Twee nieuwkomers bij Frankia’s modeljaar 2023

Op onze website kun je veel informatie vinden over de 2022-modellen van de diverse merken. Inmiddels zijn ook persconferenties voor modeljaar 2023 van start gegaan. De eerste is van Frankia, een relatief kleine camperfabrikant die zo’n 600 campers produceert. Voor modeljaar 2023 introduceert het merk twee nieuwkomers: de Frankia Neo integraalcamper – geschikt voor het normale B-rijbewijs – en bij de campervans zien we een nieuwe Frankia Yucon: de 6.0.

We starten bij de Yucon 6.0 BD, een campervan met de Mercedes Sprinter als basis, die af-fabriek ook leverbaar is met een hefdak – dat maakt de campervan geschikt voor vakanties met het gezin, want zo ontstaan twee extra slaapplaatsen op het dak. In de wagen zelf is een tweepersoonsbed aanwezig in de breedte, dat opmerkelijk lang is: 2.02 meter. Die lengte ontstaat doordat zowel links als rechts een uitbouw is gerealiseerd, een soort ‘bult’ aan de buitenkant, waardoor extra ruimte ontstaat aan zowel het hoofdeind als het voeteneind van het bed. Opmerkelijk is de uitbouw rechts: Frankia heeft dat zó gemaakt dat de schuifdeur toch over de volle breedte geopend kan worden. Een tweede bijzonderheid vinden we bij het hefdak: die extra slaapplek kan verwarmd kan worden. Er is namelijk een uitstroomopening van de kachel aanwezig. Je kunt dus ook tijdens koudere perioden op pad met deze campervan.

BINNEN IN DE YUCON

Binnen valt de ruime woonlounge van de Yucon 6.0 op. Het cabinegedeelte heeft een hoog plafond en doordat een bagagecompartiment op die plek ontbreekt, kun je ook zonder bukken plaatsnemen op de voorstoelen. De keuken is voorzien van twee gaspitten waar normale pannen op passen en de werkruimte van het aanrecht kun je groter maken met een klep aan de zijkant. De koelkast is wat hoger geplaatst zodat je niet hoeft te bukken. Het is een compressorkoelkast en die levert superieure prestaties, ook als het buiten loeiheet is – dat zijn de momenten dat een absorptiekoelkast het moeilijk kan krijgen. Tegenover de keuken zien we een gecombineerde badkamer met een Thetford banktoilet en verder kun je hier ook echt douchen – geen noodoplossing dus. De Yucon 6.0 heeft een vanafprijs van circa 96.000 euro. Voor wie nog meer avontuur zoekt: de Yucon’s op basis van Mercedes zijn ook leverbaar als 4×4. Daarnaast is de Yucon ook beschikbaar als Fiat Ducato-versies.

NEO-i: DE NIEUWE INTEGRAAL ONDER 3.500 KG

Ander nieuws is de Frankia Neo integraalcamper. Drie jaar geleden werd de Neo halfintegraal geïntroduceerd, speciaal ontwikkeld voor het normale B-rijbewijs. Tot die tijd was het Frankia-portfolio eigenlijk alleen geschikt voor het C-rijbewijs omdat de maximaal toegestane massa ruim boven 3.500 kg uit kwam. Na de lichtgewicht Neo halfintegraal is er nu ook een integraalversie voor het normale rijbewijs, met twee indelingen: een dwarsbed (lengte 6,88 meter) en eentje met de populaire enkele bedden (lengte 7,03 meter). De camper weegt rijklaar 3.070 kg – daardoor hou je een laadvermogen over van 470 kilo. De gewichtsreductie bereikte Frankia door de Neo’s smaller te bouwen dan de reguliere modellen: 224 cm in plaats van 235 cm. Daarnaast worden lichtgewicht materialen gebruikt en andere gewichtsbesparingen zijn dat de integraalcamper standaard zonder bijrijdersdeur en zonder hefbed wordt geleverd (wel als optie leverbaar).

WINTERVAST DOOR DE DUBBELE BODEM

De Frankia Neo-i wordt gebouwd op basis van de Mercedes Sprinter en is voorzien van een AL-KO chassis met dubbele bodem waarin watertanks en technische installaties zijn weggewerkt. Dat maakt de camper winterproof. Opvallend aan de voorkant zijn de smallle led-koplampen en de bijzonder gevormde stroomlijn boven de voorruit. Aan de binnenkant is vooral de badkamer bijzonder, met een toilet dat je kunt wegschuiven waardoor een voor camperbegrippen enorme douche ontstaat – met twee meter stahoogte. Ook het fonteintje kun je inschuiven. Een ander typisch Frankia-kenmerk is de achterklep bij de garage, waardoor je makkelijk bij je spullen kunt, bijvoorbeeld om de e-bikes vast te zetten zonder dat je in die garage hoeft te klimmen. De vanafprijs in Nederland start bij circa 125.000 euro.

Hier lees je meer over Frankia.