niet verstieren door horrorfiles.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!