De eerste Kip Caravan was een liefdesnestje op de Veluwe

Niets is oer-Hollandser dan een Kip Caravan. Het iconische merk bestaat in 2024 maar liefst 90 jaar! Jan Kip richtte in 1934 oorspronkelijk een carrosseriebedrijf op en vlak na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij zijn eerste caravan. Die deed dienst als zijn eigen liefdesnestje op de Veluwe. Vandaag de dag worden de caravans nog steeds in Hoogeveen gefabriceerd.

Als carrosseriebouwer maakte Jan Kip in de jaren ’30 onder andere boerenkarren en aanhangers voor vrachtwagens. Na de oorlog gaat hij ook op maat gemaakte aanhangwagens voor personenauto’s fabriceren, waarna de liefde ervoor zorgde dat Jan zijn eerste caravan ging bouwen. Hij had namelijk een relatie met Ans de Roos uit Amsterdam en met die eerste Kip caravan zorgde ervoor dat ze elkaar in het weekend halverwege op de Veluwe konden treffen. Dat bouwwerk trok zoveel bekijks dat Jan een jaar later 20 caravans bouwde, waarvan een deel ook verhuurd werd. Het bleek een voltreffer, want niet veel later begon de serieproductie van model 366 en ging in Soesterberg een nieuw terrein dienst doen als landelijke verkoop- en servicelocatie. Halverwege de jaren ’50 introduceert Jan het model Kip Kuiken met de kenmerkende achterklep en later wordt ook de Krielkip gelanceerd. Met hefdak inclusief oranje doek en dat ontwerp vormt de basis voor de welbekende Kip Kompakt. Op de foto’s hieronder zie je Jan Kip in 1948 met zijn eigen caravan en ook een van de eerste exemplaren van de Kip Kuiken.

In 1962 verhuist de productie naar een andere locatie in Hoogeveen, waar tegenwoordig nog steeds de fabriek van Kip staat. Vier jaar later wordt het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse Divco-Wayne, waardoor de productieaantallen groeien van 1.500 per jaar naar maar liefst 10.000 begin jaren ’70. Helaas gooit de oliecrisis roet in het eten, maar zustermerk Cabby overleeft en wordt in 1976 de nieuwe eigenaar van Kip. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot en daardoor wordt Kip in de 80’er jaren onder leiding van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) weer een zelfstandig bedrijf. In die periode ziet ook de Kip Kompakt het levenslicht; zie de foto hieronder. Een decennium later staat er weer een nieuwe eigenaar aan het roer en behoort het Hollandse merk tot dezelfde groep als bijvoorbeeld Chateau, Home Car, Beyerland en Avento. Die groep gaat in 2007 echter op de fles en wederom staat de NOM klaar om Kip als zelfstandig bedrijf verder te laten gaan.

Aanhangwagenverhuurder Boedelbak staat in 2010 klaar om Kip in te lijven en dat resulteert in 2011 in de introductie van de avontuurlijke Kip Shelter. Het is de eerste caravan die in alle gewenste kleuren kan worden geproduceerd (zie foto helemaal boven). In Hoogeveen wordt een eigen showroom geopend en daar wordt in 2023 een vestiging in Utrecht aan toegevoegd, waardoor Kip 75 jaar na de opening in Soesterberg ook weer in het midden van het land is vertegenwoordigd.

Wil je meer weten over Kip Caravans? Bezoek dan de speciale merkpagina.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!