Alles wat je altijd al had willen weten over

 

Watervoorziening op de camping

Een goede watervoorziening is een absolute must! Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of net begint met je avontuurlijke reis, de toegang tot schoon water is essentieel voor een comfortabel verblijf op de camping. We geven je enkele belangrijke tips en handige adviezen om ervoor te zorgen dat je nooit zonder water komt te zitten en kunt genieten van een zorgeloze watervoorziening op de camping. Van het controleren van de faciliteiten tot slimme wateropslag en bewust watergebruik, ontdek hoe je jezelf kunt voorbereiden op alle waterbehoeften tijdens je kampeeravontuur.

Betrouwbare watervoorziening essentieel

 

Als je op een camping verblijft, is een betrouwbare watervoorziening essentieel. Of je nu een caravan, camper, vouwwagen of tent hebt, toegang hebben tot schoon water is van groot belang voor koken, drinken, schoonmaken en persoonlijke hygiëne. Hoe voorkom je dat je tijdens je kampeeravontuur zonder water komt te zitten? Je leest het hier.  

Controleer de campingfaciliteiten

Bij aankomst op de camping is het raadzaam om de watervoorzieningen te controleren. Zoek naar watertappunten, drinkwaterkranen en sanitaire voorzieningen. Zorg ervoor dat je weet waar je toegang hebt tot water, zodat je gemakkelijk je watertanks kunt vullen of water kunt halen wanneer dat nodig is.

Neem voldoende watercontainers mee

Afhankelijk van je behoeften is het belangrijk om voldoende watercontainers mee te nemen. Of je nu water wilt opslaan voor het geval de watervoorziening op de camping beperkt is of als je van plan bent om off-grid te kamperen, zorg ervoor dat je genoeg water kunt opslaan om te koken, te drinken en andere dagelijkse taken uit te voeren.

Handige producten

Jerrycans of (opvouwbare) waterzakken

 

Investeer in stevige en herbruikbare watercontainers met voldoende capaciteit, zoals jerrycans of waterzakken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kunnen gemakkelijk worden gevuld en vervoerd. Kies containers die lekvrij zijn en een goed afsluitbare deksel hebben om morsen en vervuiling te voorkomen. Kies voor een opvouwbare waterzak als je weinig bagageruimte hebt of gaat trekken. De opvouwbare variant is lichtgewicht en neemt weinig ruimte in als hij leeg is. Eenmaal bij een waterbron aangekomen is hij makkelijk te vullen en op te hangen. 

Drinkflessen

 

Zorg voor voldoende herbruikbare drinkwaterflessen voor elk lid van je kampeergroep. Deze flessen zijn handig voor onderweg en tijdens activiteiten. Kies voor duurzame, BPA-vrije flessen die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Gebruik waterzuiveringssystemen

 

Als je toegang hebt tot natuurlijke waterbronnen in de omgeving van de camping, zoals een rivier of een meer, kan het handig zijn om een waterzuiveringssysteem mee te nemen. Waterfilters, waterzuiveringstabletten of draagbare waterzuiveringsapparaten kunnen bacteriën, parasieten en onzuiverheden uit natuurlijke bronnen filteren en zuiveren, waardoor je veilig drinkwater hebt.

Wees zuinig met water

Op de camping is het belangrijk om bewust om te gaan met water. Beperk onnodig waterverbruik door bijvoorbeeld kranen goed te sluiten, korter te douchen en alleen de benodigde hoeveelheid water te gebruiken bij het afwassen. Op deze manier verbruik je minder water en voorkom je dat je watervoorraad snel opraakt.

Vermijd vervuiling van waterbronnen

Om de watervoorziening op de camping te behouden en te beschermen, is het essentieel om vervuiling van waterbronnen te voorkomen. Gooi afvalwater op de juiste manier weg en vermijd het lozen van chemicaliën of andere schadelijke stoffen in de natuurlijke omgeving. Respecteer de regels en voorschriften van de camping met betrekking tot afvalwaterbeheer.

Houd rekening met bevriezingsgevaar

Als je gaat kamperen in de winter of met koude weersomstandigheden, moet je rekening houden met het risico op bevriezing van je watertanks en leidingen. Zorg ervoor dat je geïsoleerde watercontainers gebruikt en overweeg het gebruik van vorstbeschermers voor je leidingen om schade door bevriezing te voorkomen.

Draagbare douches en wastafels

Als je geen toegang hebt tot sanitaire voorzieningen op de camping, kan het handig zijn om een draagbare douche of wastafel mee te nemen. Deze zijn gemakkelijk op te zetten en bieden je de mogelijkheid om jezelf en je vaat te wassen op een hygiënische manier. Campingdouches komen in verschillende soorten en maten. Een lekkere, warme douche kun je al creëren door een simpele douchezak een paar uur in de zon aan een boom te hangen. De dealer vertelt je er graag alles over.

Onderhoud van watertanks en leidingen

 

Zorg voor regelmatig onderhoud van je watertanks en leidingen om optimale waterkwaliteit te behouden. Reinig je watertanks regelmatig en spoel de leidingen grondig door om eventuele opbouw van bacteriën of andere verontreinigingen te voorkomen. Vraag bij je dealer welke reinigingsmiddelen voor jou geschikt zijn.

Voorraad drinkwater

Op bijna alle plekken in Europa kun je het water uit de kraan gewoon drinken. En hoewel de meeste campings schoon drinkwater beschikbaar hebben, is het altijd verstandig om een voorraad drinkwater mee te nemen voor het geval er onverwachte problemen zijn met de watervoorziening. Zorg ervoor dat je voldoende flessen water hebt om te drinken, te koken en jezelf gehydrateerd te houden.

Nieuwste blogs