Vier campermerken in de prijzen bij Europa’s grootste camperclub

De NKC, Europa’s grootste camperclub, heeft de winnaars van de verkiezing ‘Kampeerauto van het jaar 2023’ bekendgemaakt, in vier categorieën. De prijzen gingen naar de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i.

Voor de NKC-verkiezing maakt een jury van onafhankelijke camperjournalisten een voorselectie van de nieuwe campermodellen van modeljaar 2023. Dat gebeurt voor verschillende categorieën: campervans/buscampers, halfintegraals en integraalcampers. De vierde, nieuwe categorie is ‘camperbusjes’: een in populariteit groeiende groep van compacte kampeerauto’s die zowel voor dagelijks gebruik inzetbaar is, maar ook voor weekendjes weg, citytrips en vakanties – eventueel zelfs met vier personen, als de wagen is uitgerust met een hefdak. Na publicatie van de voorselectie mogen Nederlandse camperliefhebbers hun stem uitbrengen, waarna de winnaars bekend worden gemaakt. Dat gebeurde tijdens de Caravana in Leeuwarden.

Winnaar categorie ‘camperbusjes’: Tonke EQV

In de nieuwe categorie camperbusje gingen de stemmen massaal naar de elektrische Tonke EQV, gebaseerd op de Mercedes EQV. Deze compacte camper heeft een actieradius van maar liefst 360 kilometer – aanzienlijk meer dan elektrische aangedreven modellen van andere campermerken. De Tonke EQV heeft een lengte van 5,15 meter. Beide voorstoelen zijn draaibaar en de ruime bank is om te bouwen tot tweepersoonsbed. Nog eens twee slaapplaatsen ontstaan zodra je het hefdak opent. De camperbus is verder uitgevoerd met een keuken met inductieplaat plus compressorkoelbox, een buitendouche en er is ruimte voor een PortaPotti toilet. Andere genomineerden in deze categorie waren de Pössl E-Vanster en de Karmann Duncan 545.

Winnaar categorie ‘buscampers/campervans’: Affinity Duo

In deze categorie streden de Laika Ecovip, de LMC Innovan en de Affinity Duo om de eer, waarbij de laatste zegevierde. Bijzonder aan de winnaar is de indeling met een uitschuifbaar Frans bed: een tweepersoonsbed in de lengterichting van het voertuig. Die plattegrond kom je niet vaak tegen bij campervans. Naast het bed is de badkamer met douche geplaatst. Deze indeling zorgt voor veel opbergruimte onder het bed en door uitgekiende zichtlijnen (je kunt van voor tot achter door de hele camper kijken) is er veel ruimtegevoel in de Affinity Duo. De campervan is verder voorzien van een ruime keuken en door de technische specificaties kan de Affinity Duo kan ook prima een paar dagen offgrid gebruikt worden.

Winnaar categorie ‘halfintegraals’: Knaus Tourer Van 500 MQ

Winnaar in deze categorie is de Knaus Tourer Van 500 MQ die gebouwd wordt op basis van de Volkswagen T6. Een verrassende winnaar, als je kijkt naar de twee concurrenten uit de voorselectie van de jury: de Knaus moest het opnemen tegen de Bürstner Lyseo Gallery TF 689 G en de Hymer Venture S – twee spraakmakende campermodellen met onder meer een opblaasbare slaapkamer op het dak. De Knaus Tourer Van 500 MQ is een opvallend compacte halfintegraal met een lengte van nog geen zes meter. Hij is uitgevoerd met een badkamer die uitgebouwd kan worden tot een riante doucheruimte. Een Knaus-vondst is de bijzondere achterwand die extra binnenruimte oplevert. Slim detail is de compressorkoelkast die in de kopse kant van het keukenblok is ingebouwd en aan twee kanten open kan.

Winnaar categorie ‘integraalcampers’: Frankia Neo-i

Integraalcampers worden weleens de ‘koningsklasse’ onder de campers genoemd, door de beschikbare ruimte, wintervastheid en het riante uitzicht onderweg, door de grote panoramavoorruit. Bij de NKC-verkiezing waren er voor modeljaar 2023 twee in plaats van drie campers genomineerd, omdat de jury dit jaar te weinig innovaties ontdekte voor een derde kandidaat. Het publiek kon kiezen tussen de Adria Supersonic 780 SL en de Frankia Neo-i die als winnaar uit de bus kwam. Belangrijkste redenen waren het relatief lage basisgewicht, waardoor de camper met het gewone B-rijbewijs mag worden bestuurd, de stahoogte in het voertuig en de slimme badkamer die ook een grote douche herbergt.

Meer info en video’s van de winnaars zie je hier.