Italianen vragen entreegeld of reservering voor het strand
In Italië is het de normaalste zaak van de wereld dat een stuk strand in bezit is van een (horeca-)ondernemer, die vervolgens niet toestaat dat jij daar je handdoekje neerlegt. Openbare stranden op populaire plekken vereisen inmiddels een online reservering en op het eiland Sardinië wordt deze zomer zelfs entree geheven.
Op de stranden van het Italiaanse vasteland zal het je vast wel eens zijn opgevallen: zowel aan de Middellandse als de Adriatische Zee zijn grote delen privébezit en volgestouwd met (dure) bedjes en parasols. De betreffende eigenaar -veelal de uitbater van een strandtent- stelt het niet bepaald op prijs als je op ‘zijn’ stuk strand zonder te betalen je handdoek uitspreidt. Hij betaalt immers een flinke huur aan de lokale overheid om het strand te mogen exploiteren. Er wordt lokaal her en der tegen deze praktijken geprotesteerd en de EU heeft Italië inmiddels teruggefloten naar aanleiding van concessies die worden uitgegeven. Daar waar er op populaire plekken wél nog openbare stranden zijn, is het vereist -zoals in Napels- om een plekje te reserveren. Er geldt dan een maximum aantal bezoekers per dag. Op Sardinië gaan ze nu echter nog een stap verder.
€3,50 entree en strandlaken verboden
Sardinië heeft een maximum gesteld aan het aantal vakantiegangers dat deze zomer de stranden kan bezoeken, zoals die van Tuerredda, La Maddalena, Cala Coticcio, Cala Brandinchi, Lu Impostuen, Cala Mariolu en Cala Brigantina. Voor de meeste van deze stranden moet je vooraf reserveren en in sommige gevallen moet je ook betalen, terwijl op het strand van Ogliastra en dat van Cala dei Gabbiani ook nog een tijdslimiet geldt van anderhalf of twee uur. Voor toegang tot het strand van Pelosa geldt een bezoekerslimiet van 1.500 per dag én een entreeprijs van €3,50 per persoon. De regels bepalen ook dat bezoekers alleen strandlakens mogen gebruiken als ze er een matje onder leggen dat minder zand opvangt. In tegenstelling tot de meeste -verpachte- stranden op het vasteland is het de overheid op Sardinië vooral te doen om bescherming van de natuur en het beteugelen van massatoerisme op de hotspots.