Kabe Royal 560 XL KingSize: voor de ervaren reiziger

Het Zweedse merk Kabe kennen we van de vierseizoenencaravans: gebouwd om extreme temperaturen te doorstaan. In de eigen klimaatkamer worden zowel de caravans als de campers van dit merk getest bij temperaturen van min 37 tot plus 45 graden. In deze blog bekijken we de Kabe Royal 560 XL KingSize.
Kabe caravans zijn uitgerust met een uitzonderlijk verwarmingssysteem: Alde vloeistofverwarming waarbij in de hele caravan convectoren zijn geplaatst. Daarnaast zijn Kabe caravans standaard uitgerust met vloeistof vloerverwarming, eveneens van Alde. Ook spelen isolatie en ventilatie een belangrijke rol. Zo zijn de wanden 36mm dik en heeft elke Kabe speciale ventilatieopeningen om een luchtstroom te creëren. Zo ontstaat een prettig binnenklimaat en kan er binnen geen condens ontstaan.

EXTERIEUR

De Kabe Royal 560 XL KingSize is een interessante caravan voor de Nederlandse markt. De toevoeging ‘kingsize’ zegt iets over de breedte: die is 250 centimeter in plaats van 235 cm in de standaardversie. Die extra 15 centimeter levert verrassend veel binnenruimte op, maar laten we beginnen aan de buitenkant. De Kabe Royal 560 XL Kingsize heeft gladde aluminium beplating met een strakke striping die op de zijwand is geprint in plaats van gestickerd. In de zijwand zie je achteraan een klein luik voor de toiletcassette en aan de voorzijde eenzelfde luik met daarachter een lade over de volle breedte van de caravan – handig voor ski’s of hengelspullen. De caravan heeft een dimbare lichtbalk over de hele rechterwand en hij staat op 15 inch lichtmetalen wielen. Aan de voorzijde is de dissel voorzien van disselafdekking en af-fabriek is het ATC-stabilisatiesysteem van AL-KO gemonteerd. Slim detail is de verlichte disselkast, zodat je ook in het donker prima bij je spullen kunt, bijvoorbeeld om een gasfles te verwisselen.

INTERIEUR

Binnen heeft de caravan een moderne uitstraling, met licht houttinten, witte kleurvlakken en luxe stoffering. De Royal 560 XL is voorzien van een rondzit aan de voorkant en een zogenaamd Frans bed aan de achterkant. Dat is een tweepersoonsbed in de lengterichting van de caravan, tegen de linkerzijwand. Het bed is bijna twee meter lang en 140 cm breed, met een fraai gecapitonneerd hoofdeind. Door de schuine kant bij het voeteneind kun je gemakkelijk bij de badkamer, met daarin een douche en toilet. Tussen slaap- en woongedeelte vinden we de middenkeuken, die recht tegenover de entree is gesitueerd. Bijzonder is het fornuis, met vier gaspitten, een gas-oven, grill en daarboven een afzuigkap die tegen de bovenkastjes is gemonteerd. Onder het werkblad heb je alle ruimte voor kookspullen en levensmiddelen, terwijl er in de bovenkastjes volop plek is voor bijvoorbeeld glazen, mokken en soepkommen. Tegenover de keuken zit de koelvriescombinatie die extra hoog is geplaatst, zodat je niet hoeft te bukken. Andere bijzonderheden zijn de verwarmde kledingkast waarin je natte kleding gemakkelijk kunt drogen, de optionele handdoekdroger in de badkamer en de standaard bluetooth muziekinstallatie zodat je je eigen muziek kunt streamen. Ook standaard aan boord zijn een ingebouwd stofzuigersysteem, een verwarmd schoenenvak bij de ingang, een buitendouche en een gas-aansluiting voor de BBQ, netjes verstopt in de disselkast.

Die extra uitrusting, de vloeistofverwarming maar ook de manier van bouwen maakt die caravan wel wat zwaarder: rijklaar 1.650 kilo en je mag ‘m beladen tot twee ton. Je hebt dus wel een flinke caravantrekker nodig. Ook qua prijs zit de caravan in het hogere segment: vanaf 57 duizend euro, maar voor de ervaren reiziger – een doelgroep die de caravan jarenlang intensief gebruikt – is dat zelden een belemmering: Kabe kent een vaste schare fans.

Meer over Kabe caravans en campers lees je hier.