Zó doe je dat!
De narcissen springen uit de grond en het kampeerbloed kriebelt. Al helemaal na zo’n coronajaar. Vanaf april openen de meeste campings hun poorten. En daarom is het nú de hoogste tijd om je kampeergear up-to-date te maken.
Met het voorjaarszonnetje ontstaat ook de drang om de vrije natuur in te trekken. Hoogste tijd om alvast te starten met de eerste voorbereidingen, zodat we straks weer lekker weekendjes weg kunnen met onze caravan, vouwwagen, tent of camper.
LET OP DE BANDEN
Vakantieklaar maken begint met een lekkere poetsbeurt. Haal je camper, caravan of vouwwagen op bij de stalling en rij er meteen mee langs het pompstation, om je banden op de juiste spanning te brengen. Na een wat langere periode van stilstaan is de spanning vaak wat afgenomen. Te weinig lucht in de banden vermindert het draagvermogen en je banden kunnen warmlopen en zelfs een klapband veroorzaken. Voor de meeste caravanbanden is 4,5 Bar perfect, maar check dat even in het instructieboekje van de caravan. Heeft het tankstation niet voldoende luchtdruk, rij dan even langs een caravanbedrijf. Check ook meteen de leeftijd van je banden: op de zijkant zit een zogenaamde DOT-code. Aan de hand van dat nummer (bijvoorbeeld DOT 2216) herleid je de leeftijd: deze band is gemaakt in week 22 (begin juni) van het jaar 2016 – die kunnen nog een jaartje mee, tenminste: als er geen droogtescheurtjes in de wangen of tussen het profiel zitten. De kilometerstand is niet zo interessant: de banden van onze recreatievoertuigen verouderen eerder door stilstaan en UV-licht dan door slijtage op de weg. Banden ouder dan zes jaar kun je het beste vervangen. Let dan meteen op de load-index: het gewicht dat de banden kunnen dragen. Laat je de banden vervangen door de dealer, dan weet je zeker dat je de juiste banden krijgt. Bij een caravan kun je de oplooprem ook even controleren: zet de caravan op de handrem en druk met de hand het schuifstuk in. Het schuifstuk trek je daarna meteen weer uit. Als dit erg zwaar gaat, dan werkt de oplooprem goed. Zorg ook dat de breekkabel netjes is: zie je een doorgesleten of gebroken draadje, vervang de kabel dan.
LEKKER SOPPEN
Thuis kun je de caravan, camper of vouwwagen lekker soppen, maar let op als je ‘m in de was zet: poetsmiddelen voor de auto zijn vaak te agressief voor kampeermiddelen. Dat komt omdat het laklaagje op de aluminium beplating veel dunner dan de laklaag van je auto. In de kampeerwinkel zijn er speciale middeltjes te koop voor caravans en campers. Als je je vakantieknuffel wast, gebruik dan liever geen hogedrukreiniger. De kracht van de waterstraal kan voor beschadigingen zorgen. Houd sowieso nooit de spuitmond te dicht bij het plaatwerk, want stickers en logo’s blaas je er snel vanaf. Ook kun je de kitlaag en de rubbers beschadigen als je niet oppast en natuurlijk spuit je niet in de koelkastroosters. Tijdens de wasbeurt kom je vaak ook kleine beschadigingen tegen. Maak daar een lijstje van – handig als de camper, vouwwagen of caravan naar de dealer gaat voor een onderhoudsbeurt: dan kun je daar meteen naar laten kijken.
RUBBERS EN KITRANDEN
Gebruik een smeermiddeltje voor scharnieren en sloten en check ook de ramen op krassen – tip: kleine krassen kun je voorzichtig te lijf met tandpasta op een schone doek. Kijk ook meteen of de rubbers en kitlagen niet zijn uitgedroogd, want die kunnen je in de toekomst lekkage opleveren. Kitranden vervangen is een klusje voor de dealer. Het juiste moment voor een onderhoudsbeurt is eigenlijk al voorbij: dat kun je het beste inplannen in het najaar, want in het voorjaar zijn veel werkplaatsen al helemaal volgeboekt. Maar misschien heb je geluk en is er nog een gaatje in de planning.
DE BINNENKANT
Binnen in de camper of caravan geef je keuken, badkamer en slaapgedeelte ook een flinke poetsbeurt. Als je nog een voorraadje levensmiddelen in de kastjes hebt controleer je de uiterste houdbaarheidsdatum. Het is slim om meteen alle kastjes even na te lopen: ongemerkt sleep je veel spullen mee en dit is het moment om overbodige vakantievoorraad uit te dunnen. Da’s goed voor de ‘maximaal toegelaten massa’ want meestal neem je gewoon te veel mee. En als je de kastjes en lades even leeghaalt, dan kun je die ook meteen even soppen.
GOED VENTILEREN
Vocht is een grote vijand van de caravan, camper, tent en camper. Controleer of er geen schimmel of natte plekken te zien zijn. Wees ook altijd alert als het extreem muf ruikt in de caravan of camper. Heb je een vrij nieuw exemplaar, dan is een jaarlijkse vochtmeting vaak verplicht om te blijven voldoen aan de garantievoorwaarden – maak daarvoor tijdig een afspraak bij de dealer. Thuis zet je alle ramen tegen elkaar open en ventileer ook de matrassen en alle andere kussens. Aan de buitenkant kun je de roosters van de koelkast verwijderen en daarachter even stofzuigen. Als je de koelkast aanzet, moet er na vijf minuten warme lucht uit het rooster komen. Natuurlijk heb je thuis ook al een of twee volle gasflessen klaarstaan – die kunnen meteen in de disselbak. Controleer dan ook meteen even de drukregelaar van de gasfles. Die moet altijd in goede conditie zijn.
TECHNIEK AAN BOORD
In de meeste caravans zit een Truma-kachel. Daar kun je de mantel van afhalen en eronder even stofzuigen. De batterij van de ontsteking had je natuurlijk al verwijderd en nu stop je er een nieuwe in. Doe dat ook meteen in de rook- en koolmonoxidemelders en controleer meteen de werking: vaak hebben ze een testknop op de achterkant. Laat ook de kachel even draaien – zo weet je zeker dat-ie het straks ook doet als je een weekendje weg bent. Dat geldt ook voor de andere techniek aan boord, zoals de kookplaat, de boiler en het satellietsystemen – dat voorkomt later nare verrassingen. Maak ook meteen de watertanks schoon – in de kampeerwinkels kun je daar speciale desinfecterende schoonmaakproducten voor kopen. Volg de gebruiksaanwijzing en spoel de leidingen goed door, ook de boiler: dan weet je meteen dat de kranen en het warmwatersysteem goed werken. Dat doe je ook met de vuilwatertank. Om de geur uit die tank te neutraliseren zijn er speciale producten te koop in de kampeerwinkel – Thetford Grey is zo’n product en dat werkt prima, weten we uit eigen ervaring. Test ook meteen even het toilet: vul het systeem met water en je ziet direct of alles werkt zoals het hoort. Voor het cassettetoilet zijn er bij de kampeerwinkels speciale schoonmaakmiddeltjes en hoe je de toiletcassette kunt onderhouden, zijn er handige filmpjes.
TENTDOEK
Ook tenten, voortenten, luifels en het doek van je vouwwagen hebben onderhoud nodig. Na het opzetten kun je die van binnenuit uitkloppen om stof te verwijderen, met een ouderwetse mattenklopper. Doe dat voorzichtig en pas wel op ramen en ritsen. Aan de buitenkant veeg je de (droge!) tent met een borstel schoon. Daarna kun je de ramen, het grondzeil en eventuele slikranden met een vochtige doek schoonmaken. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want als je morst op tentdoek dan is dat niet langer waterdicht. Check de tent op vlekken en beschadigingen. Goed opgedroogde stukjes hars kun je proberen te verwijderen met een lepel. Tip: hars zal uit zichzelf verder opdrogen en afbrokkelen. Opgedroogde vogelpoep verwijder je met een tentborstel. Gebruik nooit (!) zeep op een katoenen tent, want dat tast de waterdichtheid van het doek aan.
Veel campers en caravans hebben een uitdraailuifel. Voor dat PVC-luifeldoek is speciale luifelreiniger te koop in de kampeerwinkel. Spuit de luifel eerst goed nat voor je met je sopje in de weer gaat – het schoonmaakmiddel mag niet opdrogen op het luifeldoek, want dan krijg je vlekken. Daarna flink naspoelen met de tuinslang en daarna goed laten drogen voordat je de luifel weer indraait. Vergeet ook de luifelkap niet: daar kom je nog bladeren en dennennaalden tegen van al je vorige vakanties.
SCHEURTJES EN LEKKAGES
Kleine scheurtjes in het doek of het grondzeil repareer je met speciale reparatiesetjes uit de kampeerwinkel – grotere scheuren en beschadigingen laat je repareren door de gespecialiseerde kampeerbedrijven. Lekkages verhelp je met impregneermiddel aan de binnenkant. Lekkende naden van een katoenen tent verhelp je met hetzelfde impregneermiddel, voor de naden van kunststof tenten is er speciale tape te koop. Ritsen kun je soepel maken met een goede ritsenspray, maar pas op dat je het tentdoek niet raakt. Check ook meteen of je nog voldoende elastieken, scheerlijnen en haringen hebt en maak een een boodschappenlijstje voor als je naar de kampeerwinkel gaat.
Tenslotte controleer je natuurlijk ook de auto, of het rijdende gedeelte van de camper. Bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof, ruitenwissersproeimiddel en remvloeistof. Als dat allemaal op peil is… dan ben je klaar voor het eerste kampeerweekend van het jaar. De campings ontvangen je met open armen!