Anderhalf uur sneller in Denemarken en Zweden door nieuwe tunnel
Tussen Duitsland en Denemarken is momenteel een tunnel in aanbouw van 18 kilometer lang. Die zou in 2029 klaar moeten zijn en verkort de reistijd van Hamburg richting Kopenhagen en Zweden met anderhalf uur.

Sinds 2021 wordt er gewerkt aan de bouw van de 18 kilometer lange Fehmarnbelttunnel tussen het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland. Ondanks de onvermijdelijke problemen blijven de ontwikkelaars ervan overtuigd dat de opleverdatum van eind 2029 gehaald kan worden, zo meldt de Duitse autoclub ADAC. Het project verbindt tussen de Duitse havenstad Puttgarden op het eiland Fehmarn en Rödby op Deense eiland Lolland met een tunnel voor zowel wegverkeer als treinen. Daarnaast wordt er ook een 1,5 kilometer lange tunnel aangelegd van het Duitse vasteland in de deelstaat Sleeswijk-Holstein naar Fehmarn. Op het hele traject komen dan twee spoorlijnen en een vierbaans snelweg.
3,5 in plaats van 5 uur
Onder Nederlanders is kamperen in Denemarken en in Zweden alsmaar populairder en deze tunnel is dan ook zeer welkom. Normaalgesproken zou je tussen Hamburg en Kopenhagen ongeveer 5 uur onderweg zijn met de auto en vanuit daar kun je dan ook de oversteek naar Malmö in Zweden maken. Met de nieuwe tunnel doe je nog maar 3,5 uur over het traject naar de Deense hoofdstad, dat vanaf Hamburg in totaal 330 kilometer lang is. De trage veerboot tussen beide landen wordt daar dan dus overbodig en je reis naar de camping in de Deense regio Sjaelland (‘Seeland’), Kopenhagen of Zweden gaat dan dus een stuk sneller. Ga je op vakantie in het westelijke deel van Denemarken (Jutland bijvoorbeeld), dan kun je de tunnel links (of eigenlijk: rechts) laten liggen.
Onder het kaartje meer info over de kosten.

Tol betalen
Voor de nieuwe tunnel zul je wel tol moeten gaan betalen, hoewel nu nog niet bekend is hoeveel precies. De totale bouwkosten bedragen ongeveer 8 miljard euro, waarvan Duitsland z’n 10% voor z’n rekening neemt voor de aanleg van de 1,5 kilometer lange tunnel vanuit Sleeswijk-Holstein. De Denen betalen de aanleg van de 18-kilometer-tunnel en leggen daar dus €7 miljard voor neer. De oude Fehmarnsundbrug, waar nu nog de auto’s tussen het Duitse vasteland en het eiland overheen gaan, blijft na de voltooiing van de tunnel intact. Maar vanaf dat moment is de brug voorbestemd aan voetgangers en fietsers (en landbouwvoertuigen).