Verkoop van caravans en campers verbreekt record

In de eerste drie kwartalen van 2021 werden 7.869 nieuwe caravans geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in de laatste tien jaar, zo blijkt uit de gegevens van Kampeer en Caravan Industrie (KCI), BOVAG en dataleverancier RDC. Aan de vooravond van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht blijkt daarnaast dat er met 2.785 registraties meer nieuwe campers dan ooit tevoren werden verkocht in Nederland..

Het aantal verkochte nieuwe caravans tot en met september ligt ruim een kwart boven het verkoopniveau van de eerste negen maanden in 2020, toen 6.276 exemplaren de showrooms verlieten. Afgelopen augustus werd al het totaal van heel 2020 overtroffen, waarin de verkoopteller op 31 december stond op 6.952 stuks. De verkoop van nieuwe campers boekt record op record; het jaartotaal van 2.412 registraties in 2020 werd al in de eerst acht maanden van 2021 gerealiseerd en na drie kwartalen prijken er 2.785 verkochte exemplaren in de statistieken. Dat is een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe kampeerauto’s verkocht.

Kamperen en corona

De redenen voor de populariteit van caravans en campers zijn evident: als gevolg van corona hebben heel veel mensen het kamperen (her)ontdekt. In plaats van een verre vliegreis richting een hotel is een kampeervakantie met eigen caravan of camper een aantrekkelijk alternatief gebleken. Het betekent niet alleen reizen en verblijven in de eigen bubbel, maar ook genieten van het buitenleven, de vrijheid om te gaan en staan waar men wil en optimale flexibiliteit in het geval van aangescherpte coronamaatregelen of reisadviezen. Naast de grote vraag naar nieuwe exemplaren, ziet de vakhandel ook de markt voor tweedehands caravans en campers groeien. Dit jaar werden er tot en met september 13.027 caravanoccasions aan consumenten verkocht -oftewel 6,5 procent meer dan een jaar eerder- en 13.462 gebruikte kampeerauto’s (plus 20 procent).

Kampeer en Caravan Jaarbeurs

Voor het eerst in 585 dagen vindt er met de Kampeer en Caravan Jaarbeurs weer een regulier groot consumentenevenement plaats in de Utrechtse Jaarbeurs. Van woensdag 6 tot en met zondag 10 oktober worden tienduizenden bezoekers verwacht die bij zo’n 120 exposanten terecht kunnen voor informatie, workshops en de nieuwste trends op het gebied van kamperen. Fabrikanten uit binnen- en buitenland tonen in Utrecht de nieuwste caravans, voortenten, kampeerauto’s, vouwwagens, kampeer- en daktenten.