Tien tips voor
kamperen met de hond
Het aantal mensen dat ervoor kiest om hun vakantie door te brengen met hun huisdier neemt steeds meer toe. Dat is logisch, want kamperen met je hond kan een fantastische en ontspannen manier zijn om samen de vakantie te beleven en nieuwe avonturen te maken in de natuur. Mits je goed voorbereid bent en rekening houdt met de behoeften van je hond. Als je gaat kamperen met de hond dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. We hebben enkele tips voor je onder elkaar gezet:
1. Kies voor een hondvriendelijke camping
Inkoppertje natuurlijk, maar niet op elke camping is jouw trouwe viervoeter even welkom. We hebben voor jou de 5 beste campings, volgens de ANWB, in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland op een rijtje gezet. Campings waar jij samen met je hond kan genieten van een fantastisch kampeeravontuur.
2. Controleer de campingregels
Je hebt een hondvriendelijke camping uitgekozen, maar controleer ook hoe het zit met regels en beperkingen. Moet je de hond verplicht aanlijnen? Hoe zit het met het opruimen van uitwerpselen? Is er een stukje veld waar de hond even vrij kan lopen en spelen met andere honden? En is er wellicht een verbod op bepaalde rassen? Je kunt er maar beter van tevoren van op de hoogte zijn, zodat je hier geen problemen over krijgt en jullie zorgeloos kunnen genieten.
3. Kies het meest geschikte kampeermiddel
Met een kleine hond kun je prima samen in een tent verblijven, maar voor wat meer comfort en tijdens de koude nachten kun je misschien beter uitwijken naar een caravan of camper.
4. Bied een comfortabele slaapplek
Zorg dat je hond een comfortabele slaapplek heeft, bijvoorbeeld een hondenbed, een mandje, een dekentje of een kussen. Als je hond gewend is om in een bench te slapen, neem deze dan ook mee.
5. Houd rekening met het weer
Het is belangrijk om te weten dat honden gevoelig kunnen zijn voor oververhitting, vooral bij hogere temperaturen. Sommige hondenrassen hebben vanwege hun korte snuit meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Let op symptomen zoals hijgen, kwijlen en sloomheid en zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water en schaduwrijke plekken. Vermijd het achterlaten van je hond in een hete auto en overweeg het gebruik van natte handdoeken of verkoelende matten om afkoeling te bieden. Neem direct actie als je vermoedt dat je hond oververhit is en zoek indien nodig veterinaire hulp.
Helaas schijnt niet altijd de zon, zelfs niet op vakantie. Ook hier moet je rekening mee houden door een (sneldrogende of lichtgewicht) handdoek mee te nemen, zodat je jouw hond na een natte dag buiten kan afdrogen of een droge handdoek over de mand heen kan leggen.
6. Zorg voor voldoende water en voedsel
Neem voldoende water mee, vooral als je kampeert op een plek waar geen stromend water is. Zorg ervoor dat je genoeg hondenvoer meeneemt om de hele reis mee door te komen en verpak het in luchtdichte containers om het vers te houden.
7. Breng de nodige uitrusting mee
Naast water en voedsel kun je dan denken aan een hondenriem en halsband, een lange lijn, een extra haring om de riem aan vast te maken, een waterfles, voederbakken, poepzakjes, hondenspeelgoed en kauwbotten. Zorg ervoor dat de vaccinaties van je hond up-to-date zijn voordat je gaat kamperen en breng de nodige medicatie mee zoals antivlooien, ontwormingsmiddelen en een EHBO-kit voor huisdieren. Houd je hond in de gaten voor teken, muggenbeten en andere insectenbeten en breng de nodige producten mee om hem tegen deze beten te beschermen.
8. Bereid je hond voor op de reis
Als je hond niet gewend is aan reizen of kamperen, dan is het aan te raden om hem voor te bereiden. Laat je hond wennen aan het dragen van een halsband en riem als hij dit niet gewend is en oefen met het opzetten van zijn tent of slaapplek. Zet de tent bijvoorbeeld eerst eens op in de tuin of een vertrouwde omgeving en laat de hond rustig wennen en onderzoeken. Plan ook korte reizen om je hond te laten wennen aan het autorijden. Dit kan helpen om eventuele angsten of zorgen van je hond te verminderen voordat je op reis gaat.
9. Houd je hond veilig
Het is belangrijk om je hond veilig te houden tijdens het kamperen. Houd je hond te allen tijde aangelijnd en laat hem niet zwerven zonder toezicht. NB: het is ook een goed idee om een hondentuigje te gebruiken in plaats van alleen een halsband, aangezien honden soms kunnen ontsnappen uit een halsband.
10. Respecteer de natuur en andere kampeerders
Heb respect voor de natuur en laat geen vuilnis achter. Laat ook geen hondenpoep achter op het kampeerterrein. Houd je hond rustig en stil zodat andere kampeerders niet worden gestoord. Als je hond blaft of agressief wordt, overweeg dan om hem in een rustigere omgeving te houden.
Als je deze handige tips in je achterhoofd houdt, staat niets jullie onvergetelijke kampeerervaring meer in de weg!
Benieuwd op welke campings je hond ook welkom is? Je vindt ze hier.