In Duitsland mag de caravan 14 dagen op straat staan, hier maar 3
In Nederland bepaalt vrijwel elke gemeente in de plaatselijke Algemene Verordening zelf hoe lang een caravan of camper op de openbare weg geparkeerd mag staan. Soms is dat 5 dagen, maar doorgaans 3. In Duitsland zijn de regels totaal anders.

Volgens de Duitse wet mag een caravan vrijwel overal 14 dagen blijven staan en campers zelfs onbeperkt. Maar er gelden wel bepaalde regels en uitzonderingen. Het parkeren langs de weg is in Duitsland geregeld in artikel 12 van de Wegenverkeerswet. Er wordt in principe onderscheid gemaakt tussen voertuigen met een gewicht van meer of minder dan 7,5 ton en aanhangwagens van meer of minder dan 2.000 kilo. Is je camper zwaarder dan 7.500 kg, dan mag je in woonwijken alléén op werkdagen tussen 06u00 en 22u00 langs de weg parkeren. Tenzij er een speciaal gemarkeerd gebied is.
Zelfde regels als personenauto's
Als een camper minder dan 7,5 ton weegt, gelden in Duitsland dezelfde parkeerregels als voor personenauto’s. Tenzij anders aangegeven door verkeersborden, is het parkeren van auto’s en lichte campers langs de kant van de weg bijna overal toegestaan. Je moet uiteraard wel voldoende afstand houden tot in- en uitritten, bij kruisingen, zebrapaden et cetera, maar dat is logisch. En je moet uiteraard voldoende ruimte laten voor ander verkeer en hulpdiensten om te kunnen passeren. Dus in een smalle straat is het opletten geblazen met het parkeren van een brede integraalcamper, terwijl dat met een gemiddelde campervan geen probleem vormt.
Speciale borden
Op aangewezen parkeerplaatsen is overigens extra aandacht vereist voor de onderborden, onder de witte P op de blauwe achtergrond (zie foto onder). Staat op dat onderbordje een auto afgebeeld van de zijkant, dan mogen daar enkel en alleen personenauto’s parkeren. Officieel heeft dat bordje de code 1010-58. Maar er bestaat een variant 1010-50 met daarop een auto van voren en dat betekent dat in principe alle motorvoertuigen daar mogen staan. Tenslotte de variant om sec een parkeerplaats voor campers aan te duiden, met uiteraard de afbeelding van een kampeerauto, onder codenaam 1010-67.
De Duitse website promobil.de heeft nog een aantal andere varianten en uitzonderingen op een rijtje gezet.

Burenruzie
Zowel in Nederland als in Duitsland (en andere landen natuurlijk) blijft het uiteraard zaak dat je er rekening mee houdt dat een caravan of camper nou eenmaal een groot object is. Als je ‘m al langs de kant van de openbare weg parkeert, let dan goed op of je het zicht voor andere weggebruikers niet blokkeert. Dat geldt zowel voor het doorgaande verkeer als voor aanwonenden die bijvoorbeeld vanaf hun oprit de weg op willen draaien. Want als je daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengt, dan kun je logischerwijs alsnog een boete of waarschuwing krijgen. Oftewel: hou een beetje rekening met elkaar en parkeer je caravan of camper ook niet pontificaal dagenlang voor het raam van je buren. Zo ontstaan natuurlijk burenruzies…