10 kampeertips in Zuid-Tsjechië

Zuid-Bohemen, bij de grens van Duitsland en Oostenrijk, staat bol van de gemoedelijke dorpjes, sprookjesachtige kastelen en heerlijke natuurgebieden waar je lekker kunt wandelen en fietsen. Dit zijn de 10 leukste plekken in Zuid-Bohemen.


Tip-1

Het Lipnomeer

Zwemmen, kanoën, varen… Veel Nederlanders kennen het Lipnomeer, het grootste meer van Tsjechië. Leuk is ook de fietsroute langs het meer. En als je met kinderen op vakantie bent, dan mag je het boomkroonpad in het plaatsje Lipno niet overslaan. Vanuit de 40 meter hoge toren kun je soms zelfs Oostenrijk zien. Onderaan de toren is speelpark Forest Kingdom, een kinderparadijs met houten speeltoestellen.


Tip-2

De vijvers in Třebonskko

Een perfecte plek om te fietsen: het vlakke landschap rondom Trebon met mooie meren en talloze aangelegde visvijvers. Deze plekken worden gebruikt voor het kweken van karpers, die in Tsjechië worden gegeten bij het traditionele kerstdiner.

Tip-3

Het ‘Canada’ van de Bohemen

Boheems Canada – zo wordt het gebied ten oosten van Třeboňsko genoemd: Česka Kanada. Het is een woest gebied met talloze rivieren, ongerepte bossen en scherpe rotsen. Leuke steden om te bezoeken zijn Jindrichuv Hradec en Slavonice met veel overblijfselen uit de Renaissance-tijd, zoals overdadig versierde herenhuizen. Leuk met kinderen: de smalspoorbaan van Jindřichův Hradec naar Nová Bystřice, vlakbij de Oostenrijkse grens.

Tip-4

Češky Krumlov 

Pastelkleurige huizen in het historische centrum, het glinsterende water van Moldau-rivier die dwars door de stad stroomt en het prachtige Krumlov kasteel: dat zijn de highlights van de stad Češky Krumlov. Het kasteel met de aangrenzende tuinen behoort tot de grootste burchten van Tsjechië. Heerlijk oom te wandelen, of voor een picknick!


Tip-5

Natuurgebied Čertova Stěna

Een ‘duivels’ gebied ten oosten van het Lipnomeer. Dat is Čertova Stěna, dat zoveel betekent als ‘Duivelse Muur’. Het is een steile vallei vol met brokken graniet, ontstaan in de IJstijd. Volgens de legende probeerde de duivel een dam in de Moldau-rivier te bouwen om een overstroming te veroorzaken bij het klooster in Vyšší Brod. Een mooi uitzichtspunt is de Čertova Kazatelna (Duivelse Preekstoel), met een prachtig uitzicht over de vallei.


Tip-6

Bier uit Ceške Budejovice

Studentenstad Ceške Budejovice is de grootste stad van Zuid-Bohemen en sinds 1265 wordt hier het Budweiser Budvar pils gebrouwen. Decennialang was het de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse rijk. De brouwerij is open voor publiek en na een rondleiding volgt natuurlijk een bierproeverij. Het bruisende studentenleven en met het grote aantal barretjes, bistro’s en restaurants, gezellige barretjes maken Ceške Budejovice tot een leuk uitstapje in je vakantie.

Tip-7

Sprookjeskasteel Hluboká 

Witte torentjes, romantische erkers… Als Doornroosje hier zou zijn wakker gekust, dan zou je het zomaar geloven. Kasteel Hluboká (vlakbij České Budejovice) is een van de meest bezochte kastelen van Tsjechië en heeft een sprookjesachtige uitstraling. Tijdens een rondleiding kun je het rijke interieur bewonderen, maar ook bijzondere details zoals de op hout gestookte centrale verwarming.


Tip-8

Boheemse boerderijen in Holašovice

Het zijn er exact 23: de perfect bewaard gebleven boerderijen uit de 18een 19eeeuw trekken elk jaar duizenden bezoekers. De bouwstijl wordt ‘Zuid-Boheemse volksbarok’ genoemd en daarom staat het dorpje Holasovice op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De boerderijen zijn gebouwd op een plattegrond uit de Middeleeuwen en worden nog steeds bewoond.


Tip-9

Het Schwarzenbergkanaal

De gemakkelijkste manier om boomstammen te vervoeren? Over water. Speciaal voor het transport vanuit het Boheemse Woud naar Oostenrijk werd ooit het Schwarzenbergkanaal gegraven. Het kanaal is bijna 52 kilometer lang en je kunt er langs wandelen en fietsen. In Jeleni Vrcy kun je in het kanaalmuseum zien hoe het werd aangelegd.

Tip-10

De moerrassen van Šumava

Soumarské Rašeliniště is een veengebied waar vroeger turf werd afgegraven. Met dwars daar doorheen een mooi natuurpad, onder andere langs de Teplá Vltva, een zijtak van de Moldau-rivier. Midden in het gebied staat een uitzichttoren met een schitterend uitzicht. Een bezoek aan het veengebied kun je ideaal combineren met wandelroutes of een ritje met een boemeltreintje door het nationale park Sumava.

Meer weten over Zuid-Bohemen? Klik hier.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.