Op avontuur met je trouwe viervoeter

Poll: Kamperen met de hond

Kamperen met de hond is een geweldige manier om samen met je trouwe viervoeter te genieten van de rust en de ruimte in de natuur. Als je goed voorbereid bent en rekening houdt met de behoeften van je hond, kan kamperen een leuke en ontspannende ervaring zijn voor jullie allebei. Een hond is namelijk de ideale reisgenoot en maakt jouw kampeeravontuur nog interessanter. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om hun vakantie door te brengen met hun geliefde huisdier. Benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden en of kamperen met de hond ook wat voor jou is? Lees de blog.

Inhoud van het artikel

Waarom zou je willen kamperen met je hond?

Als hondenbezitter weet je als geen ander dat een hond een groot en belangrijk deel van je leven in neemt. Vrije tijd besteed je dan ook graag aan je harige vriend. Het gezelschap van je hond is onbetaalbaar. Je hond zorgt er tenslotte voor dat je nooit eenzaam hoeft te zijn. Je vertrouwde metgezel is er altijd voor je. Als je gaat kamperen met de hond kunnen jullie samen genieten van lange wandelingen, ontspannen in het bos of aan het meer. Heerlijk toch als je dit samen met je trouwe maatje kan ervaren?

Kom meer in contact met de natuur

Een andere reden om je hond mee te nemen op een kampeertrip is dat het je kan helpen om meer in contact te komen met de natuur. Je hond zal je eraan herinneren om pauzes te nemen, om te genieten van de omgeving en ze laten je zien hoe ze de natuur beleven. Het is een geweldige manier om in het moment te zijn en het leven door hun ogen te zien.

Een actievere vakantie

Bovendien kan kamperen met de hond je helpen om actiever te zijn. Wandelen, zwemmen en andere buitenactiviteiten zijn niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jou. Het kan helpen om je lichaam en geest te versterken, je helpen ontspannen en tot rust te laten komen.

Is kamperen voor de hond eigenlijk wel leuk?

Net als jij genieten honden ervan om te verblijven in de vrije natuur. Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren en ze vinden het vaak geweldig om nieuwe plekken te ontdekken. Door ze mee te nemen op een kampeertrip, krijgen ze de kans om nieuwe geuren, geluiden en omgevingen te verkennen. Dat stimuleert hun geest en bevredigt de nieuwsgierigheid.

Gezamenlijke activiteiten versterken de band

Daarnaast houden de meeste honden van buitenactiviteiten zoals wandelen, zwemmen en spelen in de natuur. Op een kampeertrip krijgen ze de kans om samen met hun baasje deze activiteiten te doen en dat kan de band tussen hond en eigenaar versterken.

Kamperen is niet voor elke hond geschikt

Niet elke hond is geschikt om mee te nemen op een kampeeravontuur. Een oudere hond of een pup, die veel slaap en rust nodig hebben, honden die snel overprikkeld zijn of honden die niet sociaal zijn naar andere honden of medekampeerders kun je beter niet meenemen naar een camping. Je wilt natuurlijk dat je hond er net zoveel plezier aan beleeft als jij.

Let op oververhitting

Het is ook belangrijk om te weten dat honden gevoelig kunnen zijn voor oververhitting, vooral tijdens warme zomerdagen of in omgevingen met hoge temperaturen. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor warmte dan anderen. Brachycefale rassen, zoals Bulldogs en Mopshonden, hebben bijvoorbeeld meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren vanwege hun korte snuit. Neem extra voorzorgsmaatregelen als je een hond hebt van een ras dat gevoelig is voor oververhitting.

Ontmoet andere hondenliefhebbers

Kamperen met de hond kan je helpen om op een eenvoudige manier in contact te komen met andere mensen en nieuwe vrienden te maken. Veel kampeerders zijn ook hondenliefhebbers en het delen van ervaringen met andere hondenbezitters kan leiden tot nieuwe vriendschappen voor zowel jij als je hond.

Welk kampeermiddel is het meest geschikt?

Het is een beetje afhankelijk van de grootte van de hond en je eigen voorkeuren voor het type kamperen welk kampeermiddel het meest geschikt is.

Samen in de tent

Heb je een kleine hond dan kan je overwegen om in een tent te verblijven. Een tent biedt voldoende beschutting en bescherming tegen elementen als het weer. Als je gaat backpacken of wandelen dan is een tent een goede optie. Is de hond wat groter kies dan een ruimte tent, zoals een familietent, om comfortabel in te verblijven. Ook je hond moet languit kunnen liggen en de ruimte hebben om op een natuurlijke manier te slapen.

Creëer een veilige plek

Overnachten in een tent kan in het begin misschien even wennen zijn vanwege de omgevingsgeluiden en het wapperende tentdoek door de wind. Om je hond zich meer op zijn gemak te laten voelen, is het een goed idee om het mandje of dekentje te gebruiken dat hij thuis gewend is. Op deze manier creëer je een vertrouwde plek voor je hond tijdens het kamperen. Een luchtbed is voor een hond vaak niet comfortabel en de kans dat het luchtbed leeg loopt door scherpe hondennagels is groot.

Houd rekening met koudere nachten

In de nacht kan het soms afkoelen worden, zeker in een tent. Houd hier ook voor je hond rekening mee: een hond ligt stil in de nacht, dicht bij de grond en koelt daardoor eerder af. Een isolerend matje of een wollen dekentje kunnen uitkomst bieden.

Wat meer comfort met een caravan of camper

Een caravan of camper is een goede optie als je op zoek bent naar meer comfort of gemak tijdens het kamperen. Deze kampeermiddelen hebben vaak meerdere slaapkamers, vaak een keukentje en soms een badkamer. Ook heb je meer opslagruimte voor de spullen van je hond. Daarnaast kan je gemakkelijker lange afstanden afleggen zonder je hond teveel te belasten. Ga je in de winter of het voor- of naseizoen kamperen kies dan voor een verwarmd kampeermiddel.

Laat je hond liever niet alleen achter

Wanneer je samen met je hond gaat kamperen, dan breng je de hele dag tijd met elkaar door. Dit is wel iets om van tevoren te bedenken. En hond mag vaak niet overal mee naar binnen, maar een hond alleen achter laten in je tent, vouwwagen, caravan of camper is geen goed idee. Zeker op een warme zomerdag kan de temperatuur in je kampeermiddel nog wel eens flink oplopen. Regendruppels op het tentdoek of het dak van de caravan of camper kunnen nogal lawaai maken waardoor je hond in paniek kan raken. Naast onnodige stress kunnen die scherpe nageltjes behoorlijke schade aan het doek van je tent veroorzaken.

Naar welke camping mag mijn hond mee?

Voordat je een kampeerplek boekt, is het belangrijk om de regels van de camping te controleren met betrekking tot huisdieren. Niet alle campings staan huisdieren toe en sommige campings hebben beperkingen, zoals het verplicht aanlijnen van je hond. Er zijn campings die extra kosten in rekening brengen voor het meenemen van je hond. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze regels nog voordat je boekt om teleurstellingen en onaangename verrassingen te voorkomen.

Hoe zoek ik de ideale camping uit?

Ga je voor een kleine natuurcamping of een camping waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd en de kampeermiddelen dichter op elkaar staan? Als jouw hond gevoelig is voor prikkels dan is het fijn om een rustige plek uit te zoeken. Zo voorkom je dat je hond elke keer aanslaat als er iemand voorbij loopt en houd je ook de stresslevel van je hond lager.

Best beoordeelde (hondvriendelijke) campings

Bekijk hier de best beoordeelde campings in binnen- en buitenland waar je, volgens de ANWB en ACSI, samen met je hond kan genieten van een fantastisch kampeeravontuur.

Poll: Gaat jouw hond mee op vakantie?

Ben jij een hondenbezitter? We zijn benieuwd: neem jij de hond mee op vakantie? Of zorg je voor een lieve oppas die tijdens je vakantie voor je trouwe viervoeter zorgt? Stem mee!

Mag jouw hond mee op vakantie of blijft jouw hond thuis of bij een oppas?

Nieuwste blogs