Duurzaamheidsrevolutie in de Kampeerbranche

Kampeerders zetten groene normen

Steeds meer kampeerders stellen duurzaamheid centraal bij het plannen van hun vakantie, blijkt uit een recent onderzoek van de ANWB onder 448 kampeerders. Bijna de helft (48 procent) houdt rekening met duurzaamheid bij het kiezen van een kampeerplek. Het bewustzijn groeit, met 46 procent van de respondenten die bereid is extra te betalen voor een aantoonbaar duurzamere bestemming. Deze bevindingen werden gepresenteerd tijdens het Duurzaamheidscongres voor de Kampeerbranche, een initiatief van ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC

©Fotostudio7

Afval scheiden als topprioriteit

Het onderzoek onthulde dat 71 procent van de kampeerders afval scheiden beschouwt als het belangrijkste duurzaamheidsaspect voor een camping. Zuinig omgaan met water volgt met 57 procent, terwijl 44 procent de aanwezigheid van zonnepanelen als belangrijk beschouwt. Een vijfde van de respondenten hecht veel waarde aan laadpalen voor elektrische voertuigen.

©Fotostudio7

Transparantie en educatie

 

Kampeerders geven aan behoefte te hebben aan transparantie. Ze willen een overzicht van alle duurzame maatregelen die campings nemen, hetzij in een brochure, via e-mail of op de website. Ook pleiten ze voor een duurzaamheidsscore van onafhankelijke organisaties om campings te kunnen vergelijken. Daarnaast willen ze praktische tips ontvangen over duurzaam kamperen en inzicht in de kostenverschillen tussen duurzame opties, zoals betaalbare mogelijkheden om een vouwwagen te trekken.

Duurzame Kampeer Awards erkennen innovatie

©Fotostudio7

Het hoogtepunt van het Duurzaamheidscongres was de uitreiking van de Duurzame Kampeer Awards. MKB-voorzitter Jacco Vonhof beloonde drie opmerkelijke inspanningen in de branche:

  • Meest duurzame kampeermiddel: TakeOff, een innovatieve cross-over van een caravan en een vouwwagen, ontworpen als de ideale oplossing voor elektrische rijders.
  • Meest duurzame kampeerplek: Camping Weltevreden, een geëlektrificeerde camping die met feiten en cijfers overtuigde als de meest duurzame kampeerplek.
  • Meest duurzame innovatieconcept: Second Tent Event, een eendaags evenement dat kopers en verkopers van tweedehands tenten samenbrengt en circulariteit bevordert.

Het Duurzaamheidscongres voor de Kampeerbranche vond plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht en markeerde de start van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, die nog tot en met zondag 8 oktober plaatsvindt.

Bron: persbericht van BOVAG, 5 oktober 2023