Wereldprimeur voor opblaas-alkoofcamper

Een opblaasbare alkoof die ontspringt uit wat een in eerste instantie lijkt op een normale halfintegraalcamper. Niemand verwachtte dat het studiemodel van vorig jaar ooit in productie zou gaan. Bürstner verraste iedereen tijdens de presentatie van de Lyseo Gallery voor modeljaar 2023.

Wereldprimeur: Bürstner Lyseo Gallery met opblaasbare slaapkamer boven de cabine.

Een slaapkamer boven de cabine – op zich is dat geen bijzonderheid, want alkoofcampers worden al decennialang geproduceerd. Toch zijn er ook nadelen aan zo’n alkoof: het vergoot het frontale oppervlak van de camper, met een hoger brandstofgebruik als gevolg. Ook hebben alkoofcampers een hoger zwaartepunt, waardoor ze in bochten meer kunnen overhellen dan hun soortgenoten. Bürstner pareert die nadelen met een compleet nieuwe vondst in camperland: een opblaasbare alkoof, die – zodra een plekje is gevonden – in 90 seconden gebruiksklaar is, dankzij een ingebouwde compressor.

Riante slaapkamer met panorama dakluik en ‘ramen’ die opengeritst kunnen worden.

GIGANTISCHE SLAAPKAMER

Het opblaassysteem zagen we al eerder toen de Erwin Hymer Group, waartoe Bürstner behoort, enkele jaren geleden zijn toekomstvisie onthulde in de vorm van de Hymer VisionVenture, een campervan waarvan het achterste deel van het dak omhoog kon, ook met opblaasbare, zelfdragende wanden. Bürstner is de eerste die de uitvinding toepast in serieproductie. De opblaasbare alkoof herbergt een gigantische slaapkamer, met een hoogte van 110 cm: fors hoger dan we in normale alkoofcampers gewend zijn. Opvallend is ook dat er veel daglicht is in de slaapkamer, doordat de opblaasbare wanden diffuus daglicht doorlaten, waardoor veel ruimtegevoel ontstaat. Bürstner is niet over één dag ijs gegaan bij de ontwikkeling en heeft de zelfdragende constructie uitgebreid getest. Zo is het onmogelijk om met de opgeblazen alkoof te rijden en vergrendelt de constructie automatisch zodra het dak omlaag is. Ook is de camper in de klimaatkamer getest met temperaturen tussen min-30 en plus-80 graden en zijn er windproeven gedaan met snelheden tot maar liefst 120 km/u. De opblaasconstructie, met aparte luchtkamers, kan bovendien 1,5 meter sneeuw dragen.

Veel binnenvallend daglicht in de Bürstner Lyseo Gallery.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

VEEL BAGAGEMOGELIJKHEDEN

De Lyseo Gallery is voor modeljaar 2023 beschikbaar in twee uitvoeringen: de 649G met grote rondzit en de 689G met een grote badkamer achterin. Die badkamer blinkt uit door z’n opbergruimte: allereerst bij het wastafelmeubel en verder zien we in de badkamer een hangkast voor kleding en een ruime ladenkast. Via het grote luik in de achterwand kun je ook nog spullen uit de garage pakken. Die garage is ruim genoeg voor kampeermeubels, maar te klein voor de fietsen – daarvoor zul je dus een fietsendrager moeten laten monteren. Voorin de camper is een dinette met daartegenover de vaste trap die naar het alkoofgedeelte leidt. De riante L-vormige keuken is recht tegenover de entree gesitueerd.

Bürstner Lineo campervan op basis van de Ford Transit.

CAMPERVANS OP FORD

Ander nieuws bij Bürstner is de Lineo campervan op basis van de Ford Transit die in twee indelingen beschikbaar komt: de compacte C550 en de wat langere C590. Beide wagens zijn uitgevoerd met een dubbele bodem en hebben een bed in de breedte: 190×125 cm in de C550 en 190×145 cm in de langere versie, die ook een wat ruimere badkamer heeft. Nieuw is ook de Lyseo integraalcamper, die tot en met modeljaar 2022 alleen als halfintegraal leverbaar was. De integraalcamper is voorzoen van een zogenaamde thermofloor (dubbele bodem) en heeft een nieuwe front met led dagverlichting. De Lyseo-i is straks verkrijgbaar in vijf indelingen waarvan drie stuks met enkele bedden, een versie met queensbed en een indeling met twee loungebanken tegenover elkaar met achterin een bed in de breedte.

Bürstner Premio Plus 2023


PREMIO PLUS: CARAVAN MET ZEVEN SLAAPPLAATSEN

Bij de caravans hebben de Premio en de Premio Plus (met hefbed) een update gekregen. Ze zijn voorzien van een nieuw meubeldecor met een lichte houtkleur, gecombineerd met lichte kleurvlakken, zoals de kastkleppen en bij de meubelstoffering. Beide caravanseries worden vanaf modeljaar 2023 gebouwd op een Knott-chassis dat optioneel – net als bij AL-KO-chassis – kan worden uitgerust met een elektronisch stabilisiatiesyteem (ETS). Een opvallend model is de Premio Plus 510 TK. Die heeft een ruime rondzit achterin, met daarboven een hefbed dat je uit het plafond kunt laten zakken. Omdat ook de dinette omgebouwd kan worden tot bed zijn hier vier slaapplaatsen beschikbaar en de caravan is aan de voorzijde ook nog voorzien van een stapelbed, met daartegenover een eigen zit- en speelhoekje voor de kinderen. Het stapelbed heeft standaard twee lagen en optioneel kun je drie lagen bestellen. Daarmee beschikt de Premio Plus 510 TK in totaal dus over maar liefst zeven slaapplaatsen. In het midden heeft de caravan een rechte keuken met voldoende werkruimte op het aanrecht, en volop bergruimte in de bovenkastjes en de brede laden onder het werkblad. Tegenover de keuken is de badkamer gesitueerd met Thetford-toilet en douchemogelijkheid (optioneel). De Premio Plus 510 TK weegt rijklaar 1.340 kg en mag beladen worden tot 1.600 of optioneel zelfs tot 2.000 kilo.
Meer over Bürstner vind je hier, verkoopadressen kin je directe omgeving vind je bij de dealerlocator.