Alles wat je altijd al had willen weten over

 

Stroomgebruik op de camping

Een vers kopje koffie, een verfrissend drankje uit de koelkast, je e-reader of je telefoon opladen zodat je naar je volgende bestemming kunt navigeren… Je staat er vaak niet bij stil, maar als je langere tijd op vakantie bent is het handig om een stroomvoorziening te hebben. De meeste campings bieden kampeerplekken met stroom aan, maar wat betekenen die begrippen ampère, watt en voltage eigenlijk? Alles over stroomvoorziening en stroomverbruik tijdens het kamperen lees je hier!

Stroom nodig?

 

Als je gaat kamperen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde spullen hebt om een comfortabele en aangename reis te hebben. Stroomvoorziening en stroomverbruik op vakantie is één van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden tijdens de voorbereiding van jouw vakantie. Maar waar moet je precies aan denken? 

Breng je stroombehoefte in kaart

 

Ten eerste moet je de behoeften van jouw gezelschap in kaart brengen. Hoeveel apparaten heb je bijvoorbeeld nodig om op te laden? Dit omvat niet alleen smartphones en laptops, maar ook lampen, koelkasten, airconditioning en andere elektrische apparaten. Het is belangrijk om te weten welke apparaten je nodig hebt en hoeveel stroom ze verbruiken, zodat je de juiste stroomvoorziening kunt kiezen.

Elektrische apparatuur speciaal voor de camping  

De apparaten die je thuis gebruikt zijn vaak niet geschikt voor de camping. De reden is dat deze over het algemeen een hoger stroomverbruik hebben. Gelukkig zijn er voor de meeste elektrische apparaten speciale camping varianten met een lager wattage. Je dealer kan je hier meer over vertellen. 

Een paar voorbeelden

Klein koffiezetapparaat: 600 tot 800 watt
Koelkastje: tussen de 70 en 80 watt
Oventje: 600 tot 800 watt
Lampen: rond de 30 en 40 watt
Kacheltje: 750 tot 1500 watt
Televisie (klein): 30 en 40 watt

Wat is er beschikbaar?

 

Onderzoek wat voor soort stroomvoorziening er beschikbaar is op de camping. Veel campings bieden stroomaansluitingen met een lage capaciteit, zoals 6 ampère of 10 ampère, wat betekent dat je niet te veel apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken, anders slaan de stoppen door. Andere campings bieden hogere capaciteiten, zoals 16 ampère of 32 ampère. Het is belangrijk om te weten wat voor soort stroomvoorziening beschikbaar is op de camping, zodat je de juiste kunt kiezen.

Bereken welke apparaten je tegelijk kunt gebruiken

De spanning op het lichtnet is in de meeste Europese landen 230V (voltage). Als je weet hoeveel stroom (gemeten in ampère) er beschikbaar is op jouw kampeerplek en je weet hoeveel stroom jouw apparatuur (in watt) verbruikt dan kun je met de volgende rekensom berekenen welke apparaten je wel en welke je niet tegelijkertijd kunt gebruiken:

ampère x voltage = wattage
Bv: 6 ampère x 230 volt = 1380 watt

Stel: je bent op vakantie in Italië (230v) en jouw kampeerplek heeft een stroomaansluiting van 6 ampère, dan kun je 6 x 230 = 1380 watt aan elektrische apparaten aansluiten. Pas op dat je de stroomvoorziening niet overbelast door te veel apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Als je op een hoger voltage uitkomt dan kunnen namelijk de stoppen doorslaan en dan zit je in het donker (en in het ergste geval je buren ook).  

De meest voorkomende elektra aansluitingen (in ampère) voorzien van het maximale aantal watt alvast op een rij:

  • 4 ampère = 920 watt
  • 6 ampère = 1.380 watt
  • 8 ampère = 1.840 watt
  • 10 ampère = 2.300 watt

Extra tip: als je veel apparaten tegelijk gebruikt kan het handig zijn om een stroombegrenzer te gebruiken. De truc is dan wel om eerst de grootste gebruiker aan te zetten en daarna pas de rest. Dit omdat er een piek in verbruik is als je het apparaat net aanzet. Soms wel twee tot drie keer meer!

Als je weet hoeveel watt je minimaal tegelijk nodig hebt, kun je ook eenvoudig terug rekenen hoeveel ampère de aansluiting moet zijn:

Watt / voltage = ampère
Bv: 2400 watt / 230 volt = 10,43 ampère

Handig om te weten: apparaten die warm worden, verbruiken meer stroom. 

Welke stroomvoorziening heb je nodig?

 

Daarnaast is het belangrijk om te weten welk type stroomvoorziening je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten stroomvoorziening die je kunt gebruiken op de camping. Een van de meest populaire opties is een stroomgenerator. Dit kan een draagbare generator zijn die je meeneemt naar de camping of een stationaire generator die op de camping wordt geïnstalleerd. Een andere optie is een accu. Dit kan een draagbare accu zijn die je kunt opladen voordat je naar de camping gaat of een accu die op de camping kan worden opgeladen met behulp van zonne-energie.

Let op! Een zonnepaneel kan niet rechtstreeks op een accu worden aangesloten. Een accu dient namelijk te worden opgeladen met de juiste laadspanning. Met een laadregelaar kan elk type accu op de juiste manier worden opgeladen. Vraag je dealer naar meer informatie. 

Veilig stroomgebruik

 

Ook is het belangrijk om te weten hoe je veilig kunt omgaan met stroom op de camping. Zorg ervoor dat je de juiste stroomkabels en aansluitingen gebruikt om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Een blauwe CEE-stekker (of een eurostekker) is waterdicht en gezekerd, dus hiermee maak je veilig gebruik van het stroomnetwerk. Bovendien kun je met deze stekker, voorzien van drie pinnen (mannetje) of drie uitsparingen (vrouwtje), op bijna alle campings in Europa elektra afnemen. Een simpel verlengsnoer van thuis is niet gemaakt voor invloeden van buitenaf. Mocht je deze toch even snel direct op een stroompaal aan willen sluiten, zorg dan dat je gebruik maakt van een adapter of verloopstekker om de CEE-aansluiting om te zetten naar een stopcontact met randaarde zodat je veilig kunt inpluggen. 

Extra tip: neem een verlengkabel van 20 tot 30 meter mee, daar heb je op de meeste campings genoeg aan. Wil je niet voor verrassingen komen te staan: neem dan een kabel van 40 meter mee. Zit de kabel op een haspel? Rol hem dan af om brand door oververhitting te voorkomen. 

Extra stekkerblok nodig voor vouwwagen of tent

Caravans en campers zijn bijna altijd voorzien van een CEE-invoerpunt waar je de CEE kabel met de kant van de drie uitsparingen op aan kan sluiten. Als je kampeert met een vouwwagen of een tent dan heb je een stekkerblok nodig om je apparaten aan te sluiten. Maak hiervoor gebruik van een 230 volt stroomunit. Deze zijn slagvast, (spat)waterdicht en voorzien van een stopcontact met randaarde. 

Extra tip: hang de stroomunit boven de grond, bijvoorbeeld aan een tentstok,  zodat niet alles onder stroom komt te staan als de tent overstroomt. 

Veiligheid voorop

 

Als je rekening houdt met alle bovengenoemde factoren dan is de basis voor het succes van de kampeertrip in ieder geval in orde.  Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met een specialist om je verder te helpen. Veiligheid staat natuurlijk voorop!

In een volgende blog alles over zelf stroom opwekken als er geen stroomvoorziening aanwezig is. 

Nieuwste blogs