Met de auto door Europa? Vraag op tijd vignetten aan!

Milieustickers voor steden in Duitsland en Frankrijk, vignetten voor de snelwegen in onder andere Zwitserland en Oostenrijk, per Italiaanse stad een andere sticker en Barcelona kom je ook niet zomaar in. Heb je een rondreis door Europa in de planning, dan loop je de kans met een voorruit vol stickers thuis te komen. Zorg voor een goede voorbereiding en vraag de vignetten op tijd aan. We helpen je alvast op weg!

In bijna heel Europa kunnen we met één munt betalen, maar voor wat betreft tol, milieuzones, stickers en vignetten kunnen we gerust stellen dat het één grote puinhoop is. Daar ligt misschien wel een schone taak voor de EU, zodat we in de toekomst niet meer per land of stad apart iets hoeven te plakken, aanvragen en betalen. Maar tot het zover is, zullen we ons moeten schikken in de lokale regelarij, voor zowel auto’s als campers. Laten we eens beginnen met de milieuzones, waar je al dan niet een sticker voor nodig hebt:

Duitsland: het gros van de Duitse stadscentra is een Umweltzone en je moet een Umweltplakette op je voorruit plakken om er zonder boete in te kunnen rijden. Afhankelijk van de leeftijd c.q. milieukenmerken van je (kampeer)auto ontvang je een rode, gele of groene sticker met daarop respectievelijk de nummers 2, 3 en 4, én je kenteken. Vrijwel alle steden laten alleen voertuigen met een groene sticker toe in het centrum. De Umweltplakette kun je online aanvragen bij meerdere aanbieders, onder andere bij de ANWB (in samenwerking met de Duitse instantie TÜV). De levertijd bedraagt doorgaans 3 werkdagen. De sticker hoort bij de auto en is oneindig geldig, althans zolang alle info goed leesbaar is.

Frankrijk: steeds meer steden in Frankrijk (en de bijbehorende omliggende dorpen) stellen een milieuzone in. Daaronder ook Parijs inclusief de Périphérique en Lyon inclusief het deel van de Route du Soleil. Hier lees je daar alles over. De Franse Crit’Air sticker is ongeveer hetzelfde als de Duitse Umweltplakette, met verschillende kleuren en nummers. Net als in Duitsland is deze sticker voertuiggebonden en oneindig geldig. Echter: je vraagt je Crit’Air rechtstreeks aan bij de Franse overheid via deze website. Hou rekening met een levertijd van 10 werkdagen, hoewel de Fransen bij controle je bewijs van aanvraag accepteren. Zeggen ze…

Italië: veel Italiaanse steden hebben een milieuzone, maar gebruiken geen systeem met stickers of vignetten. Je moet gewoon heel goed op de borden letten als je een stadscentrum in wil rijden, of van tevoren op de juiste website de juiste info raadplegen. Alleen in de historische binnenstad van Milaan heb je wél een sticker nodig, voor de zogenaamde ‘Area C’. Nou ja, het is eigenlijk meer een toegangskaartje van €7,50 per dag en dat heb je nodig als je op werkdagen overdag (tot 19u30) de stad in wil rijden. Registreren en aanvragen gaat via deze nogal krakkemikkige website, waar alle info ook in Engels zou moeten staan.

Spanje: de Spanjaarden hebben het begrepen! Ze hebben hun eigen systeem met stickers, maar in de steden is ‘gewoon’ je Franse of Duitse milieusticker geldig. Behalve in Barcelona… voor toegang tot de Catalaanse hoofdstad op doordeweekse dagen tussen 7u00 en 20u00 dien je je Nederlandse kenteken vooraf te registreren. Dat moet je minimaal een dag van tevoren doen via deze website. Je krijgt dan voor €5 ontheffing voor één dag.

Zwitserland: alleen Genève heeft een milieuzone, waar je ook een sticker voor nodig hebt. Echter, ook de Franse stickers worden daar geaccepteerd. De Zwitserse ‘macaron Stick’Air’ is dan weer niet in Frankrijk geldig.

Oostenrijk: hier geldt een stickerplicht voor de meeste zware campers (en dus ook voor bestelwagens en vrachtauto’s), voor zover je een van de steden in wil waar een milieuzone geldt. Ook tot een gewicht van 3.500kg kan de Abgasplakette verplicht zijn, voor zover jouw camper of bestelauto in de categorie N1 valt. Check daarvoor je kentekenbewijs. Onder andere hier vind je meer informatie.

Denemarken: heb je een (kampeer)auto op diesel van voor 2011 en wil je een Deense stad in? Dan moet je die eerst op deze website registreren. Stickers gebruiken de Denen niet.

Engeland: in veel steden in Engeland en Schotland geldt een milieuzone, maar alleen in Londen moet je ook betalen om de stad in te mogen rijden. En die tarieven zijn niet mals. Behalve tussen Kerst en Nieuwjaar betaal je overdag sowieso 15 pond als ‘Congestion Charge’. En als je voertuig niet voldoet aan de eisen van de ‘Ultra Low Emission Zone’ (24 uur per dag, behalve op Eerste Kerstdag), dan betaal je nog eens 12,50 pond. Omgerekend kan het je dus 30 euro kosten om een dagje door Londen te mogen rijden. Bovendien moet je je kenteken uiterlijk twee weken van tevoren registreren en een account aanmaken op deze website.

Tot zover het gedoe met milieuzones en voor zover daar een sticker of registratie voor nodig is. In andere landen en steden dan hierboven genoemd kunnen ook milieuzones van kracht zijn, maar dan zonder registratie- of stickerplicht. Hieronder lees je alles over vignetten voor het gebruik van snelwegen in Europese landen.

Elke maand meer zin om te kamperen

De volgende kampeervakantie kan niet snel genoeg beginnen. Tot die tijd krijg je van ons leuke nieuwtjes, kampeertips, campingoverzichten en winacties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en bereid je optimaal voor op de komende vakantie!

Sticker of digitaal vignet

De stickers op de voorruit om over de snelwegen in Zwitserland of Oostenrijk te mogen rijden, kennen we allemaal wel. Je kunt daarvoor tegenwoordig ook online een virtueel vignet voor aanschaffen. Ook in andere landen geldt de plicht om een sticker aan te schaffen.

Zwitserland: elk jaar dossen de Zwitsers het welbekende vignet in een ander opvallend kleurtje uit, met daarop ook groot het jaartal. De sticker voor 2024 is bijvoorbeeld groen met daarop 24 in gele cijfers en deze is geldig van 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025. Je kunt het vignet onderweg bij tankstations vlak voor de Zwitserse grens kopen en ook bij de grensovergang zelf. Thuis kun je ‘m ook al bestellen, bijvoorbeeld bij de ANWB en dat kost €44. Levertijd is maximaal 2 werkdagen, maar je kunt het vignet ook direct in de ANWB-winkels kopen. Het is tegenwoordig ook mogelijk je auto digitaal aan te melden en dan hoef je dus geen sticker meer te plakken. Aanmelden kan rechtstreeks bij de lokale autoriteiten via deze websiteLet op: je moet zowel voor je (kampeer)auto als voor je caravan of vouwwagen/bagagewagen een apart vignet aanschaffen!

Oostenrijk: anders dan bij de Zwitsers is het voor de Oostenrijke Autobahn ook mogelijk om een vignet voor periodes van 10 dagen, 2 maanden en uiteraard voor 1 jaar te kopen. Ze zijn bij de grensovergangen verkrijgbaar, bij veel Duitse tankstations, maar ook online bij de ANWB te bestellen. Het vignet voor 10 dagen kost €11,50 (exclusief verzendkosten) en de levertijd is maximaal 2 werkdagen. In de ANWB-winkel krijg je het vignet direct mee. Net als in Zwitserland is de geldigheid van een jaarsticker 14 maanden, dus die van 2024 is geldig van 1 december 2023 tot en met 31 januari 2025. Een apart vignet voor caravan of aanhangwagen is in Oostenrijk NIET nodig. Je kunt er ook voor kiezen om je kenteken digitaal te registreren en online te betalen voor het vignet, dat je dan dus niet hoeft te plakken. Dat kan op de website van de Oostenrijke autoriteiten, waar je overigens ook een digitaal 1-daags vignet voor €8,60 kunt kopen. Een jaarsticker kost €96,40.

Let op: in Oostenrijk zijn de regels voor tolheffing op basis van voertuiggewicht onlangs gewijzigd. Daardoor moet je met een zwaardere camper nu een tolkastje aanschaffen in plaats van een vignet. Daar lees je hier meer over.

Slovenië: sinds 2021 hoef je bij de Slovenen geen sticker meer te plakken, daar is nu alleen nog maar een digitaal vignet van kracht. Het E-Vinjeta vraag je aan op deze website, is geldig voor 1 week, 1 maand of 1 jaar en niet apart vereist voor caravan of aanhangwagen. De kosten zijn respectievelijk €16, €32 en €117,50. Ben je alleen op doorreis -bijvoorbeeld naar Kroatië-, dan hoef je maar een klein stukje door Slovenië (en ook weer terug waarschijnlijk). Evengoed heb je dan het e-vignet nodig. Zuur geld wellicht, maar het is niet anders.

Tsjechië: ook de Tsjechen maken gebruik van een digitaal vignet en dat kun je aanvragen op deze website. Voor de caravan of vouwwagen heb je geen vignet nodig. De geldigheid is voor 1 dag, 10 dagen, 30 dagen of 1 jaar. Let op: heb je een elektrische auto, dan heb je vrijstelling van de tol. Maar je moet daarvoor wel eerst een formulier invullen. Voor plug-in hybride auto’s met maximaal 50 gram per kilometer CO2-uitstoot geldt een korting op de toltarieven. Zo ook voor auto’s CNG en LNG (niet LPG!). Een normaal eendaags vignet kost omgerekend €8, voor 10 dagen bijna €11, 30 dagen kost ruim €17 en voor een jaarvignet betaal je ongeveer €92.

Hongarije: hier registreer je ook vooraf je kenteken om een elektronisch vignet aan te vragen. Dat moet je doen op deze website, maar je kunt onder andere ook bij tankstations in de grensstreek het vignet regelen. 1 dag kost omgerekend €13, voor 10 dagen betaal je ruim €16, voor een maand €26 en de prijs van een jaarvignet is maar liefst €144. Let op: sinds dit jaar val je met een camper boven 3.500kg in het tolsysteem van HU-GO voor vrachtwagens, waarmee je voor de daadwerkelijk afgelegde kilometers in Hongarije digitaal moet betalen.

Hoewel bovenstaande landen allemaal andere condities en tarieven hanteren, kunnen we wel concluderen dat je eigenlijk geen enkele sticker meer hoeft te plakken als vignet voor het gebruik van snelwegen. In elk van de landen kun je je kenteken vooraf digitaal registreren en vervolgens gewoon het land inrijden. Alleen de milieustickers moet je wel nog fysiek plakken.